Pokal Slovenije: Vsaj z eno "kanto" se Mariborčani še lahko spogledujejo

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
09.11.2022 08:00

Nogometaši Maribora bodo v šestnajstini finala letos prenovljenega pokalnega tekmovanja nocoj ob 20.15 gostili drugoligašinjo iz Novega mesta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Brnić je proti Muri prekinil strelski post, v podobnem slogu želi nadaljevati tudi v pokalu.
Andrej Petelinsek

Z visoko zmago proti Muri in uspešno vrnitvijo Josipa Iličića so se v vrste nogometašev Maribora vrnili nasmeški, v precej boljšem vzdušju so se pripravljali na nalogo na drugi fronti. Med 32 najboljših v letos prenovljenem pokalu Slovenije so se uvrstili s prepričljivo zmago proti NK Limbuš-Pekre. Da bi se prebili v osmino finala, bodo morali preskočiti že nekoliko višjo oviro. V Ljudskem vrtu bo nocoj ob 20.15 gostovala novomeška Krka. Da se bo treba tekme proti trenutno četrtouvrščeni ekipi druge lige lotiti z vso resnostjo, opozarja trener vijoličastih Damir Krznar. "Pokazala je nekaj izjemno dobrih predstav v drugi ligi. V petek sem jo gledal v Kidričevem na tekmi proti Aluminiju, kjer je bila po moji oceni boljša. Zaključilo se je brez golov, a v celem drugem polčasu je Krka dominirala. Zagotovo bomo morali biti resni, niti slučajno ne pričakujem lahke tekme. Imperativ zmage je nad glavo, zato moramo biti čvrsti in resni. Pokala ne osvojiš v finalu, ampak ga osvajaš tekmo za tekmo," poudarja Hrvat na štajerski klopi.

Sosedje iz Limbuša so ob prvem stiku Maribora s pokalnim tekmovanjem v tej sezoni pod Kalvarijo padli z 0:9, čeprav v taboru vijoličastih pred tekmo niso naredili podrobne analize nasprotnika. Tokrat bo drugače. "Opravili smo klasično analizo, kot jo delamo skozi celo prvenstvo. Kombinirali bomo postavo, a ne v tolikšni meri kot na prvi pokalni tekmi. Ocenili bomo, katera dva ali tri nogometaše bomo spočili, ne bo pa toliko rotacij kot na prvi tekmi," je povedal Krznar. Zaradi posledic zadnje prvenstvene tekme so pod vprašajem nastopi Marka Tolića, Roka Baturine in Martina Milca. Josip Iličić, ki je v nedeljo dobil prve minute na igrišču po vrnitvi v Maribor, po trenerjevih besedah zagotovo ne bo začel v prvi enajsterici, bo pa najbrž na klopi.

Nekdanjega trenerja zagrebškega Dinama ne skrbi, da bi njegovim nogometašem zmanjkalo motivacije za dvoboj proti drugoligašu. "Verjamem, da so fantje dovolj resni in se zavedajo situacije, v kateri smo. Zelo težko bomo prišli do prvega mesta v prvenstvu, zato si moramo postaviti tudi cilj v pokalu, da osvojimo vsaj eno 'kanto'. Zdaj je prva ovira na tej poti Krka, proti njej moramo biti resni, kot da gre za finale pokala," pravi Krznar. Je torej pokalno tekmovanje edina priložnost, da najuspešnejši slovenski klub v tej sezoni odpre zmagovalne vitrine? Nismo bili vajeni, da bi se Maribor že novembra odrekel bitki za naslov državnega prvaka. "Zelo pozorno izbiram besede. Rekel sem, da bo zelo težko biti prvi. 19 točk zaostajamo za prvim mestom. Če rečem, da bo težko biti prvi, se pojavijo vprašaji, če bi rekel, da verjetno bomo prvi, bodo pa še večji vprašaji. Točnega odgovora nimam," odgovarja 50-letni strokovnjak.

Tudi njemu niso ušli komentarji, ki jih je v soočenju s športnim direktorjem Markom Šulerjem v oddaji Pod prečko ponudil Zlatko Zahovič. Nekdanji šef športnega dela kluba je med drugim opozoril, da Maribor nima prepoznavnega modela igre, kot ga je imel v času največjih evropskih uspehov. "Moj model je 4-2-3-1, ki se lahko spremeni v 4-3-3. Ker nismo imeli igralcev za ta sistem, smo ga za nekaj tekem spremenili, se je pa zdaj seznam razpoložljivih razširil. Imamo 25 igralcev, vztrajali bomo v tem sistemu, a to še ni amen," pa Krznar verjame, da je učinkovito postavitev za dvig po prvenstveni lestvici in učinkovite predstave v pokalu že našel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta