S Sekulićem na domače olimpijske kvalifikacije?

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
10.09.2023 18:54

Slovenija je po zmagi nad Italijo (89:85) ponovila največji uspeh doslej, sedmo mesto. Kaj pa zdaj?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za konec so Dončić in soigralci izenačili rezultat generacije 2014.
Reuters

Z zmago proti Italiji (89:85) je Slovenija svetovno prvenstvo končala na sedmem mestu, kar je izenačitev najboljšega dosežka doslej iz leta 2014, ko se sicer tekme za razvrstitev od petega do osmega mesta niso igrale, ampak je bilo končno mesto določeno glede na dotedanje rezultate. Pet zmag in trije porazi - je to torej uspeh ali neuspeh? "Vsak ima pravico do svojega mnenja, le mi, ki smo bili dva meseca oddaljeni od družin in doma, pa vemo, skozi kaj smo morali. Bili so lepi trenutki, žal pa tudi nekaj takih, ki so nam vzeli sanje o najvišjih mestih. S sedmim mestom se nismo osramotili, dostojno smo zastopali barve Slovenije na tekmovanju," je selektor Aleksander Sekulić sklenil nastope na tem tekmovanju: "Nobena zmaga na svetovnih prvenstvih ni samoumevna. Za vsako se je treba srčno boriti in dati vse od sebe. Nič nam ni bilo podarjeno, še najmanj v četrtfinalu."

Več navijačev kot Slovencev

Če že ni bila Slovenija na vrhu ekipno, pa je lestvico strelcev zavzel Luka Dončić, ki je na tekmo dosegal 27,1 točke. Sekulić je na Japonskem in na Filipinih na lastne oči spoznal, kako globalno popularnega košarkarja vodi: "Voditi Luko Dončića je privilegij. Zame je on najboljši igralec na svetu. Nikoli si ne bi mislil, da ima v Aziji toliko oboževalcev. Igrali smo pred polno dvorano, ki je skandirala njegovo ime. To je bilo pred nekaj leti nepredstavljivo. Mala Slovenija ima zaradi Luke Dončića v Aziji več navijačev, kot je nas Slovencev!" Čeprav tekmi za razvrstitev med petim in osmim mestom nista bili tako zelo pomembni, je Dončić obe odigral skoraj v celoti, dobrih 37 minut. "Njegova prisotnost vpliva tudi na preostale igralce. Najbolj me je Luka presenetil na zadnjih dveh tekmah, ki nista odločali o ničemer. Čeprav smo bili oslabljeni, je rekel, da hoče igrati celo tekmo, če bo potrebno, samo da zmagamo. S tem dvigne moralo celi ekipi in vsak igralec zato da od sebe še kanček več, kot je sposoben," je Dončićev vpliv na ekipo ocenil selektor.

Ta je v reprezentančni štab prišel že leta 2006 za SP na Japonskem. Od tedaj je manjkal le tri leta, na čelu reprezentance pa je predhodnika Rada Trifunovića zamenjal novembra 2020 in odtlej ekipo vodil na olimpijskih igrah, evropskem prvenstvu in svetovnem prvenstvu. A predvsem po lanskem četrtfinalnem izpadu na evropskem prvenstvu je bil pogosto deležen kritik javnosti, da bi moral odstopiti ali vsaj ponuditi odstop in da v funkciji nadrejenega Luki Dončiću nima prave avtoritete: "Rezultatskega presežka v vsem tem času res nismo naredili. Blizu medalje smo bili le na olimpijskih igrah. Vem, da je zdaj na potezi Košarkarske zveza Slovenije, a če me že sprašujete, ali bi privolil v nov mandat, lahko rečem, da bom vedno s ponosom in veseljem vodil to reprezentanco. Naslednje poletje, če bodo vsi igralci zdravi, bo užitek sestavljati reprezentanco za kvalifikacije in, prepričan sem, nato tudi za olimpijske igre."

Zbrati bo treba 3,5 milijona

Seveda bo glavno besedo pri obstanku aktualnega selektorja ali ustoličenju novega imel predsednik KZS Matej Erjavec: "Zadovoljen sem z delom selektorja in strokovnega štaba, zato se bom z njimi pogovarjal o podaljšanju sodelovanja. Zanimajo me njihova vizija in možnosti za nadaljnje sodelovanje." To so si trenerji v štabu prislužili z uvrstitvijo v četrtfinale, pa čeprav je isti rezultat na evropskem prvenstvu lani vloge Sekulićevega pomočnika stal Dragišo Drobnjaka: "Lani je bil izpad v četrtfinalu evropskega prvenstva v Berlinu neuspeh, danes pa je sedmo mesto na SP zame uspeh. Treba je vedeti, da se na SP sploh niso uvrstile reprezentance, kot so Hrvaška, Turčija, Poljska ali Argentina, v Manilo pa se niso prebili velikani kot Francija, Avstralija, Brazilija ali Grčija. Na tretjem prvenstvu smo med osmimi na svetu."

Naslednji cilj slovenske reprezentance bo uvrstitev na olimpijske igre v Parizu. Neuradno bo 30. oktobra znano, katere štiri države bodo naslednje poletje gostile kvalifikacijske turnirje. Kandidatka bi lahko bila tudi Slovenija s Stožicami. Erjavec je priznal, da slovenska zveza resno razmišlja o tem: "S Fibo smo že začeli pogovore, naši igralci se veselijo igrati pred domačo publiko, a ker gre za precej visok vložek, okoli 3,5 milijona evrov, lahko to izpeljemo le ob pomoči države." Morda so možnosti za pridobitev turnirja toliko večje, ker je Erjavec hkrati podpredsednik mednarodne zveze Fibe in član njenega upravnega odbora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta