Rokometno EP: Slovenke čez Srbkinje v Ljubljano

Bojan Bauman Bojan Bauman
08.11.2022 21:13

Slovenske rokometašice so na tretji tekmi predtekmovanja s 27:24 premagale Srbkinje in si zagotovile nastop na glavnem turnirju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po velikem slavju Slovenijo od srede do četrtka čakajo Norvežanke, Madžarke in Hrvatice.
Andrej Petelinšek

Slovenske rokometašice so na tretji tekmi evropskega prvenstva vendarle dočakale vlogo favoritinj. V tekmo proti Srbiji so se podale z eno zmago, Srbkinje so v uvodnih dveh krogih zabeležile dva poraza. Ob tem Slovenke igrajo na domačem prvenstvu ter v popolni postavi, medtem ko so Srbkinje oslabljene za tri nosilke igre, saj je njihov trener Uroš Bregar pomladil ekipo.

Na ogrevanju so naše rokometašice delovale odločno, s tisto energijo, ki jim je prinesla zmago na uvodni tekmi z Dansko. A tekma s Srbkinjami je bila hudičevo pomembna, saj je odločala o napredovanju na glavni turnir v ljubljanske Stožice. Tja sta bili že po prvih dveh odigranih krogih v skupini B uvrščeni obe skandinavski ekipi, ki sta se sinoči merili med seboj.

No, odločnost Slovenk se je hitro pokazala kot krinka, za katero se je skrivala velika nervoza igralk, med katerimi jih je večina nevajenih tako pomembnih športnih preizkušenj.

Ni se začelo po željah naših rokometašic. Resda so v obrambi delovale dovolj trdno, a je preveč žog v napadu končalo zunaj okvira vrat. Pa v avtih kot posledica tehničnih napak. Tako so sicer povprečne Srbkinje hitro prišle do vodstva. Vodile so tudi s štirimi goli (11:7). Naše so se jim nekajkrat približale, a niza napak v napadu kar ni hotelo biti konec.

V končnici prvega polčasa se je razigrala Tjaša Stanko, v golu je štiri obrambe vknjižila Amra Pandžić in Slovenke so rezultat uspele izenačiti na 13. A so še pred odmorom sledile nove napake in Srbkinje so na odmor odšle z dvema goloma prednosti (15:13)."Res smo bile na začetku zelo nervozne, slabo smo začele. Zavedale smo se, da gre za vse ali nič. A tekma ne traja 30 minut in v drugem polčasu je bilo precej bolje," je po uspehu razmišljala Pandžićeva.

Andrej Petelinšek

Slovenkam je za dokazovanje na domačem evropskem prvenstvu, na katerega so se sicer skrbno pripravljale, tako preostalo še pol ure časa. Trener Dragan Adžić jih je skušal motivirati. Vendarle ne bi kazalo že v prvem delu tekmovanja spet vsega zavreči in s sklonjenimi glavami zapustiti turnirja. Nadaljevanje je vendarle prineslo boljšo igro Slovenk. Elizabeth Omoregie, ki na tem turnirju igra na izredno visokem nivoju, je garala v obrambi in ohranila dovolj moči tudi za napadalne akcije, ki jih je hitro zaključila s šestimi goli in z naslovom najboljše posameznice na tekmi. "Vedele smo, da ta tekma za nas ne bo lahka. Začele smo nervozno, nismo bile odločne v obrambi. Srbkinje niso počele nič posebnega, niso nas presenetile. Izkušene, kot so, so samo izkoriščale naše napake. A obupale nismo niti ob zaostanku. V drugem polčasu smo pospešile tempo, saj smo vedele, da imamo večji nabor igralk. Vsaka Slovenka, ki je stopila na teren, je to komaj čakala. Zelo smo si želele igrati, zmagati in nastopiti v Ljubljani," je o pomembnih stvareh na tekmi razmišljala Omoregijeva.

Slovenke so se z dvema zmagama prebile iz predtekmovalne skupine v Celju.
Andrej Petelinšek

V 36. minuti je bil rezultat znova poravnan pri 16 zadetkih. Neodločen izid je že zadostoval za slavje Slovenk, a do konca tekme je bilo še neskončno veliko časa. Tudi v naslednjih minutah je bila v našem golu uspešna Pandžićeva in kapetanka Ana Gros je v 39. minuti priigrala Sloveniji prvo vodstvo na tekmi (17:16).

Od takrat so Slovenke prevladovale. Končno! Srbkinje niso ubrale taktike Švedinj, ki so najnevarnejšo Slovenko Ano Gros zaustavljale pri prvem koraku po prejeti žogi, in slovenska kapetanka je imela prosto pot, kar je s pridom izkoriščala za doseganje zadetkov. A tudi brez nje so Slovenke v zadnjih desetih minutah pokazale kvalitetno predstavo, ko so povsem razorožile nasprotnice za zmago s 27:24. Tako zasluženo potujejo na glavni turnir v Ljubljano, kjer bodo tekmovanje nadaljevale v družbi prvih treh ekip iz skupine A Norveške, Madžarske in Hrvaške. "Vse ekipe, s katerimi bomo igrale, dobro poznamo. Naš recept za Stožice je: na glavo!" je dogajanje v Ljubljani napovedala Pandžićeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta