SP v rokometu: Kdo so nasprotniki Slovencev?

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
18.01.2023 08:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slovenski rokometaši so z uvrstitvijo v glavni del svetovnega prvenstva, ki ga gostita Poljska in Švedska, izpolnili svoj osnovni cilj. v nasprotju z nekaterimi preteklimi velikimi tekmovanji letos niso na glas govorili o izločilnih bojih. Po lanskem polomu na evropskem prvenstvu na Madžarskem je bil takšen pristop pričakovan. Nekoliko bolj zadržana je bila tudi javnost. A Slovenci so prvenstvo vzeli skrajno resno in skupinski del v Katovicah zaključili na drugem mestu, z dvema zmagama in porazom. Zmaga proti Savdski Arabiji je bila pričakovana, precej manj juriš proti Poljakom, gostiteljem, ki jim niti več kot 10 tisoč grl v dvorani Spodek v Katovicah ni moglo pomagati. Ponedeljkov obračun s Francijo, aktualnim olimpijskim prvakom, je bil kot češnja na torti, poraz za štiri gole pa dostojen. Če bi Slovenci naredili kakšno napako manj in izkoristili kakšno priložnost več, bi tekmeca lahko morda celo ujeli. Morda. V glavni del tekmovanja so tako prenesli dve točki, priložnost za četrtfinale, kamor se bosta uvrstili dve od šestih reprezentanc v novoustanovljeni skupini, pa bodo iskali proti Iranu, Španiji in Črni gori. V tem vrstnem redu, danes, v petek in nedeljo. Zmage bodo nujne, pomemben, odločilen, bo predvsem obračun s Španci, kar je poudaril tudi slovenski selektor Uroš Zorman.

Prekaljeni "Vujo" in rokometni eksoti

Svojo pot proti četrtfinalu - med osmimi na svetu so na dosedanjih desetih mundialih bili trikrat - bodo Slovenci začeli proti Iranu, s katerim nimajo veliko izkušenj. Moštvi sta se srečali le enkrat, na pripravljalni tekmi leta 2018. Takrat je z dvanajstimi goli razlike slavila Slovenija, vse drugo kot zmaga pa bi bilo tudi na današnji popoldanski temi (15.30) veliko presenečenje. Iranci so se v glavni del tekmovanja uvrstili z dvema porazoma in tesno, a zgodovinsko zmago proti Čilu. Rokometaše z Bližnjega vzhoda vodi stari znanec Slovenije, prekaljeni Veselin Vujović. Isti "Vujo", tisti brez dlake na jeziku, ki je Slovenijo leta 2017 popeljal do tretjega mesta na svetu, vse skupaj pa začinil z marsikatero neposredno izjavo. Iranci drugič sodelujejo na svetovnih prvenstvih, zraven so bili le v Katarju leta 2015, kjer so osvojili 21. mesto.

Brez zmage proti Špancem ni četrtfinala

Ključna tekma bo nato v petek, ko se bodo Slovenci udarili s Španijo, ki se sooča z menjavo generacije, a kljub temu spada v sam vrh svetovnega rokometa. Naslov svetovnega prvaka so Španci nazadnje osvojili pred desetimi leti, na zadnjem mundialu so bili tretji, prav tako bron so prinesli z olimpijskih iger v Tokiu, medalje pa so jih spremljale tudi na zadnjih petih evropskih prvenstvih. Skupinski del, kjer so trikrat zmagali, so končali s tretjo najboljšo gol razliko na prvenstvu (+26). Izbranci Jordija Ribere na letošnjem prvenstvu stopnjujejo pripravljenost, vsako tekmo igrajo bolje, na zadnji v skupinskem delu se je med strelce vpisalo kar 13 igralcev. Za Špance, ki računajo, da se bodo za prvo mesto v glavnem delu udarili s Francijo, bo vse razen zanesljive uvrstitve v četrtfinale velik neuspeh. "Na zadnji tekmi z Iranom se je pokazalo, kako pomembna sta odnos in zbranost. Dober občutek imam. A pred izločilnimi boji nas čakajo še tri pomembne tekme. Zdaj bomo šele začeli plezati na vrh gore. Je pa vsekakor dobro, da formo stopnjujemo," pravi španski selektor.

Po stopinjah ženske reprezentance

Zadnji nasprotnik v glavnem delu bo Črna gora, na katero Slovence vežejo razmeroma sveži in predvsem neprijetni spomini. Na lanskem evropskem prvenstvu jim je namreč ravno minimalen poraz (33:32) proti Črnogorcem zaprl vrata v drugi, glavni del tekmovanja. Neprepričljiva Slovenija, od vodenja katere se je takrat poslovil Ljubomir Vranješ, je bila precej na udaru kritik, Črna gora pa je nato senzacionalno premagala še Hrvaško, a zaradi treh porazov v nadaljevanju prvenstvo končala na enajstem mestu. V letošnji glavni del tekmovanja so se Črnogorci sicer uvrstili z dvema zmagama, posebno čustvena je bila tista proti Iranu, ki ga vodi njihov rojak, že omenjeni Veselin Vujović. Črna gora je sicer v velikem rokometnem naletu, ženska reprezentanca je namreč na lanskem evropskem prvenstvu v Ljubljani osvojila bronasto kolajno. Na dober rezultat v nadaljevanju upa tudi selektor Zoran Roganović, ki vseskozi poudarja, kako dobra ekipa so na in ob igrišču: "Svoje delo vsak dan opravljam, kot da bi bil moj zadnji. Ne morem si predstavljati, da bi bil tako čustven, energičen in navdušen s katerokoli drugo ekipo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta