Skakalci po planiške kolajne: O favoritih ni dileme

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
24.02.2023 20:25

Z zmagama Anžeta Laniška v kvalifikacijah in Timija Zajca na popoldanskem treningu je slovenska skakalna reprezentanca vložila kandidaturo za medalje na mali skakalnici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Lanišek v dveh dneh ob štirih nastopih (en trening je izpustil) nikdar ni bil slabši kot drugi.
EPA

Poljubil je palec in sredinec ter ob gestikulaciji, kot da bi nekaj dobrega pojedel, dejal: "Odlično pripravljena skakalnica!" Anže Lanišek je v kvalifikacijah pred tekmo na mali skakalnici opravil z vso konkurenco, morda še največjo ima v moštvenem kolegu Timiju Zajcu. Ta je bil sicer tretji, je pa Laniška pred tem z daljavo dneva (104,5 metra) ugnal na treningu za slovensko prvo in drugo mesto. Se bo to na tekmi na SP nordijcev pretopilo tudi v zlato in srebro? Tako odgovarja: "Nimam se za favorita. To sta (Halvor Egner) Granerud in Anže." A tudi slednji se želi znebiti pritiska: "Tu je toliko favoritov, da ne moreš izbrati enega. Vsi začenjamo z ničle, vsi imamo enake možnosti."

To že, a Zajc in Lanišek sta blestela že na četrtkovih treningih - prvi je pripadel Lanišku, drugi Zajcu. "To mi seveda daje samozavest, a nerad prehitevam dogodke," opozarja Lanišek. Na mali skakalnici pač odločajo malenkosti. Denimo Žiga Jelar (96 m) je v kvalifikacijah skočil le tri metre manj od Zajca (99 m), a je zaradi nestabilnega doskoka padel na 33. mesto. Ne nazadnje bodo pomembne tudi točke, ki jih prinaša znižanje zaletnega mesta. Tudi Lanišek (98 m) namreč ni dosegel Zajčeve daljave, a so ga dodatne točke po znižanju zaletnega mesta zaradi dolgega skoka Japonca Rjoja Kobajašija (101 m) nagradile s kvalifikacijsko zmago. In dodatnimi 20 minutami obveznosti pri novinarjih.

"Saj so super dolgi skoki, da dobiš dodatno zadovoljstvo, da uživaš. A na tekmi je bolje iti nekoliko manj, z nižje rampe in z boljšimi ocenami," ocenjuje Zajc, "na mali skakalnici so dodatne točke zelo pomembne in pozna se, če za teboj znižajo rampo. Fantje so v dobri formi in nižja rampa jim ne more vzeti toliko metrov, kot jim doda točk." Morda bo pri Zajcu, ki vendarle skače nekoliko prej, za te dodatne točke poskrbela odločitev trenerja Roberta Hrgote: "Imam to v mislih. Bomo videli, kakšne bodo razmere. Napovedan je dež. Sam sem predvsem zadovoljen, da fantje konstantno skačejo. Kam sodijo, pa že itak kažejo celo sezono."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta