Štart Mariborčanov bo odločilen v lovu na naslov prvaka

Miha Dajčman Miha Dajčman
11.02.2023 06:30

Mariborski nogometaši bodo drugi del sezone začeli jutri ob 15. uri z gostovanjem pri drugouvrščenem Kopru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborčani so v tej sezoni proti Kopru dvakrat potegnili kratko.
Igor Napast

Po skoraj štirih tednih so zimske priprave Mariborčanov zaključene in kaj hitro bo znano, kako so jih opravili. V prvih petih krogih spomladanskega dela sezone jih čakajo dvoboji z moštvi, s katerimi se borijo za vrh lestvice. Prvi test vrsto Damirja Krznarja čaka jutri ob 15. uri na Bonifiki. V tej sezoni so bili Koprčani dvakrat boljši od Maribora; najprej z 2:1 v 3. krogu na Obali in nato še v dramatični tekmi 12. kroga z 0:1 tudi v Ljudskem vrtu. Po tekmi na Primorskem sledijo še obračuni aktualnih prvakov z Olimpijo, Domžalami, Celjem in Muro. "Prvih pet tekem bo usmerilo nadaljevanje sezone in krojilo stanje na lestvici pa tudi celotno ozračje," se zaveda snovalec taktike vijoličastih, ki niso izgubili na zadnjih sedmih uradnih tekmah ter na šestih v pripravljalnem obdobju.

Zaradi poškodbe gležnja na prvi tekmi zagotovo ne bo Marka Tolića, Nemanja Mitrović po bolezni še ni v polni pripravljenosti, tudi novinec Arnel Jakupović še ne bo med kandidati za nastop. "Za uvod nas čaka zelo zahtevna tekma. Koper ima kakovost, kar smo znova spoznali tudi med ogledom njihovih pripravljalnih tekem. Glede organizacije obrambe so bili na visoki ravni, imajo stabilnost v bloku. V napadalnem delu jih odlikujejo dobre rešitve z globinskimi podajami in raznovrstnostjo. Imamo pa jih tudi mi," razlaga hrvaški trener.

Matematično naslov ni izgubljen

Mariborčani so priprave opravili po načrtovanem programu, v minulih hladnih dneh v Mariboru so trenirali na ogrevanem osrednjem igrišču Ljudskega vrta. "Gledano v celoti smo zadovoljni z opravljenim, moštveno in posamično. Fantje, ki so doslej nosili večji del bremena, so potrdili status prvokategornikov. Josip Iličić je neprimerno bolje pripravljen v primerjavi z jesenskim delom, mlajši so opozorili nase. Predvsem Marcel Lorber," pred prvo tekmo pravi Krznar, ki skupaj s strokovnim štabom še verjame v ubranitev naslova prvakov.

Z odličnimi igrami ob koncu jesenskega dela ter izstopajočimi predstavami ob koncu priprav - proti Šahtarju in Dinamu Kijev je skupaj dosegel tri gole -, bo eden od glavnih adutov Maribora levi krilni igralec Ivan Brnić: "Za nami je pestro obdobje v Mariboru in Turčiji, s serijo pripravljalnih tekem, ki so bile zelo zahtevne. Upam, da bomo nadaljevali, kjer smo ostali po jesenskem delu. Vstop v spomladanski del bo zelo zahteven, tega se dobro zavedamo, a verjamem, da zmoremo ostati na zmagovitih tirnicah in še poskrbeti za nadgradnjo v igri. Matematično niti boj za naslov še ni izgubljen, tudi v prejšnji sezoni je bil vmesni pogled na lestvico manj prijeten, pa so fantje v spomladanskem delu poskrbeli za preobrat. Vse je mogoče tudi v letošnji pomladi."

Igor Napast

Štafeto predal sinu

Koper je s 13 točkami zaostanka najbližji zasledovalec vodilne Olimpije. Kanarčki si v drugem delu sezone želijo nadgraditi lansko sezono, ko je rumeno-modrim le malo zmanjkalo do osvojitve drugega naslova prvakov. V zaključku prvenstva je bil uspešnejši prav Maribor. "Verjamem, da smo dobro pripravljeni. Trdo smo delali, komaj že čakamo nadaljevanje prvenstva. Verjamemo v svoje sposobnosti, dodatno smo se okrepili in pričakujemo, da bomo še boljši kot jeseni," pravi trener Kopra Zoran Zeljković.

Čeprav imajo Koprčani pozimi med prvoligaši najboljše pogoje za trening, so se tudi oni odpravili formo pilit v Turčijo, kjer so odigrali nekaj zahtevnih pripravljalnih tekem. "Ker je v prestopnem roku prišlo do nekaj večjih sprememb, smo se za skupne priprave odločili tudi zato, da se fantje zbližajo. Mislim, da smo v tem tudi uspeli. Hkrati pa se je izkazalo, da so bili vremenski pogoji pri nas najslabši prav v obdobju, ko smo bili v Turčiji. Pričakujem, da bodo te priprave prinesle marsikaj dobrega," je pred nadaljevanjem prvenstva dejal predsednik koprskega kluba Ante Guberac, ki verjame, da bodo kanarčki sezono končali na mestih, ki vodijo v Evropo. "Po dolgem času sem zelo malo ali pa skoraj nič sodeloval pri prestopnem roku. Zaupam Ivici (Gubercu, op.p.) in trenerskemu štabu. Prekinili smo pogodbe z igralci, ki se tukaj niso dobro počutili. Glede na pripravljalne tekme smo videli, da smo z novimi igralci dobili na širini, znova imamo mlado ekipo in prepričan sem, da se za prihodnost Kopra ni bati," je Guberac ocenil prestopni rok, v katerem je imel prvič glavno besedo pri kadrovanju njegov sin Ivica Guberac.

Veliko se je govorilo o odhodu Andreja Kotnika, prvega strelca Kopra v tej sezoni, a ta zaenkrat ostaja na Bonifiki. "Gre za resno zadevo. Igralca pridejo gledat na tekmi z Mariborom. Bomo videli, kako bo," je zanimanje romunskega Cluja in nekaterih drugih klubov za Kotnika komentiral Guberac.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta