Velenjčani novi (stari) prvaki: Za take tekme se živi

Nejc Strojnik
16.05.2022 07:40

Rokometaši Gorenja so za tretjo lovoriko v zgodovini v polfinalu premagali Celjane, v finalu še Škofjeločane. Slovenj Gradec je bil prava izbira za vrnitev pokalnega tekmovanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velenjčani so v finalu pred finalom na kolena spravili Celjane, nato še rokometaše iz Škofje Loke.
Andrej Petelinšek

Že sicer precej rokometni Slovenj Gradec je minuli konec tedna prejel še dodatno dozo tega športa. Domači klub je namreč prevzel organizacijo zaključnega turnirja za Pokal Slovenije, tekmovanja, ki ga v zadnjih dveh sezonah zaradi epidemije covida-19 sploh ni bilo. Žreb je sicer odločil, da bo posladek, derbi med Celjani in Velenjčani, na sporedu že v polfinalu. Tam so jo bolje odnesli rokometaši Gorenja, ki so odpor tekmecev iz mesta grofov strli v prvi polovici drugega polčasa, na koncu pa zaradi lastne nezbranosti zmagali tesneje, kot bi lahko. Drugega finalista je dal obračun med Dobovo in Škofjo Loko, kjer so dokaj prepričljivo slavili Gorenjci. Ti si so se v finale uvrstili prvič.

Finale pred dodobra zapolnjenimi sedeži slovenjgraške športne dvorane so bolje začeli Velenjčani, ki so prevladovali tudi na tribunah. Na roko jim je šla geografija - zgolj 25 kilometrov dolga pot. In čeprav so bili Velenjčani v prvih 30 minutah vseskozi pol koraka spredaj, so jim rokometaši iz Škofje Loke uspešno sledili in nekajkrat prišli do izenačenja, ne pa tudi do vodstva. Po rezultatski plati so jim vseskozi parirali, a je manjkala pika na i. Zadnje izenačenje v prvem delu tekme je bilo pri devet, nato pa so Velenjčani zapravili nekaj priložnosti za še bolj varno vodstvo. Z izjemo nekaj manjših dvoumnih odločitev, klop Gorenjcev se je denimo pritoževala nad domnevnim dvojnim vodenjem tekmecev v izdihljajih prvega polčasa, sta svoje delo dobro opravila tudi sodnika. Rokometna zveza je za finalni obračun določila tudi najboljši slovenski sodniški par. Tekmo sta sodila David Sok in Bojan Lah, ki imata ogromno izkušenj, med drugim sta pravico delila tudi na ženskem finalu na lanskih olimpijskih igrah.

Ni bilo panike

Drugi del sta obe ekipi začeli na precej visokih obratih, še posebej sveži so iz slačilnice prišli igralci Škofje Loke, ki so tudi zaradi globoke obrambe z zadetkom Urbana Pippa v 36. minuti prišli do prvega vodstva na tekmi (17:16). Najboljši igralec turnirja Gorenjev Domen Tajnik je dejal, da so se že v odmoru po prvem polčasu dogovorili, da v primeru krize reagirajo mirno: "In res, ni bilo nobene panike, igrali smo kot od začetka in to se je na koncu obrestovalo." Mogoče tudi zaradi tega veselje Gorenjcev ni trajalo dolgo, rokometaši iz Velenja so namreč kljub izključitvi Jerneja Drobeža prek dobro razpoloženih Grege Jamnika in Tilna Sokoliča prvič prišli do treh golov prednosti.

Minute svojih ljubljencev so začutili tudi Šaleški graščaki, ki so vso tekmo razpoloženje držali na precej visoki ravni. Po treh četrtinah tekme se je zdelo, da se je ta zlomila in da bodo Velenjčani., ki so bili v velikem naletu, suvereno osvojili svoj tretji pokalni naslov. Prednost petih golov se je glede na igro zdela varna. Drugače pa so očitno razmišljali rokometaši iz Škofje Loke in deset minut pred koncem zaostanek znižali na minus dva, kar je obetalo napeto končnico. A ta tako napeta vendarle ni bila, Velenjčani so prednost varno zadržali do konca in obračun končali s tremi goli zaloge.

Zgodovinski uspeh kluba

"Z ekipo, kot je Gorenje, je treba igrati skoraj brez napake. Bili smo blizu, tudi povedli. Mogoče je na koncu odločila krajša klop, Na koncu so zmagali povsem zasluženo," je po tekmi razlagal najboljši strelec zaključnega turnirja Grega Jamnik in drugo mesto označil za zgodovinski uspeh kluba. "Res je nekaj grenkega priokusa, a tudi preboj v finale ni kar tako. Moramo pa zdaj gledati naprej, že prihodnji teden se nadaljuje državno prvenstvo," je še dejal Jamnik, ki je prepričan, da bodo dobri rezultati škofjeloškega kluba navdušili tudi kakšnega mladega, da se odloči za ta šport.

Osvojen pokal v Slovenj Gradcu je še posebej čustveno doživel nekdanji član koroškega kluba Kenan Pajt: "Iskreno vam povem, da se v tej dvorani počutim kot doma. Tukaj je vedno lepo igrati. Tudi zaradi fantastičnih navijačev. Za take tekme se živi," je razlagal Pajt, ki bo član Gorenja še vsaj prihodnji dve sezoni. Zelo všeč mu je bila tudi ideja, da se zaključni turnir odigra v Slovenj Gradcu. "Tako gorečih rokometnih privržencev ni veliko kje v Sloveniji. Res nimam nobene slabe besede. Ne za slovenjgraški ne za velenjski klub, ki je na resnično visoki ravni. Očitno imam veliko srečo, da sem bil ob pravem času na pravem mestu," je zaključil.

Rokometaši Gorenja so tako po lanskem zmagoslavju v prvenstvu letos osvojili še svojo tretjo pokalno lovoriko. Rekorderji v tem tekmovanju so sicer Celjani, ki so pokal dvignili že 21-krat, zadnjič pred štirimi leti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta