Poljub, ki je razdejal španski nogomet

Borut Planinšič ml.
11.09.2023 20:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tik pred usodnim poljubom ...
Reuters

En poljub, nespameten, neumen poljub je bil dovolj, da se Špancem z vrha navzdol sesuva nogometna zveza. Le kaj je rojilo po glavi Luisu Rubialesu, predsedniku španske nogometne zveze, ko je pred tremi tedni tam spodaj, v Avstraliji, po finalu svetovnega prvenstva z obema rokama zagrabil za glavo Jennifer Hermoso in ji na odru za zmagovalke, ne za mačo zmagovalce, stisnil cmok na ustnice. To ga je naposled stalo funkcije. Ne le ene. Ne le njega.

Rubiales, 46-letnik, ki je imel v nogometu kot igralec bolj bežne vloge, potem pa je pred šestimi leti postal španski fuzbal šef, je klonil pod pritiskom. Odstopil je kot predsednik španske zveze in kot podpredsednik Uefe. Čeprav se je do zadnjega izvijal, da je njegov ... khm ... recimo mu izliv čustev narobe razumljen. Da je žrtev lova na čarovnice oziroma čarovnike in razraščajočega se feminizma.

"Niti sledu nelagodja ni bilo ob poljubu, le ognjemet veselja pri obeh. Zgodovinski trenutek za španski nogomet naju je privedel do sporazumnega poljuba," se je branil. V zasuku, v odstopu je dejal: "Govoril sem z očetom, s hčerko, s prijatelji ... Rekli so mi, Luis, osredotoči se na svoj ponos. Branil ga bom, branil bom svojo nedolžnost."

Kako je sploh bil videti tisti 20. avgust v Sydneyju? Hermosova, 33-letna najboljša nogometna strelka v zgodovini Španije, je novinarjem dejala: "Poljub? Bil je spontan zaradi neznanskega veselja ob osvojitvi naslova svetovnih prvakinj. S predsednikom imava odličen odnos, poljub je bil iz naklonjenosti in hvaležnosti." Rubiales trdi, da jo je vprašal: "En poljubček?" In da je rekla da. "To je bil poljub, kakršnega bi dal hčerki," je bleknil, kakorkoli se po vseh obtožbah, ki so padle nanj, to danes že sprevrženo sliši. Obrnilo se je, ko je Hermosova v sporočilu združenja nogometnih igralk izjavila, da je bila v tistem trenutku vendarle ranljiva in žrtev napada.

Rubialesu je preostal le nečasten umik. Španska tožilka ga je ovadila za spolni napad, kar mu lahko prinese od enega leta do štirih let zapora. Španska nogometna zveza, ki je bila sprva tako na njegovi strani, da so mu funkcionarji ploskali, ko je ponavljal vzklik "Ne bom odstopil!", in je Hermosovo označila za lažnivko, ga je pozvala k odstopu. Suspendirala ga je Fifa. In jasen je bil ultimat reprezentantk, da ne bodo igrale, dokler bo on predsednik. Saj ni bil njihov prvi takšen poziv, že lani so zahtevale zamenjavo selektorja. Kajti Jorge Vilda naj bi imel nadvse čudne prijeme, ki so vključevali odklenjene sobe med pripravami, da je lahko stroka preverjala, ali punce zares spijo, ko je bil čas za to. Zveza jim je najprej ostro odgovorila, da izbira trenerjev ni v njihovi pristojnosti. Tudi zaradi predsednikovega poljuba pa je bil Vilda prejšnji torek prvi, ki je moral oditi. Rubiales je najbrž mislil, da bo to dovolj.

Ko so se lani oglasile Španke, je zveza vzrojila, da česa tako nezaslišanega v svetu nogometa še ni bilo. Potem pa so se javile - Slovenke. Ogorčene nad selektorjem so pred tednom dni dosegle, da je odstopil Borut Jarc. Odstopa selektorjev, ko imamo najboljše rezultate slovenskega ženskega nogometa in Španke za svetovne prvakinje? Hja, odstiranje temnih nogometnih skrivnosti pokaže, da je lahko vse narobe tudi tedaj, ko se zdi vse prav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta