Razvoj Roka Možiča: "Na igrišču je kot žival"

Miha Dajčman Miha Dajčman
14.10.2022 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Možič z dvema zlatima žogama in podporo slovenskih navijačev v Veroni.
Miha Dajčman

Po prvih dveh krogih italijanske odbojkarske superlige je Rok Možič dosegel 49 točk in je na skupno tretjem mestu po uspešnosti med vsemi odbojkarji v ligi. Pred njim sta le njegov novi soigralec Maksim Sapožkov in odbojkar Trentina Matej Kazijski. S prihodom Rusa Sapožkova v Verono bo v svoji drugi sezoni v Italiji slovenski reprezentant dobil manj žog v napadu, zato bo težko ponovil uspeh iz pretekle sezone, ko je osvojil dve zlati žogi za uspešnost v napadu in dosegel najvišje število osvojenih točk v rednem delu. Ker pa ima Verona zdaj več orožij, gre Možičevo ekipo pričakovati višje na lestvici kot v njegovi prvi sezoni na tujem.

Zdravko Strniša: "Poznamo Roka različnih značajev iz različnih situacij."
Andrej Petelinsek

Za dvajsetletnega mariborskega odbojkarja je minuli vikend na tribunah v Italiji navijalo okoli 50 ljudi iz vse Slovenije. Zmago Verone proti Trentinu je v živo spremljal tudi psiholog Zdravko Strniša, ki kot športni psiholog deluje v športni agenciji Proelium in dela z Rokom Možičem. "Čeprav je star 20 let, Rok Možič ni na začetku kariere. V Mariboru je že pustil pomemben pečat. Svojo pot v domačem mestu je podaljšal, na to je vplival tudi koronavirus, toda kljub temu bi lahko dom že prej zapustil, a ga ni in je uspel doseči pomemben cilj z osvojitvijo naslova državnega prvaka. To je dobro vplivalo tudi na njegovo nadaljnjo pot in razvoj. Bister fant je, zna prisluhniti ljudem okoli sebe, predvsem staršem, pa agenciji, ki mu pomaga. Pozitivne predloge zna spraviti v meso in kri," razlaga Strniša.

Manj točk, a boljša ekipa

Da je bil Možič v prvi sezoni v tujini uspešen, športni psiholog pripisuje tudi pametni odločitvi takrat še najstnika in skromnosti, ki jo ohranja skozi uspehe. "Zelo hitro je bil izpostavljen stresni situaciji s številnimi ponudbami. To se nadaljuje še zdaj. Zanimivo je spremljati športno pot nekoga, ki ima jasen cilj in interes. Poznamo Roka različnih značajev iz različnih situacij: na igrišču, na ulici, v družbi ali ob delu z mano. Na igrišču je Rok kot žival, lačen uspeha, ob tem pa je generator dobre energije v ekipi. Čeprav je zelo osredotočen, je tudi igriv. Na ulici in v pogovoru mu vsega tega ne bi pripisali," izpostavlja Strniša. Zaradi pristnosti v medijskih nastopih in ob druženju z navijači Možič žanje simpatije odbojkarskih navdušencev tako v Sloveniji kot na tujem.

Peter Možič: "Klub je začutil, da je zgodba dobra in da se na dolgi rok Verona vrača v vrh italijanske odbojke."
Boris Vugrinec

V soboto so v Veroni pripravili šov za navijače pred in med tekmo ter po njej, ko so se lahko na druženju z odbojkarji na igrišču prisotni zabavali ob glasbi didžeja in svetlobnem šovu. Oče mariborskega odbojkarja Peter Možič nam je med opazovanjem ognjemeta ob dvorani po tekmi razlagal: "Tega v prejšnji sezoni ni bilo. Klub je začutil, da je zgodba dobra in da se na dolgi rok Verona vrača v vrh italijanske odbojke, na pota stare slave. Ko je Rok odhajal iz Maribora, je rekel, da bi rad zmagal v italijanskem prvenstvu, toda niti reprezentančni nivo se ne more primerjati z najzahtevnejšimi tekmami v Italiji. Verona je že bila v vrhu, zdaj čutijo, da rastejo. Verona živi z odbojko in vesel sem, da Rok igra tukaj."

Andrej Petelinsek

O individualnem uspehu sina v pretekli sezoni odbojkarski trener ni želel veliko govoriti. "Saj to so dosežki, a individualni dosežki ne štejejo toliko kot osvojeno prvenstvo. To se zabeleži. Je dobro, da si najboljši v osvajanju točk, a to je povezano s sestavljanjem ekipe. Danes ima Verona boljšo ekipo, napadi gredo v vse strani, zato Rok ne bo ponovil točk iz prejšnje sezone, bo pa ekipa boljša, kar je cilj Roka in Verone," pravi Možič.

Že od malega zaključuje nize

Prisotni v dvorani so se minulo soboto čudili uspešnosti Možiča v zaključkih nizov, ko je dosegal pomembne točke. "On potrebuje ta izziv. Njegove sanje ves čas so, da zaključi niz. Spomnim se, da sem ga ob set žogah pogosto želel vzeti iz igre, da bi pri prednosti 24:12 še kdo dobil priložnost, pa mi je kot otrok rekel, da želi servirati on, da niz zaključi z asom. Njegova vizualizacija je, da tekmo zaključi. Tudi njegov nasmešek pred tem kaže na to, da je samozavesten. Ni nezmotljiv, ima napake pri začetnem udarcu, kar kaže tudi statistika, a ko je nekaj nujno, si želi odločati. In zdaj mu je na dveh tekmah zapored to uspelo. Pred časom mu je pri odbojki na mivki v Zagrebu nekdo rekel, da je rojen zmagovalec, to pač ima v sebi," o samozavesti 20-letnika razlaga Peter Možič.

Miha Dajčman

Po mnenju dolgoletnega športnega delavca v karieri njegovega sina pa tudi sicer v športu odločajo nianse. Tudi zato se trudi in soorganizira navijaške odhode iz Slovenije v Verono. "Verjetno je Verona Trentino premagala tudi zaradi tega, ker smo bili v dvorani prisotni mi. Rezultat in uspešno zgodbo gradiš z majhnimi koraki, do cilja ne moreš s prevelikimi koraki. Zato Rok ni šel v Perugio, ampak v Verono. V športu odločajo majhne stvari. Rok čuti, da smo zraven, da je na tribuni njegova zastava. Dela je res veliko, a je lepo in zadovoljujoče videti srečne obraze," razmišlja Peter Možič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta