Avstralija obtožuje Kitajsko, da je njena mornarica uporabila nevaren manever proti njenim potapljačem

M.R.
18.11.2023 21:35

Avstralija je kitajsko mornarico obtožila, da je v incidentu v mednarodnih vodah uporabila sonarske signale proti avstralskim potapljačem, ki so bili pri tem poškodovani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kitasjka vojaška ladja 
Reuters

Avstralski obrambni minister Richard Marles je dejal, da se je kitajska vojaška ladja zatekla k "nevarnim in neprofesionalnim" dejanjem v incidentu v bližini Japonske, ki se je zgodil v začetku tedna. 

Kitajske ladje so se približale avstralski fregati, v času, ko so potapljači odstranjevali ribiške mreže z ladijskih propelerjev. Nato pa naj bi kitajska začela oddajati nevarne signale. Avstralski potapljači so bili prisiljeni izplavati iz vode, je danes povedal. Pri tem so bili lažje poškodovani. 

Za zdaj se kitajske oblasti na te obtožbe  še niso odzvale. 

Gre za incident, ki se je zgodil v torek v japonski gospodarski coni. Avstralska fregata HMAS Toowoomba je na območju pomagala uresničevati sankcije Združenih narodov, je povedal Marles. 

V začetku tega meseca je sicer avstralski premier Anthony Albaneese obiskal Kitajsko, pri tem pa povedal, da je prišlo do velike otoplitve v odnosih med dvema tihomorskima državama. Vseeno pa ostajajo pereča vprašanja glede varnosti. Avstralija je izrazila veliko zaskrbljenost zaradi vse večjih apetitov Kitajske na območju Azijsko-pacifiške regije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta