SP v hokeju: V boj še elita

zom
10.05.2024 06:00

Na Češkem, v Pragi in Ostravi se danes začenja SP elitne divizije, kjer zlato brani Kanada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako so lani rekordni 28. naslov proslavljali Kanadčani.
Andrea Cardin/IIHF

Potem ko si je Slovenija minuli konec tedna skupaj z Madžarsko zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu elitne skupine prihodnje leto na Švedskem (Stockholm) ali Danskem (Herning), se bodo najboljše reprezentance sveta v letošnji izvedbi tekmovanja od danes do 26. maja merile na Češkem, natančneje v Pragi in Ostravi.

Sodeč po prizoriščih gre za ponovitev SP 2015, ko je še slavila Kanada. Ta je tudi aktualna prvakinja, lani je na Finskem osvojila 28. naslov prvaka, s čimer je rekorderka. Morda tudi zato, ker 27-kratna prvakinja Rusija (z naslovi iz časov Sovjetske zveze) skupaj z Belorusijo zaradi političnih razlogov oziroma vojne v Ukrajini od vključno leta 2022 nima več pravice nastopov na tovrstnih tekmovanjih. 

V širši krog favoritov vedno sodi velika sedmerica, ki si v moderni dobi hokeja na ledu (sem ne sodijo Britanci, prvaki leta 1936), lasti vsaj eno zlato medaljo: Kanada, ZDA, Švedska, Finska, Rusija, Češka in Slovaška. No, v zadnjih letih se nevarno približujejo nove evropske sile; Švicarji so se leta 2013 in 2018 prebili do finala, lani so tam igrali Nemci, Latvijci pa so si priborili prvi bron. 

Na Češkem bodo ekipe razdeljene v dve predtekmovalni skupini s po osmimi članicami. Kot novinki se bosta v konkurenci preizkusili Velika Britanija in Poljska, lani uspešni na drugoligaškem SP, ki pa ju čaka oster boj za obstanek. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta