Avstrijska SPÖ za medijsko naročnino za mlade v boju proti lažnim novicam

STA
19.06.2024 14:38

Stroške do 150 evrov za "Mojo časopisno naročnino", kot so jo poimenovali, bi krila država.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Avstrijski socialdemokrati (SPÖ) se zavzemajo za financiranje medijske naročnine za mlade, s čimer bi se bolje zoperstavili lažnim novicam, so pojasnili v ponedeljek na novinarski konferenci. Stranka, ki se je na evropskih volitvah uvrstila na tretje mesto, upa, da bo pred septembrskimi nacionalnimi volitvami pritegnila več mladih volivcev.

Socialdemokratska stranka predlaga financiranje medijske naročnine, tiskane ali digitalne, za bralce, stare od 16 do 30 let, v prizadevanju za boj proti lažnim novicam.

Stroške do 150 evrov za "Mojo časopisno naročnino", kot so jo poimenovali, bi krila država. Z novim naročniškim modelom želijo socialdemokrati "mladim omogočiti uživanje kakovostnega novinarstva", je dejal predsednik SPÖ Andreas Babler, ki je zamisel v ponedeljek podrobneje predstavil na novinarski konferenci.

Glede na hitro širjenje lažnih novic je tovrstna medijska vzgoja in medijska kompetenca še kako pomembna, so prepričani v stranki.

"Vsak dan smo preplavljeni s protislovnimi ali nepotrjenimi novicami. Potrebujemo visokokakovostno in kritično novinarstvo, ki je brezplačno na voljo vsem državljanom," je v izjavi zapisala SPÖ, ki je trenutno v opoziciji.

Kot izhaja iz najnovejšega poročila o digitalnih novicah, ki ga je skupaj z univerzo Oxford pripravil Reutersov inštitut za študij novinarstva, je le 35 odstotkov avstrijskih anketirancev izrazilo zaupanje v novice, kar je najnižja stopnja, odkar je bila država vključena v poročilo leta 2015, poroča spletni portal Politico.

V Avstriji bodo konec septembra parlamentarne volitve. Na evropskih volitvah pred desetimi dnevi, na katerih so Avstrijci volili 20 poslancev v Evropski parlament, je SPÖ zasedla tretje mesto za ljudsko stranko (ÖVP) in desnimi populističnimi svobodnjaki (FPÖ).

V želji, da bi pritegnili več mladih volivcev pred volitvami, želi SPÖ ponuditi tudi brezplačen dostop do nogometnih tekem. "Nogomet pripada vsem nam in mora biti prosto dostopen vsem," je prepričan Babler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta