(FOTO) Rotary Club Maribor Lent: Ob jubileju štiri dni aktivnosti s kuhanjem in ekskurzijo za goste iz tujine

Člani Rotary Cluba (RC) Maribor Lent so tako v polni meri proslavili jubilej. Osrednji del je bilo dobrodelno kuhanje v kotličkih, ki je znova uspelo. To pa pomeni tudi, da bodo lahko nadaljevali z nakupi oblačili za folkloro

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupinska fotografija mariborskih, srbskih in nemških rotarijcev pred dvorcem Jeruzalem med izletom po Prlekiji
Igor Baš

Ob obletnici so v Rotary Club Maribor gostili tudi pobratena rotary kluba iz srbskega Kruševca in nemškega Bad Orba, tako so začeli z druženjem že v četrtek. Nato pa jih v petek, 12. aprila, popeljali na eksurzijo v Prlekijo, da bi jim predstavili še en lep del Slovenije, ki še ni toliko oblegan, predvsem pa odlično kulinariko in vina. Prva postojanka je bil grad s pristavo v Ormožu, ki je enota Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož. Gosti, ki jih je družila nekdanja skupna država, so bili navdušeni nad razstavo, ki vrne v 70. in 80. leta prejšnjega tisočletja. V Vinogradništvu Trop na Runču sta gostitelja Miran in Helena Trop predstavila več vrst svojih odličnih vin in domače mesnine. Po panoramski vožnji po Jeruzalemu in kratkem postanku pri dvorcu pa je sledila omamna predstavitev z degustacijo v oljarni Jeruzalem SAT v Središču ob Dravi. Da bučno olje še zdaleč ni le za solate, ampak se dobro poveže tudi s sladoledom, dokazujejo. Za konec pa še kosilo na razgledni, družinski Turistični kmetiji Puklavec v Zasavcih, kjer že četrta generacija prideluje odlična vina, dopolnjujejo pa tudi svojo ponudbo za goste, ki pri njih prenočujejo.

Ekipa iz Kragujevca med kuhanjem golaža, s katerim so osvojili drugo mesto. 
Sašo Bizjak

Osrednji, zabavno in tudi tekmovalno obarvan del druženja z gosti iz tujine ter drugimi sorodnimi klubi in organizacijami je bil v soboto, 13. aprila, ko je petnajst skupin zakurilo pod svojimi kotlički in pripravljalo jedi. "Vas pa sem si zapomnila, zagotovo ste spet sodnik. Hitro zvrnite enega kratkega, odličen domač višnjevec imamo," je rekla simpatično nasmejana članica RC Kruševac in ponudila pladenj. "Pridite, pokusite naše dobrote. Ste poročeni? Vam kaj zavijem, da boste nesli ženi?" je s sosednje stojnice mežikala navihana sorojakinja, ki je stala pred dobrotami, ki so jih najbolj oblegani gostje letošnjega tradicionalnega Rotarijskega humanitarnega piskra pripeljali iz domačega mesta.

Zavzete podpornice svojih soprogov iz RC Kruševac so iz Srbije pripeljale veliko domačih dobrot.  
Sašo Bizjak

Lobiranja so stekla in čeprav smo z aktualno predsednico RC Maribor Lent Ido Baš in Mojco Polak, predavateljico na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor, poskušali ostati neopaženi, so nas prej ali slej razkrili, tudi moje drugo žirantstvo nam pri tem ni šlo na roko. Bolj goreče so se v tekmo podali klubi, bolj smo težo častne funkcije občutili, ko se je pred nami znašlo vseh petnajst jedi, ki smo jih ocenjevali ne da bi vedeli, čigave so. Ocenili smo jih s točkami od 1 do 5. Kruševski golaž s kajmakom in suhimi slivami je bil slasten, kakor pred dvema letoma, ko jim je prinesel zmago, a se je, je pripomnila strokovnjakinja in predsednica žirije Polakova, preveč zgostil. Ob poskušanju pohorskega lonca ptujskih rotarijcev smo se v hipu spogledali in strinjali, da si ta gob polna, izjemno aromatična kulinarična gozdna pravljica zasluži zmago. Pohorskega lonca pa je v kotlu, ki so ga skuhali tik ob žirantski stojnici, medtem že zmanjkalo. Obiskovalci so se očitno strinjali z nami.

Neomajna sodniška trojica Denis Bende Živčec, Mojca Polak in Ida Baš
Sašo Bizjak
Tudi rotarijci iz Bad Orba so pokazali veliko spretnosti. 
Sašo Bizjak

Nemški gostje, ki so bili v Sloveniji prvič, so dejali, da se zagotovo še vrnejo. "Jeruzalem in ostali kraji so Toskana Slovenije - kot v sanjah. Kakšna pokrajina, povsod prijazni ljudje! Današnje dopoldne pa je absolutni vrhunec, lepo doživetje," je med kuhanjem dejal predsednik RC Bad Orb Rainer Schaible. Že tretjič so kuhali, sicer pa bili tukaj še večkrat, rotarijci iz Kruševca. Tokrat jih je prišlo kar osemnajst. "Bistvo rotaryja je služenje in druženje, to tudi izpolnjujemo. Krasno je tukaj, rad imam Sašo Mikića in celotno ekipo, lahko že rečem, da sem član RC Maribor Lent," se je nekoliko pošalili dolgoletni član, nekdanji predsednik RC Kruševac Draško Stanković.

Kuharska ekipa Rotary cluba Lent
Sašo Bizjak

V soboto zvečer je sledil še zaključek v gostišču Sobočan, kjer so podelili priznanja ob jubileju kluba. Za posebno vzdušje pa je poskrbel saksofonist Oto Vrhovnik s hčerko Dunjo, prav tako glasbenico. "Naše mnenje in mnenje naših gostov je, da so naši kraji čudoviti," je vtise še strnila Ida Baš, vesela, da je vse skupaj odlično uspelo, predvsem pa, da bodo s prostovoljnimi prispevki, zbranimi na rotarijskem piskru, lahko ponovno opremili kakšno šolsko folklorno skupino z nošami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta