(FOTO) Ste vedeli? V Miklavžu na Dravskem polju je na ogled gomila s kamnito grobnico iz rimskih časov

Branka Bezjak
22.02.2024 05:00

Čeprav častitljive starosti in pomembne zgodovinske vrednosti so pravzaprav rimske gomile v Miklavžu na Dravskem polju širše malo poznane. Danes in v soboto si lahko brezplačno ogledate notranjost ene od njih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ohranjene so tri gomile, pri eni si lahko ogledamo notranjost.
Bruno F. Fras

Pri Turističnem društvu Miklavž na Dravskem polju, zadnjih nekaj let pa tudi v sklopu destinacije Visit Ravno polje, v katero je poleg s sosednjimi občinami povezana tudi občina Miklavž na Dravskem polju, gomilna grobišča tudi v turistične namene vse bolj predstavljajo javnosti. Vidne so tri gomile, a ena je nekaj posebnega, saj je v njej še ohranjena kamnita grobnica. Tudi v okviru trase Drava Bike, ki gre nedaleč stran, spodaj ob Dravi, je gomila izpostavljena kot ena od zanimivosti oziroma znamenitosti kraja, ki si jo je vredno ogledati med postankom na poti. Pri Visit Ravno polje pa so se zdaj, ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov, ki ga vsako leto turistični vodniki praznujejo 21. februarja, odločili, da pripravijo brezplačne oglede. Poleg Grilove etnološke zbirke v gradu v Račah, kar so predstavili včeraj, si je mogoče gomilo ogledati še danes, v četrtek, 22. februarja, od 9. do 11. ure, ter v soboto, 24. februarja, od 14. do 16. ure (vodenje traja dobrih 20 minut).

Rimske gomile v Miklavžu na Dravskem polju najdete ob gozdu ob regionalni cesti za bencinsko črpalko MOL. V rimski gomili je kamnita grobnica, v njej pa je bil tudi bogat inventar. S pomočjo vodenja bo tako mogoče spoznati svet Rimljanov, ki so tudi na naših tleh pustili svoj pečat. Gomile so začeli prvič raziskovati leta 1961, nato so pa v letu 2002 ponovno nadaljevali raziskave. Gomilno grobišče so odkopali in grobnico rekonstruirali tako, da si jo je mogoče ogledati. Pred gomilo so tedaj odkrili tudi bazo za spomenik, ki je nekoč stal pred njo.

V grobnici so ob odprtju odkrili dve amfori, skledico iz fino prečiščene gline, sedemnajst steklenih posod(ic), železne spone, škatlico za ličenje iz bronaste pločevine, pasno garnituro, bronasto sponko in bronast novec s podobo rimskega cesarja Vespazijana. Originalne najdbe so danes del stalne razstave Pokrajinskega muzeja Maribor.

Grobnica v rimski gomili
Andrej Petelinšek

Gomila je sicer na ogled še ob prireditvah v organizaciji TD Miklavž - letos bodo to še Salamijada (aprila), Dobrote iz domačih logov (maja), Kresna noč – poletni solsticij (junija), Pozdrav jeseni (septembra) in Miklavževa tržnica (decembra). Ogled rimske gomile s turističnim vodnikom stane tri evre, za dodatna dva evra pa vam pripravijo še rimsko malico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta