Uroš Zorman se (še vedno) sooča s poškodbami, Dragan Adžić bolj miren

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
03.06.2024 13:21

Slovenska rokometna selektorja, Uroš Zorman in Dragan Adžić, sta javnosti predstavila seznam povabljenih igralcev in igralk za prihajajoče olimpijske igre v Parizu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moška reprezentanca bo na olimpijskih igrah nastopila četrtič. Eden od tistih, ki že imajo izkušnje, je kapetan Jure Dolenec.  
EPA

Že nekaj časa je jasno, da bo slovenski rokomet na olimpijskih igrah v Parizu spisal novo poglavje svoje bogate zgodovine. Potem ko je marca postalo jasno, da bo svoje varovance v mesto luči odpeljal Uroš Zorman, so se aprila na turnir vseh turnirjev uvrstile še varovanke Dragana Adžića. Obe reprezentanci, moške in ženske tekme se ne bodo prekrivale, bosta skupinski del odigrali v dvorani, ki je del pariškega Expa, za še večji spektakel pa bodo organizatorji poskrbeli v četrtfinalu, polfinalu, finalu in tekmi za tretje mesto. Zaključni boji bodo namreč svoje mesto našli na stadionu v Lillu, kjer bo prostora za kar 50.000 navijačev.

Skrbi okoli moškega zdravstvenega kartona

Oba selektorja sta dober mesec in pol pred začetkom olimpijskih iger, ki bodo tudi v njuni karieri veljale za enega od vrhuncev, predstavila ekipi, s katerima se bosta podala proti Parizu. Za moške bo nastop v francoski prestolnici že četrti pod okriljem petih krogov, ženske so se na olimpijski turnir uvrstile prvič. Slednje bodo imele dober teden krajše skupinske priprave od moških, ki se bodo zbrali več kot mesec dni pred prvo tekmo na igrah, in sicer 22. junija v Kranjski Gori, ki bo njihova baza in kjer bodo opravili večji del priprav. V pripravljalnem obdobju so pred njimi tri tekme, 8. julija se bodo v Celju merili z Egiptom, 13. julija jih čaka obračun z Madžari v Györu, tik pred olimpijskim turnirjem, 23. julija, pa se bodo Zormanovi varovanci na prizorišču iger v Parizu udarili s Francozi.

Uroš Zorman
EPA

Na selektorjevem seznamu večjih presenečenj sicer ni, še vedno pa preglavice povzročajo poškodbe. Na obremenitve ni pripravljeno koleno organizatorja igre Barcelone Domna Makuca, povsem zdravi niso tudi nekateri drugi igralci. "Domen še ni pripravljen. Ne bi bilo pošteno do njega, da se zdaj nanj pritiska. Dean Bombač in Miha Zarabec sta na bolniški. Kaže na to, da bi lahko bila pripravljena do priprav. Zarabec ima pregled pri specialistu za ramena, Klemen Ferlin ima težave z ahilovo tetivo, Gašper Marguč do danes še ni stopil na igrišče, Nik Henigman pa je še v procesu okrevanja in naj bi bil do začetka priprav stoodstoten  in tako dalje … Kar se tiče izbora igralcev, imamo ogromno problemov, a tega smo vajeni. Do 22. junija imamo še nekaj časa. Bomo videli, kaj nam bo ta čas prinesel. Upam, da bo ta spisek ostal, kakršen je," pravi selektor Uroš Zorman. Naši bodo prvo tekmo na olimpijskih igrah odigrali proti Španiji, nato jih v skupinskem delu čakajo še Hrvaška, Švedska, Japonska in Nemčija. Cilji, čeprav o njih neradi govorijo, ostajajo visoki, ob čemer za trenutno najboljši rezultat Slovenije na olimpijskih igrah velja uvrstitev v četrtfinale v Sydneyju in Riu.

Verjame v uspešen nastop

Zahtevna bo tudi "skandinavska" skupina, ki v Parizu čaka žensko reprezentanco. Varovanke Dragana Adžića se bodo po uvodni tekmi celotnega turnirja, ki jo bodo odigrale z Dansko, pomerile še z Južno Korejo, Nemčijo, Norveško in Švedsko. Črnogorec na slovenski klopi kljub vsemu verjame, da se lahko s seznamom zoperstavijo vsem tekmicam, kar so dekleta ne nazadnje že večkrat dokazala. Tudi zdravstveni karton, s katerim razpolaga, je precej boljši od Zormanovega. "Najbolj pomembno je, da so igralke zdrave. To je zasedba, ki je opravila celoten cikel do olimpijskih iger. Prepričan sem, da so vse igralke od uvrstitve na olimpijske igre v polnem pogonu zanje. Imamo zelo zahtevno skupino, zato moramo biti v določenih stvareh bolj konkurenčni kot doslej. Imamo prostor za napredek, smo samozavestni in verjamem v uspešen prvi slovenski nastop na olimpijskih igrah," je povedal slovenski selektor, ki bo v Francijo odpeljal preizkušene moči.

Selektor Dragan Adžić je imel v zadnjem obdobju kar nekaj razlogov za veselje.  
EPA

Ženske bodo priprave sicer začele 1. julija na Rogli, že prej pa bodo reprezentantke v Ljubljani skupaj delale po individualnem programu. Na Rogli bodo 9. julija odigrale pripravljalno tekmo za zaprtimi vrati proti Madžarski, 13. julija (isti dan kot moški) pa bodo še enkrat tekmice Madžarke, tokrat v Györu. Zadnja tekma pred odhodom v Pariz bo 17. julija proti Brazilkam na Kodeljevem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta