Poklon generalu Maistru tudi na Poljskem

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
30.11.2023 04:48

V Muzeju novejše zgodovine v Przemyslu so odprli stalno razstavo, posvečeno generalu Rudolfu Maistru, ki je na Poljskem služboval na začetku svoje kariere. Kmalu bodo odkrili še spominsko ploščo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otvoritve stalne razstave so se udeležili tudi predsednica Zveze društev general Maister Lučka Lazarev Šerbec, veleposlanik na Poljskem Bojan Pograjc in direktor Narodnega muzeja v Przemyślu Jan Jarosz.
Rudolf Pfajfar

Slovenski general, pesnik in borec za severno mejo Rudolf Maister je služboval tudi na Poljskem, v mestu Przemyśl, nekdanji Galiciji in današnji jugovzhodni Poljski, na sami meji z Ukrajino, kjer je na začetku svoje kariere prebil štiri leta. V spomin na to obdobje so v Narodnem muzeju Przemyśl odprli stalno razstavo, posvečeno generalu Rudolfu Maistru. Slovesnega dogodka so se udeležili predstavniki Ministrstva za obrambo RS, Slovenske vojske, Zveze društev general Maister, Veleposlaništva RS na Poljskem in visoki častniki poljske vojske. Slavnostni govorniki so bili direktor Narodnega muzeja v Przemyślu Jan Jarosz, veleposlanik na Poljskem Bojan Pograjc in predsednica Zveze društev generala Maistra Lučka Lazarev Šerbec. V nagovorih so poudarili pomembnost Maistrovega vojaškega delovanja v času bivanja v Przemyślu med letoma 1908 in 1913 in njegov neprecenljiv prispevek za slovenski narod.

Rudolf Pfajfar

"Rudolf Maister je bil 1. novembra 1908 'kazensko' premeščen v oddaljeni Przemyśl v Galiciji, kamor se je preselil z družino, soprogo Marijo, sinovoma Hrvojem in Borutom ter materjo Franjo. Živeli so v najeti vili, ki je postala pravo zatočišče Slovencev, ki jih je zaneslo v to galicijsko trdnjavsko mesto," je pojasnila Lučka Lazarev Šerbec. Maistra so predstojniki na Poljskem zelo cenili, imeli so ga za zelo marljivega, zmeraj obzirnega, skromnega ter zelo tovariškega in prikupnega družabnika. "Veljal je za zelo spretnega in prizadevnega častnika. Prvega maja 1910 je napredoval v stotnika. Postal je poveljnik 7. bojne čete, v prvi tretjini leta 1912 pa je bil poveljnik podčastniške šole. Leta 1913 je po vojaških vajah hudo zbolel, zaradi česar je odšel na zdravljenje v Dalmacijo in Egipt (za tem pa je bil premeščen v črno vojsko v Celje, op. p.)," je navedla predsednica Zveze društev generala Maistra.

Poleg stalne razstave bodo Maistru v Przemyślu namestili še spominsko ploščo na pročelju tamkajšnje nekdanje vojašnice, kjer je general Rudolf Maister služboval kot poveljnik podčastniške šole. Slavnostno odkritje bo predvidoma v Maistrovem letu 2024.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta