Ameriški obveščevalci naj bi preprečili ruski atentat na šefa nemškega podjetja, Moskva to ostro zanika, kaj pa Berlin?

STA, M.R.
12.07.2024 10:19

Ameriška obveščevalna služba je v začetku leta odkrila, da Moskva načrtuje umor Armina Pappergerja, izvršnega direktorja nemškega podjetja Rheinmetall, ki za Ukrajino proizvaja topniške izstrelke in vojaška vozila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Armin Papperger
Profimedia

O tem je v četrtek poročala televizija CNN, v Kremlju pa so poročila o tem zavrnili kot lažna in neverodostojna. 

V Berlinu so potrdili, da so jih ameriški partnerji obvestili o domnevnem načrtu za umor Armina Pappergerja, ki naj bi bil le ena v vrsti zarot ruske vlade za umor vodilnih v evropski obrambni industriji.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je po objavah v ameriških medijih že v četrtek ostro kritizirala Rusijo, ki po njenih besedah na evropskih tleh izvaja "agresivno hibridno vojno". "Priča smo bili napadom na ljudi in na tovarne na evropskem ozemlju, videli smo sabotaže in kibernetske napade ter ohromitev sistema GPS," je dodala.

Rusija naj bi v prizadevanjih po zaustavitvi dotoka zahodnega orožja v Ukrajino že dlje časa izvajala sabotažne dejavnosti po Evropi, večinoma prek posrednikov. Šlo naj bi za širok spekter dejanj, od požigov skladišč, povezanih z orožarsko industrijo, do drobnih vandalizmov. Cilj naj bi bil tudi omajati javno podporo Kijevu.

Glede poročanja ameriških medijev o domnevnem načrtovanju umora Pappergerja so novinarji danes vprašali tudi tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova, ki je trditve o tem odločno zavrnil ter jih označil za lažne in neverodostojne.

"Zelo težko komentiramo poročila različnih medijev, ki ne vsebujejo resnih argumentov in temeljijo na anonimnih virih. Vse je predstavljeno v slogu še ene lažne zgodbe, zato takšnih poročil ni mogoče jemati resno," je v telefonskem pogovoru povedal Peskov.

Ameriški svet za nacionalno varnost navedb o obstoju zarote ni komentiral, je pa njegova tiskovna predstavnica Adrienne Watson potrdila, da Washington "vse intenzivnejšo rusko subverzivno kampanjo" jemlje resno in jo podrobno spremlja, tudi v sodelovanju z zaveznicami v Natu.

Tiskovni predstavnik Rheinmetalla Oliver Hoffmann pa je danes dejal, da "ne more komentirati vprašanj, neposredno povezanih z varnostjo podjetja".

Koncern Rheinmetall je sicer največji in najuspešnejši nemški proizvajalec 155-milimetrskih izstrelkov, ki veljajo za ključne v vojni v Ukrajini. Podjetje bo v prihodnjih tednih v Ukrajini odprlo tovarno oklepnih vozil, kar je po besedah enega od obveščevalnih virov, na katere se sklicuje CNN, za Rusijo zelo zaskrbljujoče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta