Pred nedeljsko tekmo Kekovih fantov: "Kosovo ima nogometaše, ki delajo razliko"

Miha Dajčman Miha Dajčman
10.10.2020 07:00

Slovensko nogometno reprezentanco po prijateljski tekmi s San Marinom čaka še resnejši del reprezentančne akcije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Težko je bilo na začetku, ko sem igral v nižjih ligah, a sem se zavedal, da imam kvaliteto," se spominja Rajko Rep, ki je pri 30-ih dosegel prvenec v reprezentanci.
Igor Napast

Nasprotnik čete selektorja Matjaža Keka na nedeljskem obračunu ob 20.45 bo reprezentanca Kosova. Tekmec bo zagotovo zahtevnejši zalogaj kot San Marino, proti kateremu sta ob Nemanji Mitroviću svoj prvi gol v reprezentanci dosegla Haris Vučkić in Rajko Rep. Slednja pravita, da je bila sredina tekma dobrodošla kljub slabšemu nasprotniku, saj da so reprezentanti - mnogi od njih nimajo veliko nastopov v članskem dresu izbrane vrste - na obračunu dobili prepotrebne izkušnje, ki jih bodo lahko uporabili tudi v težjih razmerah.

"Vsaka tekma je pomembna, ne glede na nasprotnika. Pomembno je, da odigramo tako, kot si želi selektor. Na tekmah lahko dobi več odgovorov kot na treningu," meni Rajko Rep, vezist Hartberga. Ni več presenečenje, ko Kek v reprezentanco pokliče 30-letnega nogometaša iz Rogatca. Pred slabim letom je debitiral za člansko izbrano vrsto, zdaj je zabil še krstni gol.

Od leta 2013, ko je po posoji v Muro zapustil Maribor, igra v Avstriji. "Težko je bilo na začetku, ko sem igral v nižjih ligah, a sem se zavedal, da imam kvaliteto. Želel sem si korak naprej. To mi je uspelo, zadnja tri leta držim ta nivo. Liga je zelo kakovostna. Imamo pet ekip, ki so zelo dobre, ostali se borimo. Tekmovanje je zanimivo, vsak lahko premaga vsakogar, imamo pa tudi Salzburg, ki je drugi svet. Dobro se počutim, trener mi da veliko svobode in pokažem lahko svojo kvaliteto," je s klubskim statusom zadovoljen Rep, ki hvali organiziranost njegovega Hartberga. T se je po visokem 5. mestu v pretekli sezoni uvrstil v kvalifikacije za evropsko ligo.

Z golom za reprezentanco se je Repu uresničila velika želja: "Tega gola ne bom pozabil, zelo sem vesel. A ta tekma je za nami, zdaj bi rad gol dosegel še proti naslednjim nasprotnikom," je motiviran Rep, ki opozarja na kakovost nedeljskih tekmecev: "Spremljali smo tekmo Kosova, vemo, da so zelo dobri, stabilni in disciplinirani. V svojih vrstah imajo igralce, ki delajo razliko."

V sredo je svoj šesti nastop za člansko reprezentanco Slovenije vpisal nogometaš španskega drugoligaša Zaragoze Haris Vučkić. Z motivom Triglava na prsih je debitiral že leta 2012 na prijateljski tekmi s Škotsko, zdaj je pri 28-ih prvič zadel. Zaradi poškodbe Andraža Šporarja se zdi, da ima Vučkić večje možnosti za nastop na nedeljski tekmi. "Če mi bo selektor ponudil priložnost, bom dal svoj maksimum. Škoda, da je Andraž poškodovan. Žal mi je, da ga ni zraven. Drugi napadalci bomo dobili priložnost, upam, da jo bomo izkoristili," pravi nekdanji nogometaš Twenteja, Newcastlea in še nekaterih klubov na Otoku.

O reprezentanci Kosova ne ve veliko, je včeraj priznal na spletni novinarski konferenci: "Poznam le vratarja s prijateljske tekme z Girono, srečala sva se tudi na letališču na poti sem in se pogovarjala. Vem pa, da so kakovostni igralci, ker igrajo v dobrih klubih, tako da moramo paziti na njih." Poraz Kosova proti Severni Makedoniji v dodatnih kvalifikacijah za evropsko ligo bi lahko koristil Sloveniji, meni Vučkić: "So razočarani, tudi motivacija ti ob tem pade. To je lahko pozitivno za nas. Oni bodo pripravljeni na nas. Najbolj pomembno je, kako se bomo mi postavili na igrišču. Šli bomo tja s pozitivnimi mislimi iztržiti dober rezultat." Slovenija je solidno začela tekmovanje v ligi narodov, v Stožicah so varovanci Matjaža Keka premagali Moldavijo in remizirali z Grčijo. Po tekmi v Prištini jih v sredo čaka še dvoboj v Moldaviji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta