Smučarski skoki: Eh, ta točka ...

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
12.03.2024 20:01

V Trondheimu je drugouvrščenemu v moški konkurenci Petru Prevcu do zmagoslavja zmanjkalo 0,9 točke, tretjeuvrščeni v ženski konkurenci Niki Križnar pa 0,8 točke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še četrtič v dobrem mesecu dni, odkar je naznanil konec kariere, je Peter Prevc stopil na oder za zmagovalce - spet na drugo stopničko. 
EPA

Bolj ko se sezona in s tem njegova kariera preveša h koncu, bližje je Peter Prevc prvi letošnji zmagi. Če mu je v Oberstdorfu zmanjkalo 4,3 točke za rojakom Timijem Zajcem in 3,3 točke za Avstrijcem Stefanom Kraftom, v Lahtiju pa 1,9 točke za še enim Avstrijcem Janom Hörlom, se zdaj več ne pogovarjamo o točkah. Za devet desetink je bil v Trondhemu na prenovljeni mali skakalnici boljši Japonec Rjoju Kobajaši in slovenskemu asu odvzel 24. zmago, s katero bi na novo spisal zgodovino slovenskih smučarskih skokov.

No, tudi z 61. stopničkami jo piše. Rezultat je seveda izjemen; odkar je v začetku februarja 31-letnik naznanil konec kariere, je nanizal že štiri druga mesta. To seveda ima manj grenkega priokusa kot štiri četrta mesta Lovra Kosa ob začetku sezone, pa vendarle se neuradni kapetan ekipe še vedno ne more pohvaliti z uspehom preostalih štirih kolegov iz reprezentance, ki so v tem koledarskem letu okusili slast vsaj ene posamične zmage - Anže Lanišek v Garmisch-Partenkirchnu, Timi Zajc v Oberstdorfu, Domen Prevc v Saporu, Lovro Kos pa v Lake Placidu in Lahtiju. Zmagovalna suša Petra Prevca zdaj traja natanko tri leta - nazadnje je zmagoslavno dvignil roke prav na Norveškem, v začetku marca 2020 v Lillehammerju (tokrat ni del norveške turneje), tik preden je pandemija koronavirusa zimsko sezono predčasno zaključila.

Epa

Prijatelja že po treningu

Za nov naskok na zmago bo imel priložnost že na drugi, jutrišnji tekmi v Trondheimu, prav tako ob 16. uri, le da se bo tekmovalo na večji skakalnici. Se pa tudi drugemu mestu ne gleda v zobe. Nanj se je Prevc pozicioniral že po prvem skoku. Čeprav se s 102,5 metra po daljavi ni mogel kosati s skokom dneva, ki ga je s 106 metri opravil Rjoju Kobajaši, je za Japoncem zaostajal le tri desetinke, ker je imel slabše vetrovne razmere. No, najslabše so ga pričakale v finalu; veter mu je pihal tako močno v hrbet kot nikomur drugemu, a s 15 leti izkušenj v svetovnem pokalu je nalogo izpeljal brezhibno in po skoku 97,5 m zavzel vodstvo na tekmi. Zadišalo je po zmagi, a ob manj neugodnem vetru je Kobajaši skočil meter in pol dlje, prejel še kakšno boljšo sodniško oceno ter obstal na vrhu.

"Odličen dan je za mano v Trondheimu. Prvič v karieri sem tukaj na mali skakalnici. Zelo sem zadovoljen, da sem se tako hitro spoprijateljil z njo. Po trening skoku sem takoj vedel, kaj je treba storiti, in sem potem že lahko pristajal v daljavah," je zadovoljni Peter Prevc tudi z besedami potrdil, da se na tem prizorišču odlično počuti in da lahko navijači nanj računajo tudi na drugi tekmi. Prikimal mu je trener Robert Hrgota: "Super dan za Petra, odlično drugo mesto. Dobro se je znašel v težkih razmerah in je zasluženo na zmagovalnem odru. Res mu ne manjka veliko do zmage. Svoje naredi, potrebuje še malo sreče. Majhne razlike so odločale za kar precej mest. Veselimo se že večje naprave. Turneja gre zaenkrat v redu, morda je bilo tokrat malo slabše pri drugih fantih." Anže Lanišek je bil 19., Timi Zajc 21., Lovro Kos 27., Domen Prevc 35.

Neposrečen finale za Niki

Še bolj na tesno na vrhu je šlo pri dekletih, kjer je Niki Križnar do zmage zmanjkalo celo manj kot Prevcu - 0,8 točke. In ker so bile tam razlike še manjše, je to zanjo pomenilo "šele" tretjo stopničko za domačinko Eirin Mario Kvandal in Avstrijko Evo Pinkelnig. Slednja je ob petem mestu Nike Prevc še za 35 točk zmanjšala zaostanek za vodilno v skupnem seštevku svetovnega pokala. Štiri tekme pred koncem sezone ju loči 164 točk. Spomnimo; zmaga prinaša sto točk, na voljo jih je še 400.

Podobno kot Peter Prevc v moški kategoriji (61) je za slovenski rekord s svojimi 29. stopničkami poskrbela tudi tretjeuvrščena Nika Križnar. 
EPA

Z 29. stopničkami v karieri je tudi Nika Križnar, enako kot Peter Prevc, še nekoliko premaknila slovenski mejnik v svoji konkurenci. A po prvi seriji je tudi ona upala na še boljši rezultat, saj je vodila, Nika Prevc pa je bila na tretjem mestu. V finalu sta obe izgubili dve mesti, mednju pa se je z ženskim rekordom prenovljene skakalnice, 101,5 metra, vrinila še svetovna prvakinja Alexandria Loutitt. Enako kot fantje se bodo dekleta jutri (ob 18. uri) s 105-metrske skakalnice preselila na večjo, 138-metrsko.

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta