(PREMIER LIGA) Ko ne delaš osnov, se ti naslov izmuzne

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
27.04.2023 19:45

Arsenal je še prvi, a po prepričljivi zmagi v boju za angleški naslov precej bolje kaže Manchester Cityju, ki bo do konca sezone odigral dve tekmi več

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arsenalu je po mnenju statističnih gurujev ostalo le še osem odstotkov možnosti, da se po dveh desetletjih vrne na angleški prestol.
Reuters

Arsenalovo leto? Morda bi res bilo, če se nogometašem v rdeče-belem ne bi zgodil ... april! Z osmimi točkami prednosti pred prvimi zasledovalci je četa trenerja Mikela Artete krenila v mesec, a bolj kot se je bližal koncu, bolj je zaloga kopnela. Po sredini preizkušnji, derbiju proti Manchester Cityju, edini ekipi, ki ima ob tistih matematičnih možnostih tudi dejanske, da ji razblini sanje o prvem naslovu po skoraj dveh desetletjih, zaloge ni več. City je na Etihadu odjurišal do prepričljive zmage s 4:1. Trenutno je sicer še na drugem mestu, a bo do konca sezone na Otoku odigral dve tekmi več od Arsenala. Dovolj, da nadoknadi še zadnji točki zaostanka za Londončani in potrdi svoj deveti naslov, tretji v nizu.

"Ne smemo se sprostiti, zdaj je vse v naših rokah. Naslednje tri tekme bodo pokazale, ali lahko naredimo, kar si želimo. Še vedno smo za Arsenalom. Ne bo nam lahko, a moramo iti iz tekme v tekmo," je dejal trener Manchester Cityja Josep Guardiola. Sinje modri so si občutno prednost nabrali že v prvem polčasu. Začel je Kevin de Bruyne, nadaljeval pa John Stones. Branilčev gol v sodniškem podaljšku prvega polčasa je bil sprva razveljavljen, a je VAR-pregled potrdil, da ob de Bruynovi podaji s prostega strela ni bil v prepovedanem položaju. V drugem polčasu je de Bruyne zadel še enkrat, Arsenalov branilec Robert Holding je poskrbel za nekaj upanja v vrstah gostov, a je v 95. minuti zasluženo zmago Cityja oplemenitil Erling Haaland. S 33. ligaškim golom v sezoni. S tem je Norvežan le še gol oddaljen od najboljše strelske znamke v premier ligi, ki si jo delita Andy Cole (1994) in Alan Shearer (1995). Pa gol še zdaleč ni bil vse, kar je Haaland pokazal na derbiju, njegovi sta bili tudi asistenci za oba de Bruynova gola.

"Analiza je jasna. Boljša ekipa je zmagala. Najbrž so odigrali najbolje, kar znajo, še posebej v prvem polčasu, mi pa nismo bili niti blizu naši ravni. Ko se to zgodi, vrzel postane prevelika. V prvih 30 minutah nismo naredili osnovnih stvari, ki jih moraš, ko igraš proti tako izjemni tekmi - na taki tekmi moraš biti tekmovalen, dobivati dvoboje in razumeti, kar tekma zahteva od tebe. Bili smo kaznovani, kazen pa bi lahko bila še večja," je Mikel Arteta, trener Arsenala, odkrito priznal, kdo je bil boljši.

Po sezoni 2003/04, zadnji, ko si je pokoril premier ligo, se je Arsenal čez mejo 75 točk prebil le trikrat. Da jih ima letos toliko v malhi že pred majem, je slaba tolažba. City spomladi pač ne izgublja. Od zadnjih 13 tekem v vseh tekmovanjih jih je dobil dvanajst, edini remi pa si je privoščil na povratni tekmi četrtfinala lige prvakov proti Bayernu, ko je imel napredovanje med najboljšo četverico že v žepu.

"Niti za eno sekundo ne bom podcenjeval Arsenala, vem, kako dober je. Raje razmišljam, da ni bil na pravi ravni, ker smo mi bili zelo dobri," je svoje razloge za razplet dvoboja, ki je najbrž že odločil prvenstvo in še povečal možnosti meščanov, da sestavijo zgodovinski trojček s slavjem v domači ligi, pokalu FA, kjer bodo v finalu igrali proti mestnemu tekmecu Unitedu, in ligi prvakov, našel nekdanji Artetin šef. Španca sta med letoma 2016 in 2019 sodelovala pri Cityju, kjer je bil zdajšnji trener Arsenala Guardiolin pomočnik. Po predikcijah analitikov statističnega portala Opta je po sredi verjetnost, da naslov konča v Manchestru, 92-odstotna. "Statistike so nas na začetku sezone uvrščale na šesto ali sedmo mesto. Smo, kjer smo, pet krogov še imamo do konca. Ti igralci si zaslužijo vse pohvale, da so po devetih mesecih in pol v tej poziciji. V tej deželi sem skoraj 22 let in videl sem mnogo stvari. Vem, koliko se lahko spremeni iz tekme v tekmo. V tej ligi ni dveh enakih tekem," pa se je ob možnostih svojega moštva tolažil Arteta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta