Aretirana po likvidacijah: Kdo je fatalna državna sekretarka, ki je ministru in mafijcem pošiljala vroče fotografije?

Miha Raičevič
19.10.2021 10:17
Srbske medije v zadnjih dneh polni zgodba o kontroverzni nekdanji državni sekretarki na ministrstvu za notranje zadeve Dijani Hrkalović. Mediji so objavili tudi njene fotografije, na katerih pozira z odpetimi hlačami, pod katerimi je mogoče videti čipkaste spodnjice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dijana Hrkalović je postala državna sekretarka na notranjem ministrstvu leta 2017, ko je bil minister Nebojša Stefanović. Ta je danes minister za obrambo.
Mup Srbije

Spletni portal Objektiv poroča, da naj bi fotografije Dijana Hrkalović posnela v kabinetu, v katerem je delala, poslala pa naj bi jih enemu najvplivnejših politikov v tistem času, a ga srbski mediji (še) niso poimenovali. Po poročanju srbskega časnika Kurir naj bi šlo za politika, s katerim naj bi načrtovala "državni udar" in zrušitev predsednika Aleksandra Vučića. Kurir še poroča, da naj bi svoje fotografije poslala tudi prijateljem iz kriminalnega podzemlja, pri čemer naj bi se jim pohvalila, da jih je pred tem poslala tudi ministru. 

Hrkalovićevo so prijeli v petek popoldne, saj je osumljena, da je pomagala prikriti dokaze o umoru karateista Vlastimirja Miloševića, ki je bil ubit januarja 2017. Gre za nekdanjega srbskega reprezentanta, ki je bil vodja varovanja v več priljubljenih lokalih v srbski prestolnici. Sodišče ji je odredilo 30-dnevni pripor. 

Glavni osumljenci za njegov umor so zloglasni vodja srbske podružnice črnogorskega kavaškega klana Veljko Belivuk, ki je bolj znan kot Volja Nevolja, njegov sodelavec Marko Miljković in še ena oseba iz klana, ki ga je vodil Belivuk. 

Posebno sodišče za organizirani kriminal je že v petek potrdilo obtožnico proti 30 pripadnikom kriminalne skupine, ki sta jo vodila Veljko Belivuk in Marko Miljković. V obtožnici jih tožilstvo bremeni petih brutalnih umorov, trgovine z drogo, nedovoljene posesti orožja in številnih drugih kaznivih dejanj. 

Hrkalovićeva se je maja 2019 umaknila z notranjega ministrstva, uradno zaradi drugih nalog, ki jih je bilo treba prevzeti, vendar pa se v policijo ni več vrnila. Po njeni aretaciji so srbski mediji poročali, da gre za fatalno žensko, ki se je vmešavala v najpomembnejše preiskave. Poleg tega je redno na Instragramu objavljala svoje fotografije. 

Njeno aretacijo je komentiral tudi Vučić, ki je na provladni televiziji TV Prva potrdil, da je bila prijeta zaradi novih dokazov o umoru že omenjenega Miloševića. Povedal je, da je policija dobila neposredne dokaze o umoru. "Vemo, kdo je izvršil likvidacijo, vendar pa ne želim pritiskati na tožilstvo in pravosodje, zato o tem ne morem govoriti," je dejal. 

Na vprašanje, zakaj je bilo treba čakati štiri leta na aretacijo, pa je odgovoril, da se je v petek nekdo v policiji odločil spregovoriti o tej zadevi in ponudil tudi dokaze. Belivuka so zaradi umora Miloševića prijeli že leta 2017, a ga je sodišče kasneje oprostilo obtožb.

Vpletena tudi v umor odvetnika?

To pa še ni vse. Danes časnik Blic poroča, da bi lahko Hrkalovićevo povezali tudi z umorom znanega odvetnika Dragoslava Miše Ognjanovića, ki je bil ubit 28. julija 2018 v Beogradu. Njegov umor naj bi bil povezan prav s provokativnimi fotografijami, ki so jih mediji objavljali v zadnjih dneh, nastale pa so že leta 2018. 

Ognjanović naj bi dva meseca pred smrtjo o teh fotografijah govoril z botrom zaprtega mafijca Luke Bojovića Dragoslavom Miloradovićem Galetom, ki je bil ubit že 12 dni po tem pogovoru. Njunemu pogovoru so tedaj prisluškovali, portal Republika pa je objavil del teh prisluhov. Ognjanović je dejal, da je videl približno 15 podobnih fotografij. 

Morilec je odvetnika ubil pred njegovim domom v Beogradu. Najprej naj bi mu okoli 10 kilometrov sledil, nato pa, ko je iz avtomobila izstopil s svojim 27-letnim sinom, streljal nanj, en naboj je v roko zadel tudi sina, ki je svojega ranjenega očeta dvignil. Morilec se je že umikal, ko pa je videl, da Ognjanović še vedno ni mrtev, se je vrnil in vanj izstrelil še pet nabojev, poroča Blic. Skupaj ga je zadelo sedem nabojev. 

V njegov umor naj bi bila vpletena tudi Hrkalovićeva. Dosedanja preiskava je namreč pokazala, da je policija pred umorom spremljala Ognjanovića in mu sledila. Preiskovalci zdaj upajo, da bodo našli še več dokazov in da bo spregovoril tudi kak policisti, ki je bil vpleten v sledenje in prisluškovanje odvetniku.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta