Slovenske rokometašice na EP za biti ali oditi

Bojan Bauman Bojan Bauman
08.11.2022 06:30

Slovenska ženska reprezentanca bo danes ob 18. uri v Zlatorogu začela odločilno tekmo za napredovanje na glavni turnir - nasprotnice bodo Srbkinje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Slovenske rokometašice so v nedeljo zapravile prvo priložnost za uvrstitev na glavni turnir evropskega prvenstva, ki poteka v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji. Švedinje so bile prepričljivo boljše. Slovenski selektor Dragan Adžić je moral po zmagi proti Danski priznati premoč renomiranim nasprotnicam. Gre še za eno ekipo, ki igra prepoznavni skandinavski rokomet - hiter, kombinatoren, z odlično obrambo. Selektor je razlog za poraz našel tudi v neizkušenosti slovenske vrste: "Je tudi posledica pomanjkanja kontinuiranega igranja na tako visoki ravni. Že v prvem polčasu so dekleta iz sebe izvlekla maksimum in v nadaljevanju je sledil padec s številnimi zgrešenimi streli in napakami, ki za igralke sicer niso značilne. Med tekmama se nismo uspeli dovolj regenerirati, naleteli pa smo na še težjega nasprotnika, na katerega nismo bili niti fizično niti psihično dovolj pripravljeni."

Kako do napredovanja?

Ta poraz je Slovenkam veliko odnesel, a že zmaga proti Danski je bila presežek za ekipo, ki se lahko v nadaljevanju prvenstva še izrazi. A sedaj si ga morajo šele priboriti. "Saj smo vnaprej vedeli, da bo o uvrstitvi v nadaljevanje tekmovanja odločala tekma s Srbkinjami. Njihovi prvi tekmi v Celju in rezultata nas nikakor ne smeta zavajati. V torek na igrišču pričakujemo povsem drugačne in bolj motivirane tekmice. A verjamem v naša dekleta in v to, da bodo spet igrala s tisto energijo, ki so jo premogle na uvodu prvenstva. Naša ekipa premore raznovrstnost, širino, najprej pa moramo spet strniti vrsto. Okrevati moramo telesno in mentalno ter novo tekmo s Srbkinjami odigrati na precej višjem nivoju, kot je bilo to na zadnjem svetovnem prvenstvu, ko smo izgubili s šestimi goli," poudarja Adžić in doda: "Proti Danski in Švedski kljub domačemu igrišču nismo bili favoriti, proti Srbiji, glede na igralski kader, smo. A to ne sme obremenjevati ekipe ali ji nuditi dodatnega lagodja. Srbkinje dobro poznamo, čaka nas velik izziv."

Po porazu s Švedinjami se morajo Slovenke hitro pobrati. 
Andrej Petelinsek

Danes nova priložnost

Da je poglavje bojev s skandinavskimi ekipami začasno končano, poudarja Barbara Lazović: "Treba se je skulirati, prvenstvo gre naprej. Proti Srbiji gremo na polno, pred nami pa je doslej najtežji obračun. A Srbkinjam želimo v Celju pokazati, da smo boljše. Veliko smo jim ostale dolžne iz prejšnje tekme na svetovnem prvenstvu, ko smo izgubile." Lazovićeva je sicer zamenjava Ani Gros na desnem zunanjem položaju in se vrača po poškodbi kolena. Na njene predstave, ki bi spominjale na tiste izpred let, ko je bila na podobnem nivoju kot Grosova, še čakamo.

"Ekipe se vse bolj koncentrirajo na mojo igro in nasprotnice me zaustavljajo že pri prvem koraku. V takem primeru je treba žogo čim hitreje podati soigralkam, ki imajo več prostora," je povedala kapetanka Ana Gros. Njen recept za današnjo zmago je naslednji: "Verjamem, da smo se s prejšnjih prvenstev, ko smo domov odhajale po prvem delu, veliko naučile. Energija mora biti spet prava. No, primanjkovalo nam je ni še na nobeni od dveh odigranih srečanj. Zagotovo ni lahko, ko odločilno tekmo začnemo po visokem porazu. A verjamem, da se bomo zbrale in da bomo maksimalne." Še na eno dobrodošlo podrobnost opozarja Adžić: "Po dveh izjemno napornih tekmah na srečo nimamo resnejših težav s poškodbami."

V skupini A, ki se v nadaljevanju prvenstva sreča s skupino B, kjer igra Slovenija, so si Norvežanke in Madžarke napredovanje zagotovile že po dveh tekmah. Madžarke so sicer izgubile proti Hrvaški, a naše južne sosede morajo napredovanje šele potrditi na zadnji tekmi, ko igrajo s Švicarkami, ki so še brez zmage.

Vrstni red po dveh krogih, skupina A: Norveška 4 točke, Madžarska in Hrvaška po 2, Švica 0; skupina B: Švedska 4 točke, Danska in Slovenija po 2, Srbija 0.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta