Ameriška centralna banka pričakovano ni spreminjala ključne obrestne mere

STA, M.R.
12.06.2024 21:33

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je po današnjem zasedanju v skladu s pričakovanji ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, ohranil pri od 5,25 do 5,50 odstotka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell
Reuters

Izjava FOMC v letošnjem letu namiguje le na eno znižanje te ravni. V soglasno sprejeti izjavi so ugotovili, da se gospodarska aktivnost še vedno krepi, zaposlovanje narašča, stopnja brezposelnosti pa ostaja nizka. Inflacija se je umirila, vendar ostaja povišana. V zadnjih mesecih je bil napredek proti ciljni vrednosti inflacije dveh odstotkov letno zmeren.

Vendar pa gospodarski obeti ostajajo nezanesljivi, FOMC pa ostaja pozoren predvsem na tveganje inflacije in bo sprejemal odločitve glede na razvoj dogodkov. Obresti ne bo zniževal, dokler ne bo prepričan, da se inflacija trajno premika prodi dvema odstotkoma.

Centralna banka Federal Reserve je danes objavila tudi obete za gospodarsko rast, inflacijo in stopnjo brezposelnosti. Ti so ostali večinoma na ravni marčevskih ocen.

Napoved za letošnjo rast je ostala nespremenjena pri 2,1 odstotka, za leto 2025 in 2026 pa pri 2,0 odstotka. Obete za inflacijo je za letošnje leto dvignila z 2,6 na 2,8 odstotka, za leto 2025 z 2,2 na 2,3 odstotka, za leto 2026 pa ohranila pri 2,0 odstotka.

Obete za stopnje brezposelnosti je banka za letos ohranila pri 4,0 odstotka letno, za leto 2025 jih je malce povišala s 4,1 na 4,2 odstotka, za leto 2026 pa s 4,0 na 4,1 odstotka.

Oceno ključne obrestne mere ob koncu letošnjega leta je banka povišala s 4,6 na 5,1 odstotka, kar pomeni, da se letos obeta kvečjemu le en ukrep za znižanje. Do konca leta 2025 naj bi ključna obrestna mera padla na 4,1 odstotka, do konca leta 2026 pa na 3,1 odstotka, kar je enako kot v marčni napovedi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta