Tadeja Brankovič v novi vlogi: Navdušenje nad Pokljuko in kanček luksuza

U.G.
29.11.2022 07:01

Nova vodja biatlonske reprezentance je zadovoljna s pripravljalnim obdobjem in kako obvladujejo finance

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brankovičeva se je po enajstih letih vrnila v slovenski biatlon.
Nik Erik Neubauer/Dnevnik

Z novim štiriletnim ciklusom, ki se je začel spomladi in se zaključi z olimpijskimi igrami v Italiji 2026, je v vodstvenih strukturah biatlona na slovenski smučarski zvezi (SZS) zavel svež veter. Tadeja Brankovič, udeleženka štirih iger v obdobju 1998-2010 in zmagovalka na peti olimpijadi, kot v avtobiografiji s tem naslovom opisuje boj s težko boleznijo, je v novi ekipi postala vodja reprezentance. "Maja sem padla v morje in začela plavati. Veliko osnovo so mi dale izkušnje, vem, kako zadeve funkcionirajo. Seveda so tu novitete, ampak mi je zanimivo, ker je delo dinamično in ga poznam, se je pa veliko treba prilagajati in športniki to imamo," nam je povedala 42-letnica, ki je športno kariero zaključila pred enajstimi leti.

Zadovoljna je, kako je reprezentanca delovala med pripravami. "Izpeljali so jih v celoti, kot so si trenerji zadali," je dejala. Ostajajo v razpoložljivih finančnih okvirih z 1,4 milijona evrov proračuna. "Ja, absolutno. Ima nenehno kontrolo. Ricco Gross (glavni trener, op. p.) je navdušen nad Pokljuko. Me veseli, da meni, da lokacija treninga ne izboljša, ampak le vložek tekmovalca. S tem daje vzor ostalim trenerjem. Na neki način pa se vidi, da prihaja iz Nemčije in si kdaj zaželi luksuza," se je nasmejala Brankovičeva. In dodala, da je trening v tujini občasno dobrodošel, da ni preveč monotono.

Z začetkom tekmovanj ta bojazen odpade, saj so raztresena po Evropi. Večina jih bo v novi sezoni v srednji Evropi, v Nemčiji bo tudi svetovno prvenstvo, dvakrat se bo svetovni pokal selil v Skandinavijo, daljših potovanj pa ne bo. "Dva IBU-pokala sta v Ameriki, ampak tja verjetno ne bomo šli. Kar se svetovnega pokala tiče, bo sezona prijazna. Velika prednost je tudi, da smo enotni, da moški in ženske tekmujejo skupaj. Enakopravnost je del strategije biatlona."

Nova šefinja je vesela, da biatlon, čeprav je del SZS, ni pod Mednarodno smučarsko zvezo (FIS), ampak ima svojo krovno organizacijo - IBU. "S FIS se precej razlikujeta, IBU nam veliko pomaga. Prej je bilo tako, da je kril stroške tekmovanj najboljšim 25 tekmovalcem (podobno kot FIS, op. p.), a zdaj ima biatlon zelo na široko zastavljeno strategijo do leta 2026. Želijo si, da sodelujejo tudi slabše države in to v vseh rangih tekmovanj. Stroške krijejo glede na kvoto, ki jo imajo posamezne države," je povedala Tadeja Brankovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta