Športnik leta: Globalni šport, domači as

Miha Dajčman Miha Dajčman
13.12.2022 19:00

Metalec diska Kristjan Čeh je letos postal svetovni prvak, evropski podprvak in zmagovalec diamantne lige

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samo Kristjan Čeh je na svetovnih prvenstvih disk zalučal dlje od 71 metrov.

Pred začetkom sezone je novi trener 23-letnika iz Podvincev, Estonec Gert Kanter, ki si lasti naslov olimpijskega prvaka iz Pekinga 2008, napovedal, da bo Kristjan Čeh v naslednjih letih postavil nov svetovni rekord v eni od osnovnih atletskih disciplin. Čeh je kasneje z rezultati potrdil, da so visokoleteča pričakovanja realna. Poleti je v ZDA pometel s konkurenco in postal svetovni prvak v metu diska; slavil je z rekordom prvenstev, disk je zalučal kar 71,13 metra.

Državni rekord visokoraslega atleta je še za 13 centimetrov boljši, dosežen je bil na mitingu diamantne lige v Birminghamu. Tudi na evropskem prvenstvu se je Čeh izkazal z drugim mestom, s konstantnimi meti vso sezono pa je osvojil diamantno ligo. Skupno je Čeh letos nastopil na 21 tekmah in vpisal kar 19 zmag. Ko ni bil najboljši, je pa bil (enkrat) drugi ali (enkrat) tretji.

V domače Podvince je Kristjan Čeh prinesel zlato medaljo s svetovnega prvenstva.
Andrej Petelinšek

Ne zgodi se pogosto, da so Slovenci uspešni v globalnih športih, kot je to v atletiki pri vsega 23 letih uspelo Kristjanu Čehu. In to v disciplini, v kateri je bil slovenski državni rekord star 20 let. V kratki članski karieri je Podvinčan doživel tudi pretrese; zavoljo dekleta se je razšel s trenerjem iz otroštva in v olimpijski sezoni tekmoval praktično brez strokovne pomoči.

EPA

Čeh žanje simpatije pri navijačih predvsem zaradi svoje skromnosti in navezanosti na kmečko okolje. "Domačini si niti predstavljali niso, da se lahko svetovni prvak v metu diska rodi v Podvincih. No, mene ta medalja ni veliko spremenila in še zmeraj se po koncu športne kariere želim vrniti v kmetijstvo," je Čeh za Večer dejal po sprejemu v domačem kraju.

Olimpijske igre v Parizu 2024 in zlasti nov svetovni rekord ostajata Čehova naslednja velika cilja. "Že zdavnaj so mi rekli, da sem sposoben postaviti rekordno znamko. In to je zdaj moja obveza," je odločen 23-letnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta