Namig za izlet: Do izhodišč za Dovžanovo sotesko ali hribe na Tržiškem z brezplačnim prevozom

BEB
07.07.2024 02:25

Brezskrbno parkiraj v Tržiču in doživi Tržiško, kot se spodobi, vabijo v njihove konce, ki so izhodišče za obisk tamkajšnjih hribov in drugih znamenitosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dovžanova soteska
Visit Tržič

Letos prvič se boste lahko z novim brezplačnim prevozom, tako imenovanim shuttlom, podali pod vznožje najdaljše slovenske gore Košute. Sicer pa boste z brezplačnim prevozom tako dopoldne kakor popoldne prišli do izhodišča za pot na Kofce, s Pungarta do Šije, do planine Dolga njiva ali do informacijske točke za razgledno učno pot Dovžanova soteska. Poleg tega sta vredna obiska še Šentanski rudnik in staro mestno jedro Tržiča. Za te oglede so na voljo tudi ugodna turistična vodenja z lokalnim vodnikom. Končni postaji brezplačnega prevoza sta Matizovec in razcep pod Košuto, ki sta torej odlični izhodišči za odkrivanje planin pod Košuto in osvajanje posameznih vrhov na gori. Shuttle bo vozil ob sobotah in nedeljah še do 31. avgusta.

Skozi Tržič teče reka Tržiška Bistrica
Damijan Toplak

Veliko poti po naravi je na Tržiškem, tako s kolesi kakor peš. Za družine oziroma za vse obiskovalce, torej tudi tiste, ki sicer niso posebej športno aktivni, je gotovo primerna Dovžanova soteska. V njej je edinstveno nahajališče okamnin iz mlajšega paleozoika (stari zemeljski vek) in zato je posebej mamljiva za vse, ki jih zanima geološka dediščina, ki jo je razkrila gorska reka Tržiška Bistrica, ko je vrezovala strugo v pestro kamnito skladovnico. Po soteski poteka razgledna učna pot, ki torej popelje nazaj v času.

Tu je bilo nekoč tropsko morje. V njem je vrvelo morskih živali, zato je danes v skalah soteske veliko fosilov. Tudi takšnih, ki jih ni nikjer drugje na svetu. Pot se začne pri informacijski točki tik za naseljem Čadovlje pri Tržiču. Nato se vije mimo informativnih tabel med strme stene vseh barv, čez most in skozi predor, mimo najdaljšega slapišča v Sloveniji in geološkega stebra, kjer vidimo vse kamnine od več kot 300 milijonov let nazaj do danes. To je tudi raj za ljubitelje lepega in proste plezalce. Za pogumne raziskovalce je tu še strma razgledna pot z jeklenimi stopnicami, zavarovana z jeklenicami, ki jo lahko premaga vsak brez vrtoglavice.

Mestne ulice v Tržiču
Damijan Toplak

Soteska je razdeljena na posamezne odseke. Lahko se odločite za krajšo ali daljšo različico. Priporoča pa se celoten ogled soteske do Razstavno-izobraževalnega središča v Dolini. Tam so na ogled tudi fosili in kamnine iz Dovžanove soteske ter objavljena znanstvena in poljudna dela o geoloških bogastvih soteske. RIS Dolina je od maja do konca septembra odprt ob lepem vremenu ob sobotah, nedeljah in praznikih med 11. in 18. uro, oktobra med 11. in 17. uro.

Sicer pa, ker je Dovžanova soteska zaradi ohranjanja edinstvenega nahajališča paleozojskih okamnin že od leta 1988 zavarovana kot naravni spomenik, opozarjajo, da z uničevanjem nahajališča ter odnašanjem kamninskega in fosilnega gradiva izgubljamo pomembne in neponovljive podatke o geološki preteklosti in delamo škodo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta