Rokometna reprezentanca na priprave za SP: Zorman ne prosi nikogar

Bojan Bauman Bojan Bauman
23.12.2022 05:31

V ponedeljek bodo izbranci Uroša Zormana v Zrečah začeli priprave za svetovno prvenstvo, ki ga januarja gostita Poljska in Švedska. Ekipa bo pomlajena, liderja le dva - Bombač in Dolenec

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Zorman bo januarja prvič v vlogi selektorja na velikem tekmovanju.
Sašo Bizjak

V slovenski rokometni reprezentanci se pred svetovnim prvenstvom, ki bo januarja na Poljskem in Švedskem, nadaljuje reorganizacija ekipe. Selektor Uroš Zorman je vsaj delno odgovornost za to, da moštvo na naslednjem prvenstvu ne bo kompletno, preložil na posamezne reprezentante, ko je pomenljivo ugotovil: "Igralec mora biti najprej pošten do sebe, potem do ekipe."

Nekaterih dolgoletnih stalnih članov ekipe v Katovicah, kjer bo Slovenija nastopala s povabilom svetovne rokometne zveze, ne bo. Manjkala bosta organizatorja igre Miha Zarabec in Staš Skube. Slovenija je imela običajno veliko izbire na mestu organizatorja igre; v preteklosti je to vlogo imel tudi sedanji selektor, ki je prav na tem mestu uprizoril malo revolucijo. "V reprezentanci smo imeli tri vodje – Deana Bombača, Zarabca in Skubeta. Treba se je bilo odločiti, dati dirigentsko palico enemu, za njim pa priključiti podmladek, s katerim gledamo v prihodnost. V kratkem času se bo starejša generacija zamenjala, zato moramo gledati naprej," pojasnjuje. Poleg Bombača bo lider tudi kapetan Jure Dolenec.

Zdravi in pripravljeni

Pogrešali bomo gole desnega krila Gašperja Marguča. V obrambi ne bo Mateja Gabra, manjkal bo tudi vratar Urh Kastelic. V prvi vrsti bodo vsi odsotni zaradi zdravstvenih težav, a ni le to. "Igrali bodo zdravi in tisti, ki želijo ter hočejo igrati za reprezentanco," dodaja Zorman.

Po odpovedi Marguča se je nekoliko zapletlo na položaju desnega krila. V vlogi prvokategornika bo le Blaž Janc. Mario Šoštarić se je vmes odločil za hrvaško reprezentanco. "Nikoli nisem nikogar prosil ali silil, da igra za reprezentanco, niti se pogajal o teh stvareh. Mario se je pač tako odločil zaradi nekih drugih zadev v preteklosti in stoji za svojo odločitvijo. To je njegova legitimna pravica," pravi Zorman.

V prihodnost bo usmerjen predvsem v prvem delu tokratnih priprav v Zrečah. Na seznamu tistih, ki lahko nastopijo na prvenstvu, je ohranil 29 rokometašev. Po božiču se bodo na priprave odpravili tudi rokometaši, na katere računa v prihodnosti. Med 21 reprezentanti so novinci vratar Gal Gaberšek (Celje), Staš Slatinek Jovičić (Trimo), Tim Cokan (Celje) in Urban Pipp (Gorenje) na krilnih položajih, zunanja igralca Peter Šiško (Gorenje) in Grega Krečič (Csurgoi) ter krožni napadalci Jernej Drobež (Gorenje), Lan Grbič (Trebnje), Darko Stojnić (Slovan) in Stefan Žabić (Celje). "Na te mlajše igralce računamo v prihodnosti. V Zrečah bodo napravili prve korake k uvajanju v sistem A-reprezentance," je pojasnil Zorman.

Tekmi z Madžari

Osem standardnih reprezentantov bo med prazniki počivalo. Ekipi se bodo priključili šele januarja, ko se bo štab preselil v Malo Nedeljo in Jeruzalem. Med tiste, ki potrebujejo samo finalni del priprav, je selektor uvrstil Blaža Blagotinška, Deana Bombača, Boruta Mačkovška, Blaža Janca, Klemna Ferlina, Kristjana Horžena, Tilna Kodrina in Domna Novaka.

V drugem delu bo Slovenija odigrala pripravljalni tekmi z Madžarsko. Prva bo na sporedu 5. januarja ob 18. uri v dvorani ŠIC Ljutomer, druga bo dva dni za tem ob 16. uri v Veliki Kaniži. Reprezentanti se bodo na Poljsko odpravili 10. januarja. Dva dni kasneje jih čaka prvi dvoboj na svetovnem prvenstvu proti Savdski Arabiji. V skupini B so še večkratni svetovni prvaki Francozi in domačini Poljaki. Napredovanje v glavni del turnirja si zagotovijo tri najboljše ekipe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta