Prvo slavje na veliki sceni

Uroš Gramc Uroš Gramc
07.11.2023 19:12

Odličen start Kaje Juvan in Tamare Zidanšek v Sevilli, Slovenija po gladki zmagi nad Avstralijo le še korak od uvrstitve v polfinale.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljančanka je pot do uspeha tlakovala pred glasnimi slovenskimi navijači.
Reuters

Slovenska ženska teniška reprezentanca je pripravila veliko presenečenje, ko je v uvodnem dvoboju finala Pokala Billie Jean King v Španiji že po posamičnih partijah premagala avstralsko, ki se je v zadnjih treh turnirjih prebila v polfinale, dvakrat celo v veliki finale, kjer pa proti Franciji (2019) in Švici (2022) ni zmogla do lovorike. Tokrat so ji novinke med elitno dvanajsterico močno otežile preboj iz skupinske dela, dekleta Andreja Kraševca pa so le še korak oddaljena od zgodovinskega uspeha. Kapetanki tekmic naših Alicii Molik se ni obrestovalo, da je na igrišče poslala najizkušenejši, obe naturalizirani Avstralki, Zagrebčanko Ajlo Tomljanović in Moskovčanko Dario Saville, ki se vračata po poškodbah. Kaja Juvan in Tamara Zidanšek sta ju odpravili brez izgubljenega niza. Odlično sta v revialni igri parov odigrali tudi slovenski debitantki, Nala Ela Milić in Veronika Erjavec, klonili sta šele po podaljšanem tie-breaku tretjega niza.

Presenetljiva prva postava

"Fenomenalno. Vse je izteklo po naših željah, čeprav smo bili zjutraj presenečeni, ko smo videli njihovo postavo. Sicer smo bili na vse njihove scenarije pripravljeni. Tamara in Kaja sta odigrali odlično," je bil navdušen slovenski kapetan Andrej Kraševec. Tekmici sta sicer precej nižje na lestvici WTA od Slovenk, hrvaška Avstralka šele na 549. mestu, ruska pa na 206. "Naj vas to ne zavede. Obe sta bili med prvimi 50 igralkami na svetu." Sta pa poškodbi kolen pri obeh pripomogli, da sta trenutno v slabši formi.

No, Konjičanka je Savillovo premagala že pred Sevillo, v uvodnem krogu OP Avstralije 2019, ko je še nosila priimek Gavrilova. Tokrat se je zdelo, da bo dvoboj dolg. Polfinalistka Roland Garrosa je potrebovala več kot deset minut, da je dobila prvo igro, toda v nadaljevanju je bila precej boljša. "Na začetku je bilo nekaj nervoze in sem malo iskala ritem. Vesela sem, da sem ga hitro našla. Njena igra mi ustreza, tako da sem se držala načrta in ga izpeljala. S forehandom sem igrala na njen backhand. S tem mi je dala veliko priložnosti, da sama zaključim točke," je povedala Tamara Zidanšek, ki se ji na igrišču ni poznalo, da je prej veliko energije potrošila za navijanje.

Zidanškova ima več skupnega z Juvanovo kot le državljanstvo: v reprezentanci da več od sebe kot tedaj, ko je sama.
Reuters

Šokirana nad navijači

Otvoritev finalnega turnirja v Sevilli je namreč pripadlo njeni kolegici. Tudi Ljubljančanka je bila v uvodnih minutah malce nezbrana in se je morala reševati, toda že v drugi igri je odvzela servis Tomljanovićevi. Ta ji je sicer takoj vrnila, je pa Slovenka izkoristila že prvo zaključno žogo za niz na začetni udarec nasprotnice. "Na tako veliki sceni še nismo igrale, a to nas je vzpodbudilo. Se je pa bilo treba prilagoditi na razmere, v dvorani je bilo zelo temno. Nisem vedela, kaj pričakovati, a ko sem se sprostila, sem uživala. Vesela sem, da sem pokazala, kako znam igrati," je dejala Kaja Juvan.

Presenečena je bila, da je lopar prekrižala s povratnico po poškodbi, a tudi sama je bila v zadnjem času bolna. "Videlo se je, da se ni optimalno premikala, zato je bilo pomembno, da so bile točke čim daljše. Potrebujem nekaj časa, da pridem v ritem, čeprav sem fizično dobro pripravljena. Verjamem, da bo iz dneva v dan še boljše," je povedala 22 letnica. V državnem dresu ima odlično statistiko, dobila je kar deset od zadnjih enajstih dvobojev. "Očitno ne morem izgubiti," se je zasmejala. Do slavja so ji pomagali tudi slovenski navijači, ki jih v Andaluziji ne manjka: "Kar šokirana sem, koliko ljudi nas podpira. Mogoče jih ni največ, so pa najglasnejši. Počaščena sem, da sem tukaj, ta zmaga je za Slovenijo!"

Reuters

Naše tenisačice bodo za preboj v sobotni polfinale v petek igrale proti Kazahstanu, dan prej pa si bodo lahko ogledale, kako igrajo njihove tekmice, ko se bodo pomerile z Avstralkami. Včeraj je bil še uvodni dvoboj skupine A, prve favoritinje tekmovanja Čehinje so se pomerile s Švicarkami. Danes gostiteljice igrajo proti Kanadčankam (skupina C) in Francozinje z Italijankami (D), nato sledita po dva dvoboja na dan.

Rezultati: Juvan (Slovenija) - Tomljanović (Avstralija) 6:4, 6:1, Zidanšek (Slovenija) - Saville (Avstralija) 6:1, 6:4, Milić/Erjavec (Slovenija) - Birrell/Hunter (Avstralija) 5:7, 7:6 (2), 5:10.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta