Tadej Pogačar se danes vrača na Pokljuki

Uroš Gramc Uroš Gramc
22.06.2023 06:05

Prvi kolesar sveta se 60 dni po zlomu roke vrača na tekmovanja na državnem prvenstvu v kronometru, glavna favoritinja tudi njegova srčna izbranka Urška Žigart

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi kolesar sveta bo preveril formo pred tretjim naskokom na rumeno majico v Franciji. 
Epa

Konec junija je tradicionalno po svetu rezerviran za državna prvenstva v kolesarstvu, ko se edinkrat v letu doma merijo vsi najboljši. Na cestni dirki v nedeljo v Radovljici bosta sicer dva manjkala, oba iz nizozemske zasedbe Jumbo-Visma, saj Jan Tratnik še okreva po trku z avtomobilom, Primož Roglič pa po dirki po Italiji počiva. Vsi drugi, vključno z vsemi iz slovenskih klubov, naj bi bili na startu, in ker bo po točno 60 dneh tekmovalne pavze in pred vrhuncem sezone, dirko po Franciji, formo preveril Tadej Pogačar, je spektakel (z navijači) zagotovljen. Najboljši ta čas na svetu bo nastopil tudi danes v bolj okrnjeni zasedbi na posamičnem kronometru na Pokljuko, kjer bo prvi in edini favorit.

Trasa ure resnice bo zelo podobna 16. etapi slovitega Toura, le da bo domača dirka strmejša v prvem delu 15,7 km proge s 728 metri višinske razlike (na 9,7 km je možnost menjave kolesa), francoska 22,4-kilometrska pa v zaključnem. Bo pa identična slovenskemu prvenstvu 2020, ko je ob oživljanju ne le športa, ampak celotnega javnega življenja po zaprtju zaradi koronavirusa, Komendčan Kisovčanu vrnil to, kar mu je slednji vzel teden dni prej na cestni dirki s ciljem na Krvavcu. Dvoboj je šel za devet sekund na stran Pogija, ki tokrat vsaj približno enakovrednega tekmeca med dvajsetimi nastopajočimi nima (skupno bo na startu vseh mladinskih in članskih kategorij pri moških in ženskah 122 tekmovalcev). Niti tretjega in četrtega takrat, Jana Polanca in Janija Brajkoviča, ne bo na startu, oba sta že upokojena, zato se ponuja priložnost komu iz slovenskih klubov, da stopi na oder za zmagovalce. Lenartčanu Marku Pavliču, morda, ki je bil leta 2020 peti, ali komu iz mlajših generacij, Galu Glivarju, Kristjanu Hočevarju, Natanu Gregorčiču ...

Na Pokljuki se morda spet obeta slavje zvezdniškega kolesarskega para, na startni listi je tudi Urška Žigart, ki je v nedeljo štiridnevno dirko po Švici končala na sedmem mestu. Bistričanka je bila najboljša tudi lani v Novem mestu, kjer je ugnala Eugenio Bujak in Uršo Pintar, ki bosta spet njeni glavni tekmici. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta