(POGOVOR) Kazahstanska insajderja o moči prvih nasprotnikov Kekove čete: Slabši od Slovenije, a nevarni

Miha Dajčman Miha Dajčman
23.03.2023 05:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Semler je štiri leta preživel v Kazahstanu, za Slovenijo je igral na sedmih tekmah.
Sašo Bizjak

Le stežka bi v slovenskem nogometu našli sogovornika, ki sta kazahstanski nogomet spoznala tako dobro kot Borut Semler, ki je v kazahstanskih klubih igral med januarjem 2011 in avgustom 2015, in Branko Ilić, član šampionske zasedbe Astane, ki se je poleti 2015 tudi preko Maribora uvrstila v ligo prvakov in poskrbela za zgodovinski uspeh klubskega nogometa v azijski državi. Z nekdanjima slovenskima reprezentantoma smo pred gostovanjem čete Matjaža Keka v Astani govorili o nogometu v azijski članici evropske nogometne družine in možnostih Kazahstancev proti Sloveniji.

Semler je po karieri igralca ostal vpet v nogometni svet, sodeluje s klubi na severovzhodu in vzhodu Evrope, tudi na zahodu Azije. "Ko sem prišel v Kazahstan, nogomet tam ni bil tako razvit, kot se je razvil v naslednjih letih mojega igranja tam. Z vsakim letom se je v nogomet vlagalo več, pomagala je tudi država in zato je v ligo prihajalo vse več boljših igralcev, tudi Slovencev. Astani je uspel preboj v ligo prvakov in v evropsko ligo, v kateri je igral tudi Šahtar Karaganda. Se je pa ta stik z višjim nivojem evropskega nogometa začel v zadnjih letih manjšati, saj država ne podpira več toliko klubskega nogometa," nam je razložil 38-letnik.

Nevarni iz protinapadov

Po mnenju Semlerja, ki je igral z nekaterimi sedanjimi člani kazahstanske izbrane vrste, je četa Matjaža Keka z naskokom kvalitetnejša. "Večina njihovih reprezentantov igra v domači ligi, ki ni več tako močna, kot je bila. Primerjati ti dve reprezentanci po kvaliteti ni smiselno," navrže Apačan. "Je pa neugodno igrati v Astani, saj so tekme na umetni travi, česar naši nogometaši vsakodnevno niso vajeni. Pričakujem, da organizatorji podlage ne bodo polili, da igra ne bi bila prehitra, kar bi ustrezalo Sloveniji," opozori nekdanji član štirih različnih kazahstanskih klubov. Nizke temperature danes ne bi smele biti problem za Slovence, saj je Astana Arena v primeru mraza zaprta, še doda Semler.

Borut Semler z Branetom Oblakom
Janko Rath

"Glede na kvaliteto slovenske izbrane vrste ne pričakujem težav. So pa Kazahstanci nevarni iz protinapadov, proti Sloveniji se zagotovo ne bodo odprli, zato bo pomembno hitro doseči gol, kar bi našim fantom olajšalo delo," je prepričan nekdanji član slovenske izbrane vrste, ki je članski dres z državnim grbom nosil na sedmih tekmah. "Prednost kazahstanske ekipe je, da ni pod pritiskom, ničesar ne more izgubiti. Zelo so povezani, njihova mentaliteta je podobna ruski," še pove Semler, ki je še v stikih z ljudmi v kazahstanskih klubih, v minulih dneh pa so ga po informacijah o Slovencih spraševali tudi kazahstanski novinarji.

Na stadionu zna odmevati

Branko Ilić še iz časov v Astani
Andrej Petelinšek

V kazahstanski ligi mora na tekmi v vsaki ekipi obvezno igrati vsaj pet domačinov, s tem pravilom zveza preprečuje, da bi bogatejši klubi igrali le s tujci, nam je razložil Branko Ilić. "Ko sem igral v Astani, je bil njihov nogomet na vrhuncu. Uvrstili smo se v ligo prvakov, Astana je po mojem odhodu igrala tudi v evropski ligi in napredovala iz skupine. Vem, da delajo dobro in si želijo biti v stiku z evropskim nogometom," pove Ljubljančan, ki je v Astani igral pol leta, ko je tudi edinkrat v karieri zaigral v elitni ligi prvakov.

Kje dolgoletni branilec slovenske izbrane vrste vidi prednosti Kazahstana na današnji tekmi? "Ne glede na to, da so na papirju slabši nasprotnik, lahko naredijo probleme evropskim reprezentancam, kar so že dokazali. Pot na gostovanja je dolga, dobro je, da je slovenska reprezentanca tja odšla že dva dni prej, da se privadi na tamkajšnje razmere. Umetna trava bo za naše nogometaše neprijetna, a se bodo fantje že prilagodili na to," odgovarja 40-letnik, ki je za Slovenijo igral na 64 tekmah. Ilić dobro pozna Astana Areno. Na stadionu, ki sprejme 30.000 gledalcev, so že igrali tudi nekateri sedanji slovenski reprezentanti. Luka Zahović in Petar Stojanović sta bila tam poražena z Mariborom, Stojanović je premagal Astano z Dinamom Zagreb, Benjamin Verbić je za Dinamo Kijev v Astani dosegel gol, proti Branku Iliću je v ligi prvakov z Atleticom Madrid branil Jan Oblak, z mlado reprezentanco so na prizorišču današnjega dvoboja remizirali Jon Gorenc Stanković, David Brekalo, Jaka Bijol in Adam Gnezda Čerin. "Zanimivo je bilo, da na naše prvenstvene tekme ni prišlo več kot 500 ljudi, ko pa smo igrali Evropo, je bil stadion poln. Tudi na reprezentančne tekme ljudje v Kazahstanu pridejo. Ni pa to navijaško vzdušje, kot smo ga vajeni pri nas. Ker bo stadion zaprt, zna odmevati, vzdušje ne bo slabo," o navijačih pove Ilić.

Branko Ilić se je s klubom iz kazahstanske prestolnice tudi čez vijoličaste prebil vse do lige prvakov.
Andrej Petelinšek

"Čeprav je Kazahstan slabši nasprotnik, je sposoben presenetiti. Podobni so Rusom. So nizki, borbeni, ne bodo se predali. Imamo pa mi fante, ki so že pokazali, da so dozoreli za kaj več, delujejo kot ekipa, so pozitivni. V nogometu je vse mogoče, a se nadejam dobre igre Slovenije in pozitivnega rezultata," je prepričan pomočnik selektorja reprezentance do 17 let Miša Brečka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta