(FOTO) Velikonočna dogodivščina v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru: Otroci zbirajo žige in spoznavajo rastline

Branka Bezjak Branka Bezjak
31.03.2024 18:06

V Botaničnem vrtu v Pivoli so tudi letos pripravili poseben program ob velikonočnem prazniku. Zanimanje obiskovalcev je znova veliko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru je sedaj na ogled več vrst magnolij in narcis v cvetu. 
Branka Bezjak

V Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru lahko otroci tudi letos med velikonočnimi prazniki na poseben način spoznavajo celoten vrt in posamezne rastline. Ob vstopu prejmejo otroci načrt vrta z označenimi točkami in namigi, ki jih popeljejo skozi botanični vrt. Najprej skozi arheološki del parka z gomilnimi grobišči. "Pazljivo skozi ta del, če bo premočan veter, pojdite čim hitreje skozi," je opozorila zaposlena v vrtu. Pred par dnevi so že zaprli vrt zaradi padlih dreves, ob našem obisku, v nedeljo, je o tem še pričala velika podrta smreka. Znova je precej pihalo, celo ploha je bila, za tem pa spet lepo vreme.

Ob vhodu otroci dobijo načrt vrta z onačenimi točkami, na katerih jih čakajo žigi in opisi rastlin.
Branka Bezjak

Vse to ni motilo številnih obiskovalcev, predvsem družin, ki so z najmlajšimi iskali šest rastlin, označenimi z velikimi tablami v obliki velikonočnega jajca. Na njih je kratek opis rastline in štampiljka, s katero udeleženci dokažejo, da so to rastlino našli in jo spoznali.

Med točkami je tudi opis velikonočnice, zaščitene rastline, ki cveti vsako leto v prazničnem času. 
Branka Bezjak

Tako se obiskovalci sprehodijo skozi ves vrtu, približno v eni uri oziroma odvisno od tega, kako hitri ste. Ta čas so v cvetu in zaradi tega med najlepšimi deli parka, so območja s cvetočimi magnolijami in narcisami več vrst. Seveda pa je poučen in zanimiv cel vrt, vse leto zagotovo del z orjaško sekvojo oziroma mamutovcem in velikim klekom ter skalnjak, kjer ta čas lahko občudujete vresje in druge rastline. 

Po odkritju zadnje skrite rastline otroke čaka presenečenje, darilce, v katerem so dobrote s Pohorskega dvora. Za dodatno animacijo skrbijo zajčki in pernati prijatelji, s katerimi se otroci lahko tudi fotografirajo ali ustvarijo na delavnici svojo kokoško. V sodelovanju z Društvom gojiteljev malih živali Gojitelj Miklavž pa si lahko obiskovalci te živalice tudi ogledajo- prav posebne pasme golobov, kokošk in zajce. 

V sodelovanju z gojitelji malih živali je na ogled tudi razstava. 
Branka Bezjak

V prvi vrsti je vse skupaj torej namenjeno otrokom, zabavno in zanimivo pa tudi za odrasle. Na dogodivščino se lahko podate še jutri, 1. aprila, med 9. in 17. uro, zadnji čas za vstop v vrt za udeležbo v Lovu na zaklad je ob 16. uri. Vrt pa je sicer odprt za individualne oglede do 19. ure. Zadnji čas za vstop v vrt je ob 18. uri. Poleg društva Gojitelj pri izvedbi dogodka sodelujejo tudi člani Društva prijateljev botaničnega vrta Univerze v Mariboru in študenti Univerze v Mariboru v okviru projektne naloge.  

Šest točk je razvrščenih po vrtu. 
Branka Bezjak

Za vstop na dogodivščino je cena v​stopnice za otroke šest evrov, spremljevalci prav tako poravnajo vstopnino.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta