Aleksandar Vučić razglasil zmago na predčasnih parlamentarnih volitvah, kot kaže, ne bo imel absolutne večine

STA, M.R.
18.12.2023 06:52

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je pozno sinoči razglasil zmago na predčasnih parlamentarnih volitvah. Sprva je kazalo, da bo njegova Srbska napredna stranka (SNS) osvojila več kot 50 odstotkov glasov, a jih ne bo imela toliko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srbski predsednik Aleksandar Vučić ob razglasitvi zmage na parlamentarnih volitvah. Poleg njega tudi premierka Ana Brnabić.
EPA

Državna volilna komisija nadaljuje z objavo rezultatov. Prešteli so glasove na 7937 od 8273 volišč. Glede na delne rezultate je SNS osvojila 46,71 odstotka glasov. Na drugem mestu je vodilna opozicijska koalicija, zbrana na listi Srbija proti nasilju, z 23,57 odstotka glasov.

SPS Ivice Dačića ima skupaj s stranko Enotna Srbija glede na delne rezultate 6,56 odstotka glasov. Triodstotni parlamentarni prag bosta glede na trenutne rezultate podatke prestopili tudi Nada s 5,04 odstotka glasov in lista Mi - glas ljudstva s 4,69 odstotka glasov.

Nosilec liste Mi - glas ljudstva, ki je eno od večjih presenečenj teh volitev, je kontroverzni zdravnik Branimir Nestorović, ki je med pandemijo covida-19 izjavil, da gre za najbolj smešen virus človeštva.

Po podatkih volilne komisije se je volitev sicer udeležilo 58,69 odstotka volilnih upravičencev.

Aleksandar Vučić je že pred objavo delnih rezultatov napovedal, da SNS ne more nič ustaviti pred absolutno večino. Center za svobodne volitve in demokracijo (Cesid) je objavil rezultate na podlagi dobrih 88 odstotka preštetih glasov, zajetih v vzorec. 

Ti kažejo, da je SNS dobila 46,3 odstotka glasov, na drugem mestu je vodilna opozicijska koalicija, zbrana na listi Srbija proti nasilju, ki naj bi dobila 23,7 odstotka glasov, Socialistična stranka Srbije (SPS) Ivice Dačića, ki je bila koalicijski partner v vsaki vladi od leta 2008, ima skupaj s stranko Enotna Srbija glede na delne rezultate 6,6 odstotka glasov.

Opozicija verjame v zmago na novih volitvah v Beogradu.
Reuters

Kot je danes po poročanju srbske javne radiotelevizije RTS sporočil predsednik državne volilne komisije Vladimir Dimitrijević, bodo neuradne začasne izide volitev objavili do 20. ure.

Opazovalna misija organizacije Crta je v nedeljo poročala o vrsti nepravilnosti, od kupovanja glasov do fantomskih volivcev. Za veliko razburjenje je poskrbelo tudi poročanje nekaterih medijev o dovažanju volivcev iz Republike Srbske, entitete Bosne in Hercegovine, v Beograd, kjer naj bi glasovali za SNS.

Predstavniki liste Srbija proti nasilju so že zahtevali razveljavitev volitev v Beogradu in pozvali državljane k protestom pred mestno skupščino in sedežem državne volilne komisije zaradi domnevnih prevar na volitvah.

Dimitrijević je o pozivu k protestom po poročanju RTS dejal, da ima vsaka stranka pravico, da izrazi svoje nezadovoljstvo, tudi s protesti, a da se ne sme pritiskati na organe za izvedbo volitev.

Zadnje parlamentarne volitve v Srbiji, tudi takrat predčasne, so bile aprila lani. SNS je dobila 120 od 250 poslanskih sedežev, Dačićevi socialisti pa 32. V beograjski skupščini je SNS tedaj osvojila 48 sedežev od 110.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta