Pred smukom za naslov svetovne prvakinje: Dan za dvakrat zlato Ilko?

Bojan Bauman Bojan Bauman
11.02.2023 06:00

Danes bi lahko v Meribelu Slovenci dočakali svoj dan - če bo Ilka Štuhec z dobrimi predstavami nadaljevala tudi na najbolj pomembnem prizorišču v tej sezoni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilka Štuhec bo danes na smuku močan slovenski adut.
EPA

Na svetovnem prvenstvu v alpskih disciplinah, ki ta teden poteka v Franciji, bi lahko danes, ko je ob 11. uri na sporedu ženski smuk, na svoj račun prišli tudi slovenski navijači. Za to bo skušala poskrbeti Ilka Štuhec. Po treh slabih sezonah je 32-letna Mariborčanka letos znova vrhunska v smuku. V Meribel je prispela celo kot zadnja zmagovalka tekme za svetovni pokal. To ji je uspelo 21. januarja na drugem smuku v Cortini d'Ampezzo, ki bo prizorišče naslednjih olimpijskih iger.

Priprave so končane

Teden dni je Ilka že v Meribelu, za njo sta dva nastopa v superveleslalomu. Če upoštevamo, da je to njena druga disciplina, v kateri lani na tekmah za svetovni pokal ni osvojila nobene točke, potem sta deseto mesto v kombinacijskem superveleslalomu in dvanajsto mesto v specialnem superveleslalomu zelo dobri uvrstitvi. A je jasno, da je Ilka želela še višje. Posebej, ker je tokrat kombinacijsko tekmo izkoristila kot trening za tekmo v superveleslalomu, kjer sicer ni preizkusa proge, kot je to običajno na smukih, a je potem v superveleslalomu vrhunsko uvrstitev zapravila po napaki v spodnjem delu proge. "Na progi za superveleslalom so bila čista vsa vrata zelo pomembna, enako bo tudi v smuku. Vsak zavoj je treba narediti skoraj perfektno in nesti s seboj hitrost, ker je potem nikjer ni mogoče pridobiti. V enem zavoju sem šla preveč na silo in sem izgubila hitrost, ki je nisem mogla več nadoknaditi," je po superveleslalomu razmišljala Štuhčeva.

Napaka sicer ni spremenila njenega dobrega mnenja o progi, ki je za smučarke kar velika neznanka, saj tam ni vsakoletnih tekem za svetovni pokal: "Po tednu dni, odkar smo v Meribelu, poznam že vse ravnine te proge in odkrila sem tudi njene pasti. V tako odličnih snežnih pogojih, v čudovitem vremenu je res mogoče uživati in na tekmi hitro smučati."

Po dveh nastopih na prvenstvu si je Mariborčanka vzela dan premora. V četrtek je izpustila enega od treningov smuka. "Tak je bil dogovor pred prihodom na prizorišče in ga nismo spreminjali. Če bi bila vse dni v polnem ritmu, je vprašanje, kako bi šlo na smuku. Ko sem imela prosto, sem si ogledala tekmo fantov in tudi trening sem opravila. Sledila je videoanaliza, po kateri sem imela pripravo že na naslednjo tekmo. Tak je moj običajen protokol. Se pa je veliko dogajalo tudi mimo njega," je poročala Ilka.

Poškodba mame

V mislih je imela dogajanje, povezano s poškodbo njene trenerke in mame Darje Črnko. Ta si je med pripravami na tekmo v superveleslalomu ob padcu zlomila nogo in morali so jo operirati v bližnji bolnišnici. Operacija je dobro uspela in Darja se bo lahko kmalu priključila ekipi. Kako pa je ta poškodba vplivala na Ilkino vožnjo v superveleslalomu in kako se bo pripravila na smuk brez praktično prve trenerke? "Mama je nesrečno padla med ogrevanjem pred tekmo. To je bil tak trenutek, ko mi ne more biti vseeno. Na srečo so bili ob meni fizioterapevtka Tina in ostali, ki so mi kar po vrsti zatrjevali, da je z mamo vse v redu. Zelo so se trudili in hvala jim, da mi ni bilo treba skozi vse to brez pomoči. Tako sem lahko to nesrečo tudi odmislila. Imela sem čas tudi za pripravo na tekmo in tam sem odpeljala na polno," dodaja Štuhčeva.

Mariborčanka je zadnje dni tako vendarle osredotočena na smuk, ki je njena najmočnejša disciplina. Na prvem treningu je zabeležila tretji čas, toda na včerajšnjem ji ni šlo tako dobro. Za najboljšo, Italijanko Sofio Goggia je zaostala krepko, kar za 1,54 sekunde in postavila 18. čas treninga. A to je bil le še eden od preizkusov proge, ki jo že pozna. Posebej pomembna bo Ilkina psihološka priprava: "Nekajkrat na dan poskušam progo izpeljati v mislih, si jo vizualizirati. Ko se mi pojavi problem, iščem pomoč pri ljudeh okoli sebe in debatiramo. No, ne preveč. Zjutraj in zvečer grem skozi mentalno pripravo na tekmo. A še zmeraj velja, da je treba na tekmi priti čim prej v cilj. Za to je potrebno sproščeno smučati."

Za samozavest

Samozavest si dviguje z odličnimi rezultati v tej sezoni: "Vemo, kako ta sezona poteka. Čudovito je biti nazaj, da sem znova dobila zaupanje v smučanje, četudi so številni vmes izgubili zaupanje v moje sposobnosti. Vem tudi, kako se je treba pripraviti na smuk na svetovnem prvenstvu. Saj lahko govorimo, da je to samo še ena tekma v nizu. A ni le to. Vem, kaj pomeni svetovno prvenstvo, in mislim, da sem pripravljena na vse, kar sledi. Tople vode v preteklih dneh nismo odkrivali, analizirali pa smo vsak centimeter proge. Ta je specifična, z daljšo ravnino, sledijo grbine, neravnine. Da sem jo osvojila, sem v glavi potrebovala kakšno ponovitev več.

Danes bo šla na progo tudi kot dvakratna svetovna prvakinja. Je to lahko njena prednost, si lahko v spomin prikliče občutke s prvih dveh triumfov? Je tudi to del njene priprave? "Ne, sedaj imam nove, drugačne občutke. Stvari so se vmes bistveno spremenile, drugačno je tudi okolje in sama se mentalno drugače pripravljam na tekmo, kot sem se v preteklosti, zaključi ena od favoritinj tekme.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta