Železničarski boksarski klub Maribor ekipni državni prvak: "Za razvoj boksa v mestu ni bojazni"

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
15.01.2023 03:25

Za vse je bila sezona dolga in naporna pravijo v klubu. Zadovoljni so, da se je po več kot desetletju trdega dela naslov ekipnega državnega prvaka vrnil v štajersko prestolnico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boksarji ŽBK Maribor, prvi z desne je trener Igor Rašić, so se lani zelo izkazali.
ŽBK Maribor

"Ko se je pred leti v klubu pojavila kriza, smo se odločili za še bolj organizirano in strokovno delo. V klub smo privabili mladeniče, ki so bili voljni trdega dela, in počasi se je oblikovala skupinica nadarjenih fantov, ki smo jim pozneje ponudili veliko priložnosti za dokazovanje. Takšno delo se je obrestovalo," z zadovoljstvom pojasni nekdanji odlični boksar in sedaj prvi mož stroke v ŽBK Maribor Igor Rašić.

Na letošnjem državnem prvenstvu so nastopili boksarji iz 22 klubov, po sedmih krogih pa je mariborski prepričljivo osvojil naslov prvaka. Zbral je 43 točk, Fight Club Ljubljana na drugem mestu jih je zbral 25, BK Slovenska Bistrica na tretjem 18. "Z vsemi, ki so dobili priložnost za dokazovanje, sem zadovoljen. Če so v dvobojih ekipnega državnega prvenstva zvečine zmagovali ali bili vsaj enakovredni tekmecem, so si na turnirjih po tujini in v regionalni ligi s klubi iz republik nekdanje Jugoslavije predvsem nabirali izkušnje. Dosežki v letu 2022 so bili preseženi glede na pričakovanja, mladi boksarji so zelo dobro prenašali napore na treningih in izzive v dvobojih. Za vse je bila sezona dolga in naporna, vendar zelo uspešna, saj so mladi boksarji zrelejši za nove izkušnje, ki jim bodo prišle prav v nadaljevanju njihove športne poti. Za razvoj boksa v našem mestu ni bojazni, v ŽBK Maribor smo si že pred leti zastavili visoke cilje in rezultati kažejo, da smo na pravi poti, da jih uresničimo. Vsem boksarjem čestitam za dosežke v letu 2022, za katere imata zasluge tudi moja pomočnika, Hasan Hajrizi in Timon Babič," je dodal Rašić.

Robert Reher
Sašo Bizjak

Počasi do primata v Sloveniji

Boks ima v Mariboru dolgoletno tradicijo, saj so v Železničarskem športnem društvu Maribor organizirano boksali že pred drugo svetovno vojno, po njej pa so boksarji ŽBK Maribor sodili med najboljše v Sloveniji. Osvajali so ekipne in posamične naslove slovenskih prvakov, v letu 1960 pa jim je uspel največji met v zgodovini mariborskega in tudi slovenskega boksa - uvrstili so se v finale jugoslovanskega ekipnega prvenstva in se v dveh tekmah pomerili z vrsto beograjskega Partizana. Slednja je potrdila vlogo izrazitega favorita, si priboksala naslov prvaka, Mariborčani pa so z naslovom podprvaka dokazali, da tudi Slovenija premore odlične boksarje.

Po osamosvojitvi je bil ŽBK Maribor še naprej v ospredju, osvojil je več naslovov ekipnega državnega prvaka, nato so za nekaj let državna ekipna prvenstva usahnila, po vnovičnem zagonu pa so ob krizi v mariborskem klubu naslove ekipnega prvaka osvajali klubi s Ptuja, iz Ljubljane in Celja, mariborski pa se je moral zadovoljiti z drugimi, tretjimi ali še slabšimi mesti. Toda ob strokovnem delu v klubu, ki mu predseduje Robert Reher, tudi predsednik Boksarse zveze Slovenije, je pod vodstvom trenerja Igorja Rašića rasel novi rod boksarjev, ki je počasi prevzemal primat v slovenskem boksu. Sad organiziranega in strokovnega dela v klubu je letošnji naslov državnega ekipnega prvaka.

Mariborčan Luka Rašić gre po poti očeta Igorja (levo), nekoč večkratnega slovenskega prvaka.
Arhiv ŽBK Maribor

Klub je na pravi poti

Zadovoljen nad dosežki ŽBK Maribor je tudi prvi mož kluba Robert Reher. "Dosegli smo domala vse, kar smo si začrtali, in naš klub se razvija v pravo smer. Želim, da bi se podobno razvijal slovenski boks. Reprezentanco so doslej vodili sami slovenski strokovnjaki, menim, da bi za še hitrejši razvoj našega boksa potrebovali nekoga iz tujine. V zvezi smo se odločili, da bomo sodelovali z italijanskim boksarskim strokovnjakom Gabrielom Martellijem, ki je znan tudi zunaj italijanskih meja, saj je znanje, izkušnje in strokovnost prenašal na boksarje v številnih državah," je pojasnil Robert Reher.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta