Športnik leta: Pravljica na Kitajskem, kolajne od vsepovsod

Uroš Gramc Uroš Gramc
06.12.2022 05:26

Slovenski novinarji so izbrali najboljše v iztekajočem se letu, slavnostna prireditev bo naslednji torek v Cankarjevem domu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janja Garnbret, Nika Križnar in Rok Možič so v malce okrnjeni zasedbi šporntikov na prireditvi fotografom pozirali lani. Kdo bo letos?
Robert Balen

Društvo športnih novinarjev (DŠNS) organizira v torek, 13. decembra, tradicionalno prireditev Športnik leta. Dogodek v Cankarjevem domu bo tokrat zaradi polfinala nogometnega svetovnega prvenstva v malce zgodnejšem terminu (ob 17.30), je pa to morda priložnost za podaljšano druženje nagrajencev in vseh drugih športnikov, trenerjev, funkcionarjev, sponzorjev in vseh drugih, ki so kakorkoli vpeti v slovenske uspehe.

DŠNS je med novinarji že izvedlo glasovanje za izbor najboljših posameznikov in ekipe, a rezultati do prireditve, ki bo v neposrednem prenosu na TV Slovenija, ostajajo na varnem. Je pa dejstvo, da odločitve niso bile preproste, saj uspehov letos vnovič ni manjkalo. Na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu je bila Slovenija po osvojitvi kolajn na prebivalca tik pod vrhom, na visokem 15. mestu pa med vsemi državami. Zlato je osvojila smučarska skakalka Urša Bogataj, slovensko prevlado sta z bronom potrdili Nika Križnar in z zlatom mešana ekipa fantov in deklet, na stopničkah je bila tudi moška reprezentanca. Svojo pravljico je na Kitajskem spisala tudi Gloria Kotnik, za drugo deskarsko kolajno je poskrbel Tim Mastnak, za smučarsko pa veleslalomist Žan Kranjec.

A to je bil šele začetek. Tadej Pogačar, ki je bil v izboru najboljši že lani, s Primožem Rogličem pa je vladavino kolesarjev raztegnil na tri leta, vnovič kotira visoko, saj je leto spet zaključil na vrhu svetovne lestvice, ob drugem mestu na slovitem Touru pa vknjižil precej odmevnih uspehov. Tim Gajser je še četrtič postal svetovni prvak v kraljevskem razredu motokrosa, Toni Vodišek v atraktivnem kajtanju prvič, košarkarski virtuoz Luka Dončić je blestel čez lužo in se tretjič zapored uvrstil v najboljšo peterko lige NBA na tekmi vseh zvezd, atletski orjak Kristjan Čeh pa je postal svetovni prvak in evropski podprvak v metu diska ter je osvojil prestižno diamantno ligo.

Z žlahtnimi kovinami so se kitila tudi dekleta, ob že omenjenih zimskih športnicah je leto po olimpijskem naslovu spet žarela Janja Garnbret, v zadnjih štirih letih trikrat slovenska športna kraljica. Koroška plezalka je že izenačena z Jolando Čeplak in Petro Majdič, z vsemi tremi zlatimi kolajnami z evropskega prvenstva in peto zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti pa se lahko na eno krono zaostanka približa Brigiti Bukovec in na dve rekorderki Tini Maze. A letos nima močne konkurence le v zimskih športnicah, ampak tudi v Tini Šutej s kolajnama s svetovnega prvenstva (v dvorani) in evropskega v kraljici športov, z obeh velikih tekmovanj je kolajni prinesla tudi kajakašica na mirnih vodah Anja Osterman …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta