Štajerski derbi v Ljudskem vrtu: Prvaki sproščeni, vijoličasti motivirani

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
04.05.2024 06:31

Po potrditvi naslova Celje čaka gostovanje pri Mariboru, ki se še vedno spogleduje z drugim mestom na lestvici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oba jesenska dvoboja je dobilo Celje, prvi spomladanski pa se je končal neodločeno 1:1.
Sašo Bizjak

Krona državnih prvakov je oddana, tudi poziciji, ki poleti prinašata nastop v konferenčni ligi, sta popolnjeni, a v zadnjih treh krogih prve lige tekmovalnega naboja ne bo manjkalo. Ne le med ekipami, ki se borijo za obstanek med prvoligaši, tudi med tistimi z vrha lestvice bo šlo zares. Nogometaši Celja, ki so minuli konec tedna z zmago proti Olimpiji potrdili prvo mesto, bodo danes ob 20.15 gostovali v Mariboru. 

"Zdaj je najboljše, da smo sproščeni, nimamo več nobenega bremena, pritiska. Ko si sproščen, si najboljši. Verjamem, da bomo v zadnjih treh krogih šli po zmago na vsaki tekmi. Vsak športnik želi zmagati, potrditi, kar je osvojil. Sam ne smem zaspati, saj vemo, kaj nas čaka na evropskem prvenstvu, vsako tekmo želim odigrati na polno," poudarja bočni branilec Celja Žan Karničnik, ki ga po koncu klubske sezone čakajo priprave s slovensko reprezentanco za Euro 2024.

Žan Karničnik je s Celjem osvojil naslov in bil izbran za najboljšega igralca lige.
Andrej Petelinšek

Gostitelji bodo nabrušeni. Če se jim je lovorika izmuznila, pa lahko v neposrednem dvoboju s štajerskimi rivali potrdijo, da dobra forma po zimskem premoru ni naključna. Kdo je najboljša ekipa pomladi? "Zagotovo smo mi. Vedno izhajamo iz sebe. Dejstvo pa je, da je bilo Celje celo sezono najboljše, zasluženo je osvojilo naslov prvaka, za kar mu tudi javno čestitam. Popolnoma zasluženo! Mogoče bomo iskali motiv tudi v tem, a predvsem si želimo tekmovati sami s sabo. Biti želimo boljši kot včeraj," pred 34. krogom razmišlja trener vijoličastih Ante Šimundža.

S tekmo proti Celju bodo 16-kratni slovenski prvaki odslužili kazen disciplinskega sodnika NZS, ki jim je zaradi navijaškega incidenta v Murski Soboti naložil igranje štirih domačih tekem brez gledalcev. Prihodnji konec tedna, ko bo pod Kalvarijo gostovala Olimpija, bodo tribune Ljudskega vrta odprte za navijače. "Da igramo pred praznimi tribunami, nikakor ni dobro. S tem se že malo ponavljam, a glede na to, kolikokrat smo doma igrali brez gledalcev, smo se tega že nekako navadili. Na vseh tekmah, ki smo jih igrali pred praznimi tribunami, smo bili na visokem motivacijskem nivoju. Tako bo, verjamem, tudi proti Celju," pravi Šimundža.

Marko Božić bo v finišu prvenstva stoodstotno motiviran. 
Tadej Regent

"Ne le ta tekma, vsaka je pomembna za nas. Stoodstotno motivirani gremo v tekmo, vemo, da igramo proti prvaku, tri tekme so še na sporedu, še vedno imamo možnost, da osvojimo drugo mesto. To je naš cilj," je jasen Marko Božić, ki je po večnem derbiju v Stožicah na levem krilu zamenjal Maksa Barišića. Napadalni kvartet tudi z njim v postavi deluje dobro, išče in najde številne priložnosti. "Že nekaj časa igramo skupaj, vsem, ne le meni, je lažje, ker se bolje poznamo tako na igrišču kot zunaj njega. Spredaj smo se sprostili, igramo svobodno. To pa se je zgodilo zaradi dela in naše osredotočenosti," poudarja v Avstriji rojeni nogometaš s hrvaškimi koreninami.

Ne le na igrišču, tudi v pisarnah Ljudskega vrta je bilo v zadnjem obdobju pestro. Turški medijski mogotec Acun Ilicali je potrdil, da se je odločil za vlaganje v slovenski klub z največ trofejami. Je napoved prihoda zasebnega kapitala v klub vplivala na moštvo? "Ne. Odločili smo se, da fantom damo informacije, ki so potrebne, športni direktor je povedal, kako stvari potekajo. Ker je prva ekipa najbolj pomemben del kluba, vlečna lokomotiva, je prav, da to ve. Smernice smo razložili. Velika pohvala vodstvu kluba, da je delilo te informacije, fantje pa so to normalno sprejeli. Mi razmišljamo o igrišču, druge stvari pa niso za nas," odgovarja Šimundža. Precej bolj bi lahko na moštvo vplivalo, če bi se uresničile spekulacije hrvaških medijev, ki 52-letnega Mariborčana postavljajo v vlogo enega od kandidatov za vročo klop splitskega Hajduka. "Ta novica je prišla od hrvaških medijev. Tudi mene je presenetila," je snovalec taktike vijoličastih poudaril, da s klubom s Poljuda ni imel stikov.

Pari 34. kroga I. SNL - danes ob 15. uri: Aluminij - Bravo, ob 17.30: Koper - Domžale, ob 20.15: Maribor - Celje; jutri ob 15. uri: Radomlje - Rogaška, ob 17.30: Olimpija - Mura.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta