Vaterpolo: Sloveniji prvi dvoboj za kolajne, tri polfinalne vstopnice že oddane

UG
12.01.2024 20:00

Naša reprezentanca se je proti Malti zmage veselila po 21 letih in se bo jutri v Dubrovniku s Slovaško pomerila za 13. mesto

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Selektor Mirko Vičević je med naše fante vnesel zmagovalno mentaliteto.
Zvds

Ob prvem nastopu na EP so leta 1999 slovenski vaterpolisti v Firencah v tekmi za enajsto mesto premagali Nizozemsko, štiri leta kasneje so v Kranju v skupinskem delu Nemčijo, sinoči pa so se v prvem obračunu za razvrstitev od 13. do 16. mesta v Dubrovniku veselili tretje zmage. Z 10:8 (2:2, 4:3, 2:1, 2:2) so si pokorili Malto in se ji oddolžili za poraz na isti točki prejšnjega turnirja, ki je bil prav tako na Hrvaškem. S štirimi goli je bil najbolj razpoložen Aljaž Troppan, po dva sta dodala kapetan Jaša Kadivec in Vukašin Stefanovič, po enega pa drugi najmlajši igralec celotnega prvenstva, 17-letni branikovec Miha Šantak, in Aleksander Cerar.

"Po porazu z Nizozemsko sem dejal, da so pred nami prve tekme za kolajno, kajti ti nasprotniki so na naši ravni. Fantje so si od prve minute želeli zmage, zanjo so naredili vse in si zaslužijo vse čestitke," je dejal slovenski selektor Mirko Vičević. Njegova ekipa je v tekmi preobratov odlično začela, še boljše pa zaključila. Vmes je Malta, pri kateri je s štirimi goli izstopal Jayden Cutujar, v drugi četrtini vodila s 4:2 in 5:4, a je do polčasa Slovenija na krilih Troppana izid zasukala. Nadaljevanje je povsem pripadlo našim, ki so povedli z 10:6, zadnja gola pa prejeli, ko je bila tekma že odločena. Za slavje je bil s 16 obrambami zaslužen tudi vratar Jure Beton: "Igrali smo eden za drugega in veseli smo, da smo po dolgem času spet prišli do zmage na evropskih prvenstvih. Dokazali smo, da lahko začnemo novo poglavje v slovenskem vaterpolu. Če bomo tudi proti Slovaški igrali tako odločno in če popravimo še tistih nekaj napak, se lahko nadejamo še ene zmage."

Tekma za 13. mesto bo v Dalmaciji jutri ob 13.30. Slovaške, ki je danes s 15:9 premagala Izrael, Slovenija na EP še ni premagala. Že četrti poraz je vknjižila v skupinskem delu. Danes so v Zagrebu na sporedu vsi štirje četrtfinalni obračuni. Madžarska se bo po tesni zmagi po kazenskih strelih nad Srbijo (15:14) v nedeljo merila s Hrvaško, ki je s 13:8 ugnala Grčijo, Španijo pa po slavju nad Romunijo (24:7) čaka boljši iz nocojšnjega obračuna Italija – Črna gora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta