Pred zaključnim turnirjem košarkarskega pokala v Mariboru: Zmaji prihajajo po samoumevno, ostali po senzacijo

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
14.02.2023 18:48

V četrtek se bodo v mariborski Lukni Helios proti Podčetrtku (ob 17.30) in Olimpija proti Šenčurju (ob 20.30) udarili za mesto v petkovem (ob 20. uri) finalu in končno lovoriko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri Olimpiji ni šale: ob neuspešni evropski sezoni bi poraz v pokalu lahko zamajal stolček Jurici Golemcu.
Aba Liga/Dragana Stjepanović

Že vsaj od leta 2015, ko je vrata zaprl mariborski prvoligaš Maribor Messer, ki je v znal v dvorani Tabor premagovati tudi Olimpijo, v mestu nismo gostili najboljših slovenskih košarkarskih klubov - reprezentanca je sicer gostovala na pripravljalnem turnirju pred šampionskim Eurobasketom 2017. Košarkarsko nižjeligaško mrtvilo - branikovci so sicer ob 16 zmagah še vedno brez poraza v tretji ligi - je presekal zavod Košarka Maribor 2030, ki je po letu 2014 v mesto spet pripeljal zaključni turnir pokalnega tekmovanja. Pred devetimi leti smo zmagoslavje Krke spremljali v dvorani Tabor, tokrat pa je ta zasedena zaradi koncerta Nine Pušlar, zato se bodo doslej štiri najuspešnejše ekipe - Krka je tokrat izpadla v četrtfinalu proti Heliosu - med seboj merile v Lukni. "Naš cilj je, da v Maribor vrnemo vrhunsko košarko. Vem, da je bilo že nekaj poskusov, vendar so se vsi izjalovili. Tokrat smo začeli z organizacijo zaključnega turnirja v pokalnem tekmovanju," pravi Srečko Pirtovšek, direktor zavoda, katerega ime je že samo po sebi dovolj zgovorno: "Naša želja je, da do leta 2030 v Mariboru sestavimo moško košarkarsko ekipo, ki bo tako kot v starih, dobrih časih v dvorano Tabor privabila nekaj tisoč gledalcev."

Ranljivi favoriti

Za zdaj bodo magnet Cedevita Olimpija (91:84 in 99:50 v četrtfinalu proti Triglavu), Helios Suns (82:74 in 89:89 proti Krki), Podčetrtek (86:71 in 78:87 proti Iliriji) in Šenčur (92:64 in 83:76 proti Šentjurju). Kdo je favorit, ni dvoma. Cedevita Olimpija si trenutno lasti vse domače lovorike; pokalno, superpokalno in naslov državnih prvakov. "To, da doma osvojimo vse lovorike, se od nas tudi pričakuje," je samoumevno trenerju zmajev Jurici Golemcu. A če kdaj, se Olimpija prav zdaj zdi ranljiva. Edina slovenska predstavnica v evropskem pokalu je letos največje razočaranje tekmovanja, na 14 tekmah je uspela zmagati le trikrat. Ob tem se Ljubljančani v štajerski prestolnici nikdar niso dobro počutili oziroma uspeli dvigniti pokala. Ne le, da jih je tu leta 2014 Krka (z MVP-jem Sanijem Bečirovićem, zdaj športnim direktorjem Olimpije) potopila s 83:70, leta 2004 je bilo v Taboru po podaljšku od zmajev z 82:79 boljše Laško, leta 1996 pa se je tu veselila Polzela, potem ko so gostitelji, BWC Maribor, padli z 94:84.

Kakovostna razlika v primerjavi s tekmeci bi sicer morala biti očitna, a ob ležerni igri se lahko Olimpiji hitro zalomi. Nenazadnje je drugoligaše iz Kranja - resda v tekmovanju zavzemajo prvo mesto - v ponedeljek premagala le za sedem točk. Predvsem Helios pa je vse kaj drugega kot Triglav. Domžalčani so letos hit druge Aba-lige, na desetih tekmah so zabeležili prav toliko zmag in so glavni kandidati za preboj med elito na področju nekdanje Jugoslavije. No, da bi prišlo do ponovitve lanskega finala pokala (zmaga Olimpije z 99:80 nad Heliosom) oziroma lanskega superpokala (112:85) se morata ekipi najprej prebiti čez četrtkov polfinale.

Brat kapetan nad brata kapetana

Tekmeca prihajata iz zgornje polovice lestvice državnega prvenstva. Heliosu (15 zmag in trije porazi v DP) se bo v četrtek ob 17.30 zoperstavil Podčetrtek (9:9), Olimpiji (DP bo začela v četrtfinalu) isti dan ob 20.30 Šenčur (10:8). Čeprav so Domžalčani Štajerce v tej sezoni obakrat premagali, se trener slednjih Davor Brečko hrabri: "Čeprav smo v elitni slovenski družbi novinci, saj šele nekaj let tekmujemo v prvi ligi, smo v zadnjih sezonah utrdili naš položaj. Postali smo stabilna sredina in vsak tak nastop, kot je polfinale pokala, dokazuje, da smo na pravi poti. Helios je favorit, vendar imamo tudi mi svoje možnosti, saj imamo igralce, ki so dovolj izkušeni in ki so odigrali že nekaj pomembnih tekem. O zmagi bodo odločali dnevna forma, hrabrost, glava in srce." Šenčur se z Olimpijo letos še ni meril, bo pa to bratski dvoboj kapetanov Dina (Šenčur) in Eda (Olimpija) Murića. Spomnimo, v zlatih časih KK Maribor Messer je tudi Dino igral za Olimpijo, a si je prav v dvorani Tabor leta 2013 ob porazu proti Mariboru huje poškodoval koleno, kar je močno zavrla njegovo obetajočo kariero.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta