(VIDEO) Najboljši slovenski atlet želi pod vodstvom novega trenerja ostati v svetovnem vrhu

Miha Dajčman Miha Dajčman
28.03.2024 15:30

V poročni dvorani Mestne hiše na Ptuju je Kristjan Čeh predstavil cilje za olimpijsko sezono, pred katero je zamenjal glavnega trenerja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Podvinčan Kristjan Čeh je v minulih letih nanizal številne uspehe in postal eden najboljših metalcev diska na svetu, že drugič v karieri pa je 25-letnik pred olimpijskimi igrami zamenjal trenerja in s tem presenetil javnost. Toda 25-letnik poudarja, da gre v primeru razhoda z Estoncem Gerdom Kanterjem za drugačno situacijo kot leta 2021, ko je prišlo do prekinitve sodelovanja s prvim trenerjem Gorazdom Rajherjem. Takrat je bil v spremembo primoran, tokrat je do odločitve prišlo sporazumno, je pojasnil: "To sta dve različni stvari. Leta 2021, ko sem ostal brez trenerja, sem brez njega tekmoval tudi na olimpijskih igrah. Tokrat temu ne bo tako in novemu trenerju zaupam. Poleg tega je ostala moja ekipa nespremenjena tako v Sloveniji kot tudi v Estoniji, kjer opravim najpomembnejši del priprav."

Pod vodstvom Kanterja, s katerim je Podvinčan sodeloval od konca leta 2021, je Čeh osvojil naslov svetovnega prvaka ter svetovnega in evropskega podpraka. "S Kanterjem sva se razšla bolj kot ne s skupno odločitvijo. Dala sva si, kar sva si lahko, poti za napredek nisva našla. Kmalu nato sem našel novega trenerja, s katerim imava isto vizijo," je dejal svetovni prvak iz leta 2022 ter poudaril, da do menjave trenerja ni prišlo nenadoma.

Novi Čehov trener je 35-letni Mart Olman, prav tako Estonec, ki je bil trikrat državni prvak Estonije v metu kladiva. "Tudi moj novi trener je bil metalec, ima tudi veliko znanja v metu diska. Ima sicer manj izkušenj na velikih tekmah kot Kanter, kar pa sedaj zame ni tako bistveno, ker imam izkušnje tudi sam," meni Čeh, ki je Olmana pred dvema letoma spoznal v Estoniji.

Na olimpijskih igrah v v Tokiu leta 2021 je brez trenerja Čeh osvojil peto mesto, ta izid kani letos poleti v Parizu izboljšati. Pred dvema letoma je v sezoni z dvema velikima tekmama osvojil dve medalji, tudi zlato na svetovnem prvenstvu v ZDA, ob tem pa je bil najboljši v diamantni ligi. "Ta sezona bo podobna predlanski, le da je med evropskim prvenstvom in olimpijskimi igrami več premora, kar dva meseca. Toda evropsko prvenstvu v Rimu je že zelo blizu, sezona se bo začela hitreje, urnik bo natrpan. Nekaj tekem bom izpustil, tudi tekmo diamantne lige v Stockholmu, ker je zelo blizu evropskemu prvenstvu. V najboljši formi želim biti v Parizu," razkriva načrte 25-letnik.

Igor Napast

Več preberite v petkovem Večeru ter na vecer.com/sport

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta