(ŠAHOVSKI KOTIČEK) Poletje je za mlade

Georg Mohr
26.08.2024 06:00

Poletni meseci so tradicionalno namenjeni mladim. Velikih turnirjev je manj, zato pa precej velikih odprtih turnirjev, na katere povabijo mlado in staro, predvsem pa uradnih tekmovanj za mlade z vsega sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kako je črni na potezi, kljub velikemu materialnemu zaostanku, zaključil zgodbo?
Kako je črni na potezi, kljub velikemu materialnemu zaostanku, zaključil zgodbo?

V bližnjem avstrijskem Cmureku v začetku avgusta že dolga leta prirejajo zanimiv turnir, na katerega privabijo številne mlade, tudi precej Slovencev. Turnir je dolgo časa, več kot desetletje, veljal za nekakšno mladinsko prvenstvo Evropske unije, ko pa so pri Evropski šahovski zvezi ECU malce pomislili in videli, da je zanimanja za turnir precej, so jim pravico do uporabe naziva odvzeli in sami razpisali natečaj za organizatorja. In s tem sprožili kopico ugibanj o svojih pristojnostih: je ECU res pristojna za odločanje o turnirjih z blagovno znamko EU? Kakorkoli že, do sodišča spor ni šel, organizatorji v Cmureku so svoj turnir poimenovali "Štajerski open" (Styria open) in vztrajajo pri nazivu prvenstvo EU. Pa čeprav neuradnem.

Letos smo bili priče jubilejni, 30. izvedbi. Slovenski, predvsem štajerski mladi so leteli in osvojili kar šest kolajn. Noel Čontala iz ŠD Pomgrad Murska Sobota je "razbil" konkurenco v kategoriji do osem let, oddal le en remi in si priigral prvo veliko kolajno. Tudi v kategoriji do deset let so naši blesteli: Aleksander Konopatski (ŽŠK Maribor Poligram) je slavil med fanti, njegov večni konkurent Maksim Kranjc je tokrat osvojil bron. Mara Predin, prav tako iz ŽŠK Maribor Poligram, je bila druga med dekleti v tej starostni kategoriji, Zarja Gomboši iz ŠD Ptuj pa tretja. Zgodbo o slovenskih uspehih je zaokrožila Sofija Timagina iz ŠD Domžale, ki je slavila med dekleti do 14 let. Šest kolajn je slovenski izkupiček, kakršnega v Cmureku še ni bilo.

Ema Jakša blesti v Pragi

Paket evropskih prvenstev se letos odvija v drugi polovici avgusta v Pragi. Mladi nastopajo v dvanajstih kategorijah, zbralo pa se je neverjetno število 1231 igralcev in igralk iz 47 evropskih šahovskih zvez! Dokaz, da šah postaja vse bolj priljubljen, še posebno če upoštevamo, da je primat na tem področju že pred leti prevzela Azija. Med nastopajočimi je tudi 16 predstavnikov Slovenije, ki so turnir odprli veličastno.

Začeli so namreč s hitropoteznimi in pospešenimi prvenstvi, v katerih je zablestela v javnosti doslej manj znana Ljubljančanka, komaj desetletna Ema Jakša. Na pospešenem prvenstvu je senzacionalno premagala vseh devet nasprotnic in prepričljivo, s poldrugo točko naskoka osvojila naslov evropske prvakinje. Da uspeh ni bil naključen, je dokazala že na hitropoteznem prvenstvu, kjer je osvojila bronasto kolajno. V "cugerju" je bila zelo blizu uspeha tudi Taja Guid iz krškega šahovskega kluba, saj ji je na četrtem mestu do kolajne zmanjkala točka.

Takoj po prvenstvih v hitrem šahu so se začela tudi tista najpomembnejša prvenstva v klasičnem šahiranju. Tam se je konkurenca zelo zaostrila in naši bodo zadovoljni že z vsako uvrstitvijo med najboljših deset. Po treh kolih se le Ema Jakša in bodoči mednarodni mojster Matic Lavrenčič iz mariborskega ŽŠK Maribor Poligrama lahko pohvalita z dvema točkama iz treh partij, vsi drugi naši pa s polovičnim ali še slabšim izkupičkom.

Alirezovo prebujenje

Po manjši lanski krizi, verjetno povezani z menjavo državljanstva in iskanjem novih šahovskih poti, se je očitno prebudil še nedavno najobetavnejši šahist na svetu Alireza Firouzja, nekdaj Iranec, danes že Francoz. Po nekaj zaporednih velikih zmagah na spletnih turnirjih, na katerih se edini enakopravno upira Magnusu Carlsenu, je Firouzja svojo prebujeno moč prenesel tudi za šahovnico. Na turnirjih za Veliko šahovsko serijo (Grand Chess Tour), ki se te dni zaključujejo v ameriškem St. Louisu na tradicionalnem Pokalu Rexa Sinquefielda (ameriškega milijarderja, sicer pa velikega zaljubljenca v šah in darežljivega sponzorja), se zdi, da Firouzji skupne zmage ne morejo več odvzeti. Firouzja pred razpletom na klasičnem turnirju namreč prepričljivo vodi, edini, ki ga še ogroža, je Američan Fabiano Caruana. A bi ga slednji moral krepko prehiteti na zadnjem turnirju, kjer pa Firouzja po petih krogih (od devetih) znova vodi, Caruana pa zaostaja že za celo točko. Kot vse kaže, bo velik del poldrugi milijon debele dolarske pogače odšel v Francijo, domačini pa se bodo zadovoljili s tolažilnimi nagradami. Ob Caruanu bo na stopničkah namreč najverjetneje končal tudi Wesley So.

Le kot zanimivost naj povemo, da mladi Indijci očitno še niso prevzeli oblasti. Tako Ramešbabu Pragnanadhaa kakor tudi bodoči izzivalec svetovnega prvaka Domaraju Gukeš sta namreč precej zaostala, sam svetovni prvak, Kitajec Ding Liren, pa se tako ali tako bori le še za to, da letošnje serije ne bi končal povsem na dnu.

Bralci na potezi!

Kako je črni na potezi, kljub velikemu materialnemu zaostanku, zaključil zgodbo?
Obramba črnega deluje čvrsto, toda – na potezi je beli!
Črni je "s tempom" vzel na d4, a ga je pričakalo presenečenje. Beli na potezi!
Kako je beli na potezi učinkovito končal partijo?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta