Avstrija uvaja novo vinjeto, spreminjajo se tudi cene

A.L.
28.11.2023 11:00

Enodnevno vinjeto bo s prihodnjim letom mogoče kupiti tudi kot nalepko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od 22. novembra dalje so vinjete na voljo tudi v digitalni obliki.
Profimedia

Avstrijska vlada se je odločila uvesti dodatno enodnevno vinjeto za avtoceste in hitre ceste. Naprodaj bo od 1. decembra, za osebne avtomobile pa bo stala stala 8,60 evra. Do konca tega leta jo bo mogoče kupiti zgolj v digitalni obliki, šele s prihodnjim letom pa tudi kot nalepko za notranjo stran vetrobranskega stekla.

Z novim letom se bodo cene nekaterih avtocestnih vinjet v Avstriji tudi zvišale. Desetdnevna vinjeta, ki jo največ uporabljajo turisti, se bo z 9,90 evra podražila na 11,50 evra. Zato pa se bo cena dvomesečne vinjete z 29 evrov znižala na 28,90 evra. Cena celoletne vinjete ostaja enaka kot letos 96,40 evra. Te vinjete so v digitalni obliki naprodaj že od 13. novembra. Digitalne vinjete seveda v avtomobilu ne pritrdite fizično, ampak bo vaša registrska številka zabeležena v centralnem sistemu, preverjanje pa poteka samodejno, podobno kot v Sloveniji.

Dobra stran avstrijskega sistema pa je, da je lastnik vinjete uporabnik vozila. Povedano drugače, v času veljavnosti vinjete smete zamenjati avto - kar ni redkost za ljudi, ki denimo uporabljajo službena vozila. Omogočeno je, da lahko trenutno vinjeto v sistemu prenesete na drugo avtomobilsko registracijo. Pri čemer vas bo tak prenos letne vinjete stal 18 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta