Pot med krošnjami na Rogli: Vino in delikatese med krošnjami spet avgusta

Branka Bezjak Branka Bezjak
23.07.2024 15:00

Zavod SloVino in Pot med krošnjami Pohorje, d.o.o., sta julija že izpeljala prireditev VinDel on Tour, še en dogodek bo avgusta. Oboje pa je napoved velikega dogodka v oktobru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri razglednem stolpu Poti med krošnjami bo pokušnja vin in jedi spet na praznik 15. avgusta.
Branka Bezjak

Obdobje epidemije covida je mariborski Zavod SloVino leta 2021 pripeljalo do te atraktivne lokacije na Rogli, kjer so lahko kljub omejitvam izpeljali pokušnjo vin in delikates. In tako so se letos že četrtič na prostem, med krošnjami, predstavljali vinarji in nekaj ponudnikov dobrot. Osrednje prizorišče je bilo pri glavni atrakciji poti, razglednem stolpu, kjer je bilo mogoče kupiti kozarec in kupone za pokušnje ali plačati kavcijo za kozarec. "Pravimo, da je to zelo okusen sprehod med krošnjami, povezava narave z dobrim vinom in ozaveščanje o vinu. Danes nam je vreme zelo služilo. Na Rogli je kakšnih deset stopinj manj kot v dolini, ljudje se pridejo ohladit. Pot med krošnjami je za to idealna," je povedal direktor SloVina Dejan Baier.

Med šestnajstimi vinarji je bila Irena Raspor Kovač iz Dupelj pri Vipavi, od koder so njihova vina pod imenom Vina Ranarum. V izboru ni manjkala pinela, vipavska avtohtona sorta. "Spoznaš ljudi, odkriješ nekaj novega," je komentirala udeležbo na dogodku. "Štajerci iščejo zlasti polsuha vina, prepričani so, da so naša kisla, ker imamo Primorci bolj suha. Toda potem spoznajo, da naša vina sploh niso kisla. Drugačna zemlja da drugačna vina, tudi podnebne spremembe se že poznajo pri pridelavi," je dodala iz izkušenj.

Vina svoje družine je predstavljala tudi Nika Martinčič iz Šentjerneja. Ta študentka kineziologije je tudi letošnja cvičkova princesa na Dolenjskem, za kar je morala pokazati veliko znanja, naziv pa tudi prinaša veliko obveznosti. Rada pomaga staršem pri družinskem vinskem poslu, prav tako njene tri sestre. Z udeleževanjem na dogodkih, kakor je bil ta, bi se radi predstavili še z drugimi vini, sedaj so znani zlasti po cvičku, prodajajo pa tudi trsne cepljenke, je še povedala.

Jože Roštohar je ponujal suhe mesnine družinske kmetije.
Branka Bezjak

Jože Roštohar je ponujal nekaj od dobrot turistične kmetije, ki jo imata z ženo Karolino v Selcah nad Blanco. Suhe mesnine, ocvirke in špehovko ob pisanem domačem kruhu je rezal in vabil na kmetijo, kjer imata tudi ponije. S SloVinom sodeluje že nekaj let. "Nismo lovci na denar, ne pridemo zato, da bi obogateli, temveč je v ospredju druženje, spoznavanje, dobiš nove kupce in prijatelje. Pravijo, da moraš imeti v življenju grablje in vile. Vile so to, kar daš, grablje pa za to, da tudi nekaj pokasiraš. Slednje je tudi treba razumeti," je dodal Jože Roštohar o sodelovanju na tovrstnih dogodkih.

VinDel on Tour je svojevrstna najava mednarodnega Salona VinDel, ki bo 16. oktobra v Kazinski dvorani in preddverjih SNG Maribor. Še 15. avgusta pa bo enak dogodek ponovno na Poti med krošnjami na Rogli, ko ponovno vabijo na druženje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta