(FOTO) V Trafiki pri Mestnem parku razstava z izzivalnim naslovom: Danes vodenje po zbirki in sprehod

ŠTR
11.04.2024 08:44

Čeprav to vsi počnemo, ker je nekaj povsem vsakdanjega, nam je, ko beseda nanese na stranišča, nekoliko nelagodno. A na razstavi Sranje! ni na ogled nič neprijetnega ali smrdečega. Temveč zbirka ročk za splakovanje stranišč

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na ročkah so bili napisi Potegni, da so navajali ljudi, da je treba potegniti, da voda steče iz kotlička ter imena serviserjev. 
Društvo Trafika

Gre za zbirko porcelanastih, keramičnih, medeninastih in pločevinastih ročk za poteg vode v izplakovalnih straniščih, ki jih že leta zbira mariborski založnik in zbiratelj Primož Premzl. Kako in zakaj jih je sploh začel zbirati, bo pojasnil danes, v četrtek, ob 17. uri. V naših krajih so se izplakovalna oziroma angleška stranišča pojavila konec 19. stoletja v meščanskih stanovanjih pri najvišjih slojih, v načrtih stanovanjske gradnje pa so postala praksa šele v dvajsetih letih 20. stoletja. Sestavni del je tudi ročica. Nanje so tudi odtiskovali napis Ziehen, Pull, Tirez, da so uporabnike navajali, da je treba po uporabi potegniti vodo.

Ročke so bile tudi umetelno izdelane. 
Društvo Trafika

"Mojo pozornost sta pritegnili ročici z napisoma Max Ussar, Marburg in Maks Ussar, Maribor, ki sem ju nekoč zasledil po naključju - in tako sem te ročice začel kupovati. Posebej izstopa primerek z mojstrsko poslikavo. Z razvojem so jih nadomestile lesene in plastične ročke," je o zbirki že povedal Premzl.

Del sistema za splakovanje stranišč
Društvo Trafika

Ob 18. uri bo danes še sprehod Lavre Munda Slaček, članice Društva Trafika, z naslovom Mama, pa menda ja ne boš o tem govorila! Ime sprehoda je povzet bo odzivu njenih sinov, ko jima je povedala, da bo govorila o mestni kanalizaciji. Maribor je staro okoli 900 let, prve kanalizacijske cevi pa so bile položene v Gosposki ulici šele leta 1862. Kakšno je bilo mesto pred tem, kam in kako je hodil še cesar peš in kaj je sprožila kolera, boste izvedeli na sprehodu - ter še veliko drugih zanimivosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta