Smuk iz Švice v Italijo: Spektakel že, a za kakšno ceno

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
10.11.2023 06:12

Pred smučarji je pester konec tedna. Fantje so končno dočakali prvi čezmejni smuk, slalomistke v Leviju prav tako čaka dvojni spored

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Vodilni pri mednarodni smučarski zvezi so spektakularni smuk pod mogočnim Matterhornom načrtovali že v lanski sezoni, a je narava pokazala zobe in so ga zaradi pomanjkanja snega odpovedali. Najboljši alpski smučarji na svetu se bodo na povsem novi progi (na dveh tekmah) tako prvič pomerili letos. Njena posebnost je v tem, da startna hišica stoji v eni državi, ciljna arena pa v drugi.

Čezmejni smuk v Zermatt-Cervinii v Švici in Italiji je sicer tudi letos dvignil veliko prahu, javnost je bila zgrožena predvsem nad nedovoljenimi posegi z gradbeno mehanizacijo v ledenik. Okoljske organizacije so prireditelje obtožile, da dela izvajajo tudi zunaj dovoljenega območja, ki ga bodo na tekmi uporabljali smučarji. Preiskava še poteka, sporno pa naj bi bilo izkopavanje snega na ledeniku in nanašanje na progo Gran Becca. Ta je najvišje ležeča v svetovnem pokalu, izhodišče je na nadmorski višini 3720 metrov na ledeniku Theodul, v Italiji pa se konča na 2835 metrih. Smukači bodo dosegali hitrosti do 135 kilometrov na uro, zasnoval pa jo je nekdanji odlični smukač Švicar Didier Defago, olimpijski zmagovalec v Vancouvru leta 2010.

Bosta le dva treninga dovolj?

Posegi v ledenik niso več vidni, območje je prekrito z več pošiljkami naravnega snega, organizatorji so tekmovanje načrtovali dva tedna kasneje kot lani. Na uvodu smukaške sezone bodo nastopili štirje Slovenci. Pod vodstvom Aleša Gorze so v Švici Miha Hrobat, Martin Čater, Nejc Naraločnik in mladinski svetovni prvak Rok Ažnoh. Preden bo šlo zares, se bodo smukači preizkusili na dveh treningih. Glede na prvo spoznavanje s progo in dejstvo, da gre za drugi najdaljši smuk v svetovnem pokalu (za Wengnom), se v soboto in nedeljo obetata prava spektakla. S tem bo dosežen tudi eden od glavnih ciljev krovne zveze.

Na prvem treningu – včerajšnji je bil zaradi močnega sneženja odpovedan, zadnji bo na sporedu danes – najboljši iz prejšnje sezone niso bili v ospredju. Dokaj povprečni so bili tudi Slovenci, okrog tridesetega mesta sta končala Naraločnik in Čater, Hrobat in Ažnoh pa sta bila še dobrih deset mest nižje. Najboljši čas je dosegel Avstrijec Otmar Striedinger, pri čemer velja upoštevati, da je zgrešil ena vratca. Podobno se je zgodilo številnim drugim, vse to pa zaradi dejstva, da tekmovalci pred prvim treningom še niso razpolagali z veliko informacijami o progi. To bi lahko, ob morebitni novi odpovedi treninga v soboto in nedeljo, predstavljalo kar veliko težavo in botrovalo k več odstopom. V času prvega treninga je vreme razvajalo smukače, napoved za preostale dni pa je podobna včerajšnji.

Marco Odermat, najboljši smučar zadnjih dveh zim, na sredinem treningu, ki je ponudil imenitno kuliso. Za vse preostale dni je napoved precej klavrna.
EPA

"Smučati ob tem vremenu in s tem razgledom je sanjsko," je po prvem treningu dejal najboljši smukač zadnjih dveh sezon Norvežan Aleksander Aamodt Kilde. Nad Gran Becco je bil navdušen tudi domačin in trenutno najbolj vsestranski smučar Marco Odermatt. "Proga je bila zelo dobra. Startno območje in še posebno strmina sta odlična," je povedal dvakratni dobitnik velikega kristalnega globusa, ki so mu bili izjemno všeč tudi skoki.

Včerajšnji drugi smukaški trening so zaradi močnega sneženja odpovedali. 
EPA

Preizkušnja pod Matterhornom bo posebno doživetje za srečneže, ki bodo zaradi omejenih kapacitet smuk lahko spremljali v živo. S tribun v ciljni areni se vidita kar dobri dve tretjini proge, kar je v karavani svetovnega pokala bolj izjema kot pravilo. Zaradi malo sedežev bodo organizatorji velik ekran in pripadajočo gostinsko ponudbo postavili tudi na skoraj 3500 metrov visoki gori Testa Grigia, kamor se bodo pripeljali z gorsko železnico, vstop na prizorišče pa bo brezplačen. Manj spektakularna je tako lahko le kulisa.

Za zmagovalki severna jelena

Pester konec tedna je tudi pred smučarkami, ki se bodo v Leviju pomerile na dveh slalomih. Na severu Finske, kjer so v tem času dnevi dolgi le šest ur, bodo nastopile štiri Slovenke – Ana Bucik, Andreja Slokar, Neja Dvornik in Nika Tomšič. Naša reprezentanca je proti severu Evrope krenile neposredno iz Söldna, kjer je bil pred dvema tednoma uvodni veleslalom. Na prvi tekmi sezone je najbolje nastopila Bucikova (11. mesto), in ker se še boljše znajde v slalomu, so najvišja pričakovanja prav od nje. In od Slokarjeve, ki je marca lani na zadnji tekmi predprejšnje sezone zmagala, a se tokrat vrača po težki poškodbi, po kateri je izgubila celo prejšnjo zimo.

Tina in Victor
Epa

Slovenija v Leviju že ima zmago, leta 2014 je bila najboljša Tina Maze. Črnjanka je, kot vse zmagovalke v svetovnem pokalu v tem priljubljenem skandinavskem središču, ob denarni nagradi in cvetju za darilo prejela tudi pravega laponskega severnega jelena. Finci to tradicijo skrbno negujejo, Mikaela Shiffrin je lani prejela kar dva jelena, skupno jih ima že šest. A ti so, kot Victor, kot je svojega poimenovala Korošica, ostali v letovišču, zmagovalci jih ne morejo odpeljati domov, jih pa lahko obiščejo, kadarkoli želijo.

Spored, moški smuk: sobota in nedelja ob 11.30; ženski slalom: v soboto in nedeljo prva vožnja ob 10. uri, druga ob 13. uri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta