Slovenski šahisti za deveto mesto klonili proti olimpijski zmagovalki Indiji

STA, M.D.
22.09.2024 21:31

Slovenija je bila na turnirju ves čas v krogu tistih, ki bi se lahko vmešali v boj za medalje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vidit Gujrathi in Matej Šebenik.
EPA

Slovenski šahisti so v 11., zadnjem krogu šahovske olimpijade, ki se je končala v Budimpešti, izgubili z 0,5:3,5 proti zmagovalki turnirja Indiji in osvojili končno deveto mesto s 16 točkami. Edini remi ekipe, ki je bila po predzadnjem krogu tretja, je dosegel kapetan Matej Šebenik.

Reprezentanca ZDA je z zmago Soja Wesleyja premagala Kitajce z 2,5:1,5 in s 17 točkami osvojila srebro, bron pa je pripadel Uzbekistancem s prav toliko točkami. Pred Slovenijo so bile še Kitajska, Srbija in Armenija, vse s prav tako 17 točkami, ter Nemčija in Azerbajdžan (po 16).

Slovenke, ki so s 13 točkami osvojile 38. mesto, so za zaključek igrale neodločeno 2:2 z Avstralijo. Zmagala je Vesna Mihelič, remizirali sta najboljša Slovenka Laura Unuk in Zala Urh, Lara Janželj pa je izgubila. Za zlatimi Indijkami (19 točk) so bile druge Kazahstanke (18) in tretje Američanke (17).

V madžarski prestolnici je nastopilo rekordnih 196 ekip v odprti konkurenci in 183 ženskih, med okrog 1900 šahisti in šahistkami je bilo 262 velemojstrov. Slovenci, 26. nosilci, so dosegli največji uspeh pod samostojno zastavo, odličje jim je splavalo po vodi proti izjemnim Indijcem.

"Za nami je odličen turnir in dosežek, v katerega smo uravnoteženo prispevali vsi člani ekipe. Ni bilo slabega člena, vsak je prispeval tako točke kot k dobremu vzdušju v ekipi, kar edino prinaša dobre dosežke. Če bi izpostavil kaj, je to vsekakor Vladimir Fedosejev in njegova zmaga s črnimi figurami proti prvemu igralci sveta Magnusu Carlsenu za slavje nad favorizirano Norveško, to je bil eden naših vrhuncev turnirja," je dejal Šebenik.

Priznal pa je, da so bili Indijci za konec premočan tekmec. Dvajsetletni Jan Šubelj, ki je lani postal najmlajši z velemojstrskim naslovom v Sloveniji doslej, je po 49 potezah prvi končal partijo in podpisal poraz. Arjun Erigais, enaindvajsetletni četrti šahist sveta, je prišel v trdnjavsko končnico s prednostjo dveh kmetov in s tem do neubranljive pozicije.

Vladimir Fedosejev, ki od lani nastopa za Slovenijo, je nato na prvi šahovnici po 48 potezah izgubil z osemnajstletnim sedmim igralcem sveta. Gukesh Dommaraju je imel s črnimi figurami prednost dveh trdnjav in je prišel tudi do neubranljivega napada.

Indija je povedla z 2:0, preostala Slovenca pa sta vodila črne figure. Najprej je po 54 potezah končal drugi naturalizirani Rus Anton Demčenko. V končnici istobarvnih lovcev in trdnjav je v zaključku ostal brez kmetov in Rameshbabu Praggnanandhaa, devetnajstletni 12. igralec sveta, je zabeležil tretjo indijsko zmago.

Slovenski kapetan Matej Šebenik se je v nadaljevanju še meril z devetindvajsetletnim Viditom Santoshom Gujrathom. igralca sta v enakovrednem položaju na koncu po 59 potezah sklenila remi.

Gujrath je 24. igralec svetovne lestvice in ima izmed zadnjih slovenskih tekmecev najnižji rating, a s 2720 še vedno več kot 200 točk višjega od Šebenika in tudi za 28 točk višjega od Fedosejevega (2692). Slednji je bil na septembrski lestvici Fide 38., nikogar izmed preostalih Slovencev pa ni med stoterico.

Slovenija je bila na turnirju ves čas v krogu tistih, ki bi se lahko vmešali v boj za medalje, kljub dvema porazoma pred zadnjim krogom. Po tretjih nosilcih Kitajcih so jih v petem krogu tesno ugnali Filipinci in tedaj so nazadovali na 37. mesto.

Sicer pa je slovenska vrsta nanizala osem zmag in v zaključku napravila še odločilni korak za preboju v sam vrh. Najprej je v 9. krogu prišla na 13. mesto, ko je premagala Norveško na čelu Carlsenom. Ta je vodil bele figure, a ga je na prvi šahovnici premagal Fedosejev. "Skupaj z Demčenkom sta veliko prispevala k uspehu naše ekipe in sta velika pridobitev tudi za razvoj šaha v naši državi," je še ocenil Šebenik.

Slovenci so nato v soboto v predzadnjem krogu z 2;5:1,5 premagali še pete nosilce Nizozemce in se nepričakovano povzpeli na tretje mesto, za neporaženo Indijo in Kitajsko. Slednja je imela točko prednosti, s točko zaostanka pa je bilo za Slovenijo osem ekip.

Prav vse omenjene reprezentance so bile precej višje rangirane od Slovencev. Med njimi je posamezno najvišje na svetovni lestvici Fedosejev, ki ima tudi najvišji rating, drugega sedemintridesetletni Demčenko (2597), sledita Šebenik (2515) in Šubelj (2498). Ob štirih velemojstrih je priložnost za nastop občasno dobil tudi mojster Fide Matic Lavrenčič, ki ima rating 2360, ter je v šestih partijah zbral štiri točke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta