Maistrov pohod iz Melja v Zavrh: Spomin in aktivno druženje po slikoviti pokrajini. Pot je opravil tudi 82-letnik

Branka Bezjak Branka Bezjak
21.10.2023 17:55

Petnajsti Maistrov pohod v spomin na prelomne dogodke v letu 1918 ter na generala Rudolfa Maistra so pripravili Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra Maribor, Planinsko društvo Planika in JSKD, območna enota Maribor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri Štupičevi vili v Zavrhu tradicionalno pripravijo program, v katerem opozorijo na pomen Rudolfa Maistra - Vojanova. 
Branka Bezjak

Že utečena in v teh letih rutinirana ekipa organizatorjev, je znova poskrbela, da so udeleženci preživeli lep dan, s katerim torej aktivno povežejo dva kraja, s katerim je bil general Rudolf Maister močno povezan. Pri vojašnici v Melju, kjer je urejen tudi spominski gaj z obeležji za več prelomnih zgodovinskih dogodkov mesta, je tako tudi tokrat Franci Rajh, predsednik PD Planika, žigosal Maistrove popotne knjižice in pobiral prispevek za malico in avtobus, ki čakata na cilju. Nato pa pot pod noge.

Pohodniki še na uvodu poti, pri Malečniškem mostu. 
Branka Bezjak

Od vojašnice, kjer se je Maister uprl mariborskemu vojaškemu vodstvu, ki je pripravljajo priključitev Maribora in Spodnje Štajerske k Avstriji, najprej pod Meljskim hribom do Malečnika. Od tam se je treba nekoliko namučiti gor proti Gorci, a lepi razgledi ob Marijini cerkvi- pogled nanjo nas spremlja še lep del poti, poplačajo trud. Tudi malečniški vinogradi so že obrani in že dobivajo rumenkasto barvo.

Na cilju v Zavrhu pri Maistrovem stolpu in vili. Nedavno je občina Lenart tam obnovila še staro cimpračo. 
Branka Bezjak

Po kratkem postanku za kavico ob cesti, ki Maribor povezuje s Pernico, na drugi del poti proti Zavrhu, skozi Ruperče, po gozdu mimo Zimice v Jablance, kjer še stojijo znane skakalnice. Ko smo se dvignili proti Dolgim Njivam, smo sicer nekoliko oklevali, ali čez močvirnat del ali po daljši poti, pretehtala je smeri proti močvirju, ki pa smo se mu vendarle uspeli uspešno izogniti. Čez travnik, ob njivi, še malo po gozdu navkreber, je nato po približno petih urah in opravljenih dobrih dvajsetih kilometrih, treba še malo po glavni cesti, nakar smo pri Maistrovem razglednem stolpu in Štupičevi vili v Zavrhu. Sem je prihajal Maister na oddih, tukaj je tudi pisal in pesnil. Zavedajoč se generalovega pomena za zgodovino Slovencev, so se mu tukaj poklonili s stalno postavitvijo Maister po Maistru, ki je na ogled v prenovljeni vili, kar je financirala občina Lenart. 

Slikovite Slovenske gorice
Branka Bezjak

Na ploščadi pred vilo je pri Maistrovi spominski plošči (od nedavnega je tam še klop z generalovim kipom) so, prav tako tradicionalno, pripravili kulturni program. Uvodoma je pozdravil, kakor že zjutraj v Melju, predsednik mariborskega Maistrovega društva Aleš Arih ter napovedal še bolj slovesno prihodnje leto, ko bo obeležujemo 150. obletnico rojstva in 90. obletnico smrti generala in pesnika Rudolfa Maistra – Vojanova. Vlada je že razglasila, da bo leto 2024 Maistrovo leto.

V programu so se s petjem in igranjem predstavile članice Vokalne skupine Allegro ter učenci OŠ Voličina. Vnovič je nastopil igralec Bojan Maroševič ter spomnil na pomen velikih pisateljev za slovenski narod, za jezik, kakor sta France Prešeren in Ivan Cankar. 

"Maribor in Ptuj kot večji središči seveda te številka imata, manjše občine pa še morajo najti mehanizme, ki bodo merjenje številk sploh omogočile. Tako, da to je projekt prihodnjega leta."
Branka Bezjak

Leta 2008 je Maistrov pohod postal tradicionalna prireditev, zanjo je v okviru načrtov Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor ob takrat praznovanju 90. obletnice Maistrovega nastopa za pravično mejo z Avstrijo dal pobudo Franci Pivec. Tudi danes je nagovoril znane in povedal, da namen, ne le, da se povežeta ta dva kraja, ampak, da bi se na Maistra opozorilo še po drugih plateh, ne le po vojaški. Le na enem pohodu je doslej manjkal 82-letni Jože Gruden, ki je tudi tokrat ves čas poti držal hiter tempo hoje. "Bil sem zraven pri pohodu, ko je bil še v manjši izvedbi, potem smo se v PD Planika, kjer sem član, dogovorili, da bi to v sodelovanju z drugimi uredili na tak način, kakor je sedaj," je povedal Mariborčan, ki je na sploh še zelo aktiven.

Slikovita pot vodi mimo vinogradov, čez travnike, gozd ...
Branka Bezjak

"Kakšna dva meseca imam sedaj električno kolo, sicer pa naredim s kolesom kakšnih sto kilometrov na teden, igram namizni tenis v dvorani Tabor vsak torek. dvajsetkrat sem bil že na Triglavu, opravil transverzale, tudi Slovensko planinsko pot. Pri tej starosti je treba biti vsaj dvakrat na teden biti aktiven, ker sicer si 'adijo'," je izdal svoj recept za visoko starost.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta