Za Gajserja spet prehiter le Španec

STA, ŠR
07.04.2024 19:16

Tim Gajser je na tretji dirki sezone na Sardiniji vnovič stopil na oder za zmagovalce, pred njim je bil le Jorge Prado

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Teden dni po Sardiniji bo Gajser dirkal še bližje Sloveniji, v Trentinu. 
Sašo Bizjak

Slovenski motokrosist Tim Gajser je osvojil drugo mesto na tretji dirki svetovnega prvenstva. V Rioli Sardu na Sardiniji je bil v elitnem razredu MXGP hitrejši le aktualni prvak Španec Jorge Prado, ki je dobil obe vožnji, Gajser je bil dvakrat drugi. Drugi slovenski predstavnik Jan Pancar je ostal brez točk. 

Prado in Gajser sta bila razred zase na Sardiniji, kjer so se dirkači ob zahtevnem mivkastem terenu borili še z visokimi temperaturami. Dobila sta tako kvalifikacije kot obe vožnji, a v vseh je bil Španec mesto pred Slovencem, tako da je tudi nekoliko povečal naskok v svetovnem prvenstvu. "Dirka je bila zelo fizična. Močno sem se moral truditi, da sem se držal krmila, da nisem delal napak. Vesel sem, da sem imel visok ritem, da me nihče ni mogel držati. Tim je bil sicer ves konec tedna zelo hiter. Veselim se že naslednje dirke, upam, da ostanem v zmagovalnih tirnicah," je dejal 23-letnik iz Galicije. V prvi vožnji sta se s pet let starejšim Slovencem oba že po nekaj zavojih znašla na prvih mestih, potem pa prednost pred tekmeci le še povečevala. Nihče ni imel možnosti, da bi se prebil višje od tretjega mesta, po drugi strani pa je bil Gajser sicer relativno blizu Špancu, a tudi on brez pravih možnosti za napad na vodstvo. 

Malenkost bolj razgibana je bila vsaj za Gajserja druga vožnja; po slabem startu je zdrsnil na šesto mesto, a se je že do drugega kroga prebil na tretje, med zanesljivo vodilnim Pradom in njim je bil še Jeffrey Herlings. Nizozemec je skušal priti dovolj blizu, da bi lahko napadel Prada, pri tem pa v devetem krogu naredil napako in padel. To je izkoristil slovenski as in se prebil mimo, potem pa je bil razplet skoraj identičen kot v prvi vožnji - Prado je zanesljivo vodil, Gajser ga je lovil in se v zadnjem krogu tudi on znašel v mivki, a je bila prednost pred Herlingsom dovolj velika, da je ostal na drugem mestu. Nizozemec se je v skupnem seštevku svetovnega prvenstva prebil na tretje mesto pred Francoza Romaina Febvreja.

Drugi Slovenec in novinec v kraljevskem razredu motokrosa je prvič v sezoni ostal brez točk. Po dirkah v Argentini in Španiji jih je Jan Pancar zbral 21, v Italiji pa po 22. startnem izhodišču v nobeni vožnji ni bil blizu prvi dvajseterici. Novo priložnost bo imel že čez en teden spet pri naših zahodnih sosedih v Pietramurati v Trentinu.

Rezultati, prva dirka: 1. Jorge Prado (Španija/GasGas) 35:36,104, 2. Tim Gajser (Slovenija/Honda) +5,279, 3. Jeffrey Herlings (Nizozemska) 39,521 ... 23. Jan Pancar (Slovenija/oba KTM) 2 kroga; druga dirka: 1. Prado 35:44,443, 2. Gajser +16,624, 3. Herlings 27,553, 23. Pancar 1 krog; VN Sardinije: 1. Prado 50 točk, 2. Gajser 44, 3. Herlings 40; svetovno prvenstvo: 1. Prado174 točk, 2. Gajser 157, 3. Herlings 125, 19. Pancar 21. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta