(FOTO) Razstava v trafiki pri Mestnem parku: Ernesto Che Guevara v Mariboru

BEB
07.05.2024 17:30

Društvo Trafika je pripravilo razstavo o obisku revolucionarja Ernesta Guevare takratne Jugoslavije, ko je obiskal tudi Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obisk delegacije Kube je bil napovedan tudi v Večeru.
Sašo Bizjak

Kakor je povedal predsednik Društva Trafika Rok Kajzer in ob Vidu Kmetiču soavtor razstave, je bil iztočnica za razstavo zapis na družbenem omrežju, ali se kdo spomni obiska Ernesta Cheja Guevare v Mariboru. "Z Vidom sva se podala v raziskovanje in po poizvedovanju našla potrditev, ob tem pa odkrila tudi razlog, zakaj ta obisk ni imel večjega odmeva in tudi ni ostal v spominu," je na ponedeljkovem odprtju razstave povedal Kajzer.

Sašo Bizjak

  

Leta 1959 Ernesto Guevara še ni bil junak, obisk kubanske delegacije je bil eden mnogih tujih obiskov, Kuba pa po padcu režima Batiste še ni bila "komunistična trdnjava" pred vrati ZDA. Drugi razlog, da je o obisku zapisanega tako malo, pa je to, da je bil takrat v Jugoslaviji tudi etiopski cesar Haile Selassie - in časopisni prostor je bil v glavnem namenjen njemu. O čemer pričajo tudi prispevki v Večeru, ki so prav tako na ogled na razstavi. Avgusta 1959 je bil kratek čas Che Guevara tudi v Mariboru, ogledal si je proizvodnjo v Hidromontaži. Razstava bo na ogled do 16. maja v četrtek in torek od 16. do 18. ure ter v soboto od 10. do 12. ure.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta