Poslavljajoči se Prevc še sam ne ve, zakaj od naznanitve športne upokojitve tako dobro skače

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
05.03.2024 18:28

Hop s severa - in nazaj: Peter Prevc in druščina se odpravljajo na Norveško, po zmago že peti vikend zapored.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je že po malem obupal nad vrnitvijo v zmagovalne tirnice in se začel poslavljati, je Peter Prevc zaradi uspehov spet v soju medijskih žarometov.
EPA

Komaj so se smučarski skakalci vrnili s Finskega, že se vračajo na Norveško. Denar ni težava, ko poti plačuje Mednarodna smučarska zveza, fantom pa tudi ustreza, da vsaj za dan ali dva vidijo svoje družine. No, dva se v ekipo vračata po premoru - Timi Zajc si je privoščil prost konec tedna, Anže Lanišek pa je končno stoodstoten po januarski poškodbi in rehabilitaciji kolena, mesti sta jima morala prepustiti Žak Mogel in Maksim Bartolj.

Sanjsko koledarsko leto 2024, v katerem so eden za drugim okušali slast zmage - Anže Lanišek v Garmisch-Partenkirchnu, Timi Zajc na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu in v Oberstdorfu, Domen Prevc v Saporu, Lovro Kos v Lake Placidu in Lahtiju, Peter Prevc pa je bil na zadnjih štirih posamičnih tekmah trikrat drugi -, se bo nadaljevalo na desetdnevni norveški turneji, ki se začne s petkovimi kvalifikacijami v Oslu.

Kdo bo skušal ujeti slovensko zmago še peti vikend zapored? Težko je reči, ko iz orlovskega gnezda vsakič udari kdo drug, a sodeč po Lahtiju je najbolj vroč Peter Prevc, ki pa na zmago čaka vse od predkoronskih časov. V nedeljo ga je od uspeha ločilo 1,9 točke, v Oberstdorfu je na eni tekmi za Zajcem zaostal za 4,3 točke, na drugi za Stefanom Kraftom za 3,3. Ironično, tik pod vrhom se klati ravno po javni razglasitvi, da bo v Planici zaključil kariero, pri čemer je takrat dodal, da bi bila odločitev še lažja, če bi bil v ospredju. Zdaj končno je. Morda, ker mu je z odločitvijo padlo dodatno breme z ramen? "Ne morem reči, da je to razlog. Ne morem pa tudi zanikati, da ni. Pravega razloga, zakaj mi gre odtlej tako dobro, nihče ne pozna. Sem pa bolj samozavesten, ker vem, kaj me čaka v prihodnje in da sem na posameznih prizoriščih zadnjič, vsaj v vlogi tekmovalca," je čustven neuradni kapetan ekipe, "Lahtija ne bom čisto nič pogrešal. Japonska je pa že druga zgodba. Je vendarle tako daleč, da je nekaj posebnega. Pri tem letiš dvakrat po 12 ur in si lahko vzameš veliko časa za kakšen razmislek."

Spomnimo, minuli vikend je Peter Prevc prvič v karieri na posamični tekmi v Lahtiju skočil na stopničke, pa čeprav je tam nastopil kar 24-krat. S tem rezultatom si je potešil apetite pred nadaljevanjem sezone, o zmagi, ki se mu vedno bolj na tesno izmika, pa se pošali: "Morda bo treba še kakšnega sodnika prepričati, da doda boljšo oceno. Nazadnje so dajali kar nizke, je pa res, da vsem." Kot doda, ga sla po zmagi prav nič ne žene, na Norveškem si želi le lepih skokov: "V Oslu zna biti veliko odvisno od vremena, v Trondheimu je skakalnica nova, tako da bomo videli, kako bo, Vikersund pa mi je všeč." Jasno, tam je Prevc postal prvi človek, ki je na smučeh preletel 250 metrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta