Kdaj podražitev cen oskrbnin v vrtcih v Račah in Framu?

Barbara Bradač Barbara Bradač
06.10.2024 03:25

Nekatere starše je presenetila informacija, da se bo vrtec v Račah podražil. To je napovedal ravnatelj Rolando Lašič zavoda OŠ Rače, kamor sodi tudi vrtec, na nedavni seji sveta staršev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Račah obiskuje vrtec okoli 200 otrok, v Framu pa okoli 180.
Andrej Petelinšek

Izvedeli smo, da uskladitev cen predlaga tudi OŠ Fram, kamor sodi Vrtec Fram. Na občini Rače-Fram so po naših poizvedovanjih pojasnili, da bo predlog nove cene vrtca, v kolikor se bodo z podražitvijo strinjali in jo izglasovali občinski svetniki, obravnavan na eno od prihodnjih sej občinskega sveta, zagotovo pa še ne bo na oktobrski seji. S predlogom podražitve nas še niso mogli seznaniti, kajti, kot so povedali, gradivo šele pripravljajo. "Če bo nova, višja cena potrjena, ta ne bo veljala za nazaj, pač pa šele od objave v medobčinskem uradnem vestniku," je pojasnila direktorica občinske uprave Karmen Kotnik.

Vrtec v Račah obiskuje dobrih 200 otrok. Cena je bila nazadnje usklajena lani januarja. Ekonomska cena za prvo starostno obdobje znaša 602 evra, kombinirani oddelek 470 evrov, za drugo starostno obdobje pa 455 evrov. V ceni programov javnega vrtca so upoštevani še stroški 2,52 evra za živila (zajtrk, kosilo, malico). Za primerjavo zapišimo, da so v Mariboru minuli teden izglasovali uskladitev cen, kjer ekonomske znašajo 707 evrov za najmlajše, 532 evrov za drugo starostno obdobje. Večina staršev je uvrščenih v 4. do 6. dohodkovni razred in tako za vrtec plačajo med 142,11 in 203,69 evri za prvo starostno obdobje, 111,72 in 160,13 evri za otroka v drugem starostnem obdobju, saj mariborska občina staršem s stalnim prebivališčem v mariborski občini daje dodatne subvencije med 21 in 33 odstotki.

Občina Rače-Fram s subvencijo občine dodatno zniža plačilo javnih vrtcev za deset odstotkov za prvo starostno obdobje. Kar pomeni, da starši za otroka v prvem starostnem obdobju plačujejo v dohodkovnih razredih -18

od četrtega do šestega med 162,6 in 233,06 evri. Za drugo starostno obdobje subvencije ni in  stane starše vrtec za otroka v drugem starostnem obdobju med 136,5 in 195,65 evri v najpogostejšem dohodkovnem razredu (med 4. in 6. razredom), ombinirani oddelek 141 in 202 evra. Sicer pa je najvišje plačilo staršev 350 evrov za drugo starostno obdobje, 361 v kombiniranem oddelku in  417 v oddelku najmlajših. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta